Τρίτη 29 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αβέβαιο το μέλλον των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας

Στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ, στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη περιόδευσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

Την ανησυχία του ΚΚΕ για το αβέβαιο μέλλον των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας και των άλλων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, εξέφρασε χτες η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα,κατά την περιοδεία της στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη.

Σε συνάντηση που είχε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΘΕΛ Δημ. Κόκορη και τον πρόεδρο Ιω. Χατζόπουλο,ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η επιχείρηση και οι εργαζόμενοι, ενώ διατύπωσε τις θέσεις του Κόμματος για τις αστικές συγκοινωνίες. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η Αλ. Παπαρήγα στην επιχειρούμενη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, αλλά και στις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στην επιχείρηση, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη να παραμείνει φθηνό το εισιτήριο και να αυξηθούν οι μισθοί των εργαζομένων. Επισήμανε το σημαντικό ρόλο των αστικών συγκοινωνιών στην παραγωγή και υπογράμμισε ότι σκόπιμα έχουν φθαρεί από τις κυβερνήσεις οι δημόσιοι οργανισμοί και ότι σκόπιμα φορτώνονται όλα στους εργαζόμενους. Αναφορά έκανε και στην έλλειψη του ενιαίου σχεδιασμού, στον απαρχαιωμένο στόλο, στο ελλιπές προσωπικό κλπ.

Από την πλευρά της διοίκησης ειπώθηκε ότι γίνεται μια προσπάθεια "εκσυγχρονισμού", ανανέωσης του στόλου, πρόσληψης οδηγών και κατασκευής νέων αμαξοστασίων (Ανθούσα), νέες λεωφορειολωρίδες αντίθετης ροής κ. ά. Ειπώθηκε επίσης ότι αν η ΕΘΕΛ είχε την ίδια επιδότηση με τον ιδιωτικό ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη, πέρυσι θα είχε κέρδη άνω των 20 δισ. δραχμών. Οσον αφορά την κρατική επιδότηση των αστικών συγκοινωνιών, αναφέρθηκε ότι καλύπτει μόνο το 35% του συνολικού κόστους, όταν σε όλη την Ευρώπη, αλλά και τις ΗΠΑ η επιδότηση ανέρχεται στο 75%!

Σύντομη παρέμβαση για θέματα που αφορούν την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων έκανε ο Χρ. Σταμούλος,μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ, επισημαίνοντας ότι τα εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια κάνουν "θραύση" στους οδηγούς και για το λόγο αυτό πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα στην πρόληψη. Δεν παρέλειψε να τονίσει ότι την ίδια στιγμή μεθοδεύεται η εκχώρηση σε ιδιώτες της μοναδικής κινητής ιατρικής μονάδας, που διαθέτει σήμερα η ΕΘΕΛ. Αξιοσημείωτη εδώ είναι και η επισήμανση του γιατρού εργασίας της επιχείρησης Χρ. Χατζή,ότι υπάρχουν οδηγοί που υποβλήθηκαν σε διπλή επέμβαση καρδιάς και επέστρεψαν στο τιμόνι!

Ανησυχούν και οι εργαζόμενοι

Αμέσως μετά η Αλέκα Παπαρήγα επισκέφθηκε τους χώρους δουλιάς και στη συνέχεια μίλησε σε συγκέντρωση των εργαζομένων στην επισκευαστική βάση. Τόσο οι διοικητικοί υπάλληλοι, όσο και οι τεχνικοί, επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στην ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, ενώ εξέφρασαν και οι ίδιοι την έντονη ανησυχία τους για το μέλλον της επιχείρησης. Μεταξύ άλλων η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε ότι η ανησυχία που εκφράζει το ΚΚΕ για το μέλλον των αστικών συγκοινωνιών επιβεβαιώθηκε και από τη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση της ΕΘΕΛ, υπογραμμίζοντας ότι αν σήμερα η κυβέρνηση επικαλείται τους στόχους της ΟΝΕ, για να δικαιολογήσει την πενιχρότατη επιδότηση στις αστικές συγκοινωνίες, αύριο θα προβάλει τον... κίνδυνο να μη βγούμε από την ΟΝΕ και όλο θα μειώνει τα κονδύλια. Επισήμανε ότι τα γενικότερα προβλήματα που απασχολούν ιδιαίτερα τους εργαζόμενους, όπως είναι το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό κλπ., θα οξυνθούν το επόμενο διάστημα και ότι θα υπάρξουν δραματικές εξελίξεις, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο θέμα της Παιδείας και τη λεγόμενη "εκπαιδευτική μεταρρύθμιση", κάνοντας λόγο για το "νέο ταξικό σύστημα". Μίλησε για τις παρενέργειες του βρώμικου πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας, τη δημιουργία προτεκτοράτων στη γύρω περιοχή και τον κίνδυνο να βρεθεί η Ελλάδα στο κατώφλι αμφισβήτησης και των συνόρων.

Καταλήγοντας, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι ο λαός πρέπει να ξέρει τι τον περιμένει και να αντιδράσει έγκαιρα για να μη βρεθεί προ εκπλήξεων. "Δε μιλάμε μόνο για αγώνες, αλλά για ενιαία πανελλαδική δράση, για τη συγκρότηση ενός μεγάλου λαϊκού μετώπου, που θα προκαλέσει ισχυρά ρήγματα σ' αυτή την πολιτική, μέχρι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις μιας συνολικής αλλαγής - ανατροπής αυτής της κατάστασης στην Ελλάδα".

Απαντώντας σε ερωτήσεις των εργαζομένων η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι το δίλημμα "με το ΠΑΣΟΚ θα πάμε καλύτερα, ενώ αν έρθει η ΝΔ θα χαθούμε", είναι τραγικό και οδηγεί την Ελλάδα σε μεγάλες καταστροφές. Για την απλή αναλογική, είπε ότι το ΚΚΕ παλεύει για την καθιέρωσή της, αλλά δεν μπορεί ν' αφήσει όλα τα άλλα και να ασχολείται μόνο με αυτό το θέμα, για να προσθέσει ότι όσο ο κόσμος θα πηγαίνει πότε στον έναν (ΠΑΣΟΚ) και πότε στον άλλον (ΝΔ), θα κάνουν εκλογικούς νόμους που θα ευνοούν ή το πρώτο ή το δεύτερο κόμμα.

Θυσία στο βωμό της ΟΝΕ

Μετά την περιοδεία της η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε: "Από τη στιγμή που η κυβέρνηση συνδέει τη στήριξη των συγκοινωνιών και της ΕΘΕΛ ειδικότερα, με την επίτευξη των στόχων της ΟΝΕ, έχουμε κάθε δικαίωμα να ανησυχούμε, διότι όλα αυτά σημαίνουν ότι χάρη στην ΟΝΕ θα περικόπτονται οι κρατικές δαπάνες και θα οδηγούνται οι Οργανισμοί σε δανεισμό, πράγμα που δείχνει ότι το μέλλον αυτής της επιχείρησης είναι εξαιρετικά αβέβαιο. Με δεδομένο, μάλιστα ότι συνήθως τέτοιες επιχειρήσεις δεν ενδιαφέρουν τα μονοπώλια, το πολυεθνικό κεφάλαιο, το πιο πιθανό είναι, αν αυτή η επιχείρηση θυσιαστεί στο βωμό της ΟΝΕ, τότε όχι μόνο οι εργαζόμενοι θα πεταχτούν στο δρόμο, αλλά και θα αναπτυχθούν στη θέση της ΕΘΕΛ τοπικές ή μικροκερδοσκοπικές επιχειρήσεις, οι οποίες, βεβαίως, δεν μπορούν να λύσουν το συγκοινωνιακό πρόβλημα της Αθήνας.

Η επίσκεψή μας εδώ εντάσσεται σε μια προσπάθεια που κάνουμε και μετεκλογικά, να ασχοληθούμε με το αβέβαιο μέλλον των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας. Και το λέω αβέβαιο, όχι μόνον από τη σκοπιά της ιδιωτικοποίησης, διότι όλα βαίνουν προς την ιδιωτικοποίηση, αλλά αβέβαιο όσον αφορά στην εξυπηρέτηση των λαϊκών στρωμάτων, αλλά και όσον αφορά στις αναπτυξιακές δυνατότητες και σε ζητήματα άμυνας και εθνικής σημασίας. Διότι όπως ξέρουμε ένα σημαντικό μέρος αυτής της δημόσιας σύγχρονης επιχείρησης συνδέεται και με την άμυνα της χώρας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ