Τρίτη 29 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δε συζητάμε για συνομοσπονδία

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (Του ανταποκριτή μας).-

Η κυπριακή κυβέρνηση ουδέποτε θα προσέλθει σε διάλογο για να συζητήσει λύση συνομοσπονδίας, δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κώστας Σερέζης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, την περασμένη Παρασκευή στο Λονδίνο, που κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά να ξεχάσει την ομοσπονδία. Αν η λύση της συνομοσπονδίας, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, τεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών, που θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο, η ελληνοκυπριακή πλευρά δε θα τη συζητήσει.

Ο Κ. Ανάν, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο η αναφορά που περιέχεται στη δήλωση της Ομάδας των Οκτώ για επίδειξη ευελιξίας, προϋποθέτει διαφοροποίηση από το δικοινοτικό - διζωνικό μοντέλο, είπε ότι "στη δήλωση των G-8 ήταν σαφές ότι θα πρέπει να προσπαθήσουμε να έχουμε τα πάντα στο τραπέζι", δηλαδή τα δύο μέρη να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς όρους.

Η χτεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου αποτελεί απάντηση της κυπριακής κυβέρνησης στις δηλώσεις του Κόφι Ανάν στο Λονδίνο. Οσον αφορά τη στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς, η επίσημη Λευκωσία εκτιμά ότι ο Ραούφ Ντενκτάς θα προσέλθει τελικά στις συνομιλίες, παρά τη μέχρι τώρα αρνητική στάση της τουρκικής πλευράς.

Η στάση του ΓΓ του ΟΗΕ, όπως αυτή εκδηλώθηκε με τις δηλώσεις του στο Λονδίνο, αλλά και με την έκθεσή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας, έχει προβληματίσει την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία, που εκτιμούν ότι πίσω από τη στάση αυτή κρύβονται οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ειδική αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο, Αν Χέρκους. Ο Κόφι Ανάν, με τις πρόσφατες δηλώσεις του στο Λονδίνο, ύστερα από συνάντησή του με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, αφήνει ανοιχτά παράθυρα στη συνομοσπονδία κι ανοιχτό το δρόμο για εκτροχιασμό από τη βάση της λύσης του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής ομοσπονδίας. Σύμφωνα με ελληνοκυπριακά δημοσιεύματα, η Αν Χέρκους, η οποία επηρεάζεται από τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς, εφαρμόζει ισοπεδωτική τακτική στη διαδικασία του "πήγαινε - έλα", μεταξύ Κληρίδη - Ντενκτάς, χωρίς να λαμβάνει υπόψη το παρελθόν και την πραγματική υφή του Κυπριακού, που είναι η εισβολή και κατοχή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη στάση της Αν Χέρκους, η οποία μόλις πρόσφατα διορίστηκε και επίσημα με τη συγκατάθεση της κυπριακής κυβέρνησης, ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, περιορίστηκε να δηλώσει ότι η κυβέρνηση διαβιβάζει τις απόψεις της στον Γενικό Γραμματέα, και σε ξένες κυβερνήσεις στην περίπτωση που διαπιστωθεί διαφορά απόψεων. Η κυπριακή κυβέρνηση, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, δε σχολιάζει απόψεις αναφορικά με πρόσωπα, τα οποία εκπροσωπούν τον Γενικό Γραμματέα ή ξένες κυβερνήσεις. Ο εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ο Πρόεδρος Κληρίδης να καλέσει την Αν Χέρκους σε συνάντηση, δεδομένου ότι ο Γενικός Γραμματέας ανέθεσε στην εκπρόσωπό του να εκθέσει τις απόψεις των δυο πλευρών.

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να εγκρίνει σήμερα ή το αργότερο αύριο τα σχέδια ψηφίσματος για τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα και για την ανανέωση της θητείας της Διεθνούς Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο. Η διατύπωση για τα δύο ψηφίσματα συμφωνήθηκε στη Ν. Υόρκη μεταξύ των πέντε μόνιμων μελών σε ιδιαίτερες διαβουλεύσεις και έντονες παρασκηνιακές προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για βελτίωση των ψηφισμάτων. Στο σχέδιο ψηφίσματος για τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ υιοθετείται η πρόταση της Ομάδας των Οκτώ και οι 4 αρχές που θα διέπουν τις συνομιλίες. Τουρκικός τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε χτες σχέδιο από επτά σημεία για επίλυση του Κυπριακού. Το σχέδιο αυτό, το οποίο πρωτοδημοσιεύτηκε σε αθηναϊκή εφημερίδα, είναι αμερικανικής προέλευσης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κ. Σερέζης, απαντώντας χτες σε σχετική ερώτηση, είπε ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε αμερικανικό σχέδιο λύσης του Κυπριακού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ