Τρίτη 29 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Εφυγε" ο αγωνιστής δικηγόρος Γιώργος Θεοτοκάτος

Πέθανε την Κυριακή, σε ηλικία 93 χρόνων, ο σύντροφος Γιώργος Θεοτοκάτος, δικηγόρος, και κηδεύεται, σήμερα Τρίτη ώρα 5 μμ, από την εκκλησία Κωνσταντίνου και Ελένης, στην κεντρική πλατεία Χαλανδρίου.

Ο Γιώργος Θεοτοκάτος, δικηγόρος, γεννήθηκε από γονείς αγρότες το 1906 στο χωριό Ρίφι Κεφαλονιάς. Επιγραμματικά, έλεγε ο ίδιος, ότι συναντήθηκε με το Κόμμα το 1923, όταν ήταν 17 ετών και το Κόμμα 5 ετών. Γραμματέας του ΕΑΜ Κεφαλονιάς σ' όλη τη διάρκεια της εχθρικής κατοχής. Με εντολή του Κόμματος, τον Αύγουστο του 1945, πήγε στην Κεφαλονιά όπου παρέμεινε μέχρι το Σεπτέμβρη του 1946. Την περίοδο αυτή στις φυλακές Κεφαλονιάς κρατούνταν 2.000 αγωνιστές οι οποίοι είχαν συλληφθεί μετά το μεγάλο Δεκέμβρη. Μέσα σε κλίμα μεγάλης τρομοκρατίας, ο σύντροφος πρόσφερε τις υπηρεσίες του σαν δικηγόρος στους κρατούμενους.

Μετά τη Βάρκιζα και σ' όλη τη διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου και μετά, μεγάλη υπήρξε η συμβολή του συντρόφου ως δικηγόρου υπερασπιστή των καταδιωκομένων αγωνιστών στα κακουργοδικεία και έκτακτα στρατοδικεία. Συμμετείχε στις μεγάλες δίκες των συντρόφων Νίκου Μπελογιάννη, Αντώνη Αμπατιέλου, Νίκου Καλούδη, του επίτιμου Προέδρου του Κόμματος Χ. Φλωράκη, του γνωστού λογοτέχνη Μενέλαου Λουντέμη και άλλων αγωνιστών.

Από το έτος 1950 μέχρι το έτος 1958, επί οχτώ συνεχή χρόνια, ήταν υπεύθυνος δικαστικού του ΚΚΕ που ήταν σε κατάσταση βαθιάς παρανομίας. Υποψήφιος βουλευτής της προδικτατορικής ΕΔΑ στο Ν. Κεφαλονιάς και Ιθάκης, στα έτη 1951, 1958 και 1961. Με την κήρυξη της δικτατορίας τέθηκε σε καταδίωξη. Ενα χρόνο καταδιωκόταν. Τελικά, συνελήφθη από τη χούντα και εστάλη εξορία στη Λέρο.

Η ΚΟ Δικηγόρων με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 80 χρόνων ζωής και δράσης του ΚΚΕ, απένειμε στο σύντροφο ειδική τιμητική διάκριση, για τη μεγάλη του προσφορά στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ