Σάββατο 3 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΩΝ ΕΙΔΩΝ
Καταργήθηκε το καθεστώς πώλησης αφορολόγητων στην ΕΕ

Εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών με αφορμή την απόφαση της ΕΕ, που καταργεί από την 1-7-99 το καθεστώς πώλησης αφορολόγητων ειδών

Οι κάτοικοι των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και γενικότεροι όσοι ταξιδεύουν από και προς χώρες - μέλη της ΕΕ, δεν μπορούν πια να αγοράζουν αφορολόγητα - και άρα φτηνότερα - τα τσιγάρα, τα ποτά και διάφορα άλλα που είχαν δικαίωμα να αγοράζουν από τα ειδικά Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών στα αεροδρόμια και άλλους συνοριακούς σταθμούς. Αιτία, η απόφαση του διευθυντηρίου των Βρυξελλών, που αποφάσισε να καταργήσει από την 1η Ιούλη 1999 το ειδικό καθεστώς πώλησης αφορολόγητων ειδών που ίσχυε στα Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών (ΚΑΕ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Με αφορμή την παραπάνω απόφαση της Κομισιόν, το υπουργείο Οικονομικών, κοινοποίησε ήδη στις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους τις σχετικές εγκυκλίους με τις αναλυτικές οδηγίες για την εφαρμογή του νέου καθεστώτος που θα ισχύσει από την 1η Ιούλη 1999 και για τα ελληνικά Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών ΑΕ, από τις οποίες προκύπτει μεταξύ άλλων ότι:

  • Από την 1η Ιούλη καταργείται η δυνατότητα πώλησης από τα ΚΑΕ αφορολόγητων ειδών στους ταξιδιώτες μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
  • Η πώληση αφορολόγητων ειδών από τα ΚΑΕ, θα επιτρέπεται μόνο για όσους ταξιδεύουν με προορισμό τρίτες χώρες, εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
  • Οταν η χώρα προορισμού είναι κράτος της ΕΕ θα επιτρέπεται η πώληση αγαθών επιβαρυμένων όμως με τους αναλογούντες φόρους και δασμούς.
  • Είναι δυνατόν να συνεχίζεται η πώληση αφορολόγητων προϊόντων, με την προϋπόθεση ότι τα προϊόντα αυτά προορίζονται για άμεση κατανάλωση από τον ταξιδιώτη σε πλοία ή αεροσκάφη (δηλαδή για κατανάλωση στο αεροσκάφος ή σε εστιατόρια πλοίων, καφετερίες μπαρ κλπ.).

Σε ό,τι αφορά το καθεστώς επιβολής των φόρων, αναφέρεται ότι ενώ για τους συντελεστές ΦΠΑ ισχύει η αρχή της "χώρας αναχώρησης) (επιβάλλεται δηλαδή ο ΦΠΑ που ισχύει στη χώρα από την οποία γίνεται η αναχώρηση), ως προς τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης (ΕΦΚ) εφαρμόζονται οι κανόνες που ισχύουν στην περιοχή (επικράτεια) που βρίσκεται το πλοίο ή το αεροσκάφος κατά τη διενέργεια των πωλήσεων. Δηλαδή ο ΕΦΚ που επιβάλλεται στα ενδοκοινοτικά ταξίδια, θα καταβάλλεται ανάλογα με το αν τα αγαθά που υπόκεινται στο φόρο αυτό, πωλούνται εντός των χωρικών υδάτων ή του εναέριου χώρου της χώρας αναχώρησης ή άφιξης του ενδοκοινοτικού ταξιδιού.

Σε άλλη εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, η οποία αφορά τα ΚΑΕ εδάφους (που βρίσκονται εντός της χώρας δηλαδή), καλούνται οι αρμόδιοι τελωνειακοί υπάλληλοι να διενεργούν δειγματοληπτικούς ελέγχους στους επιβάτες με προορισμό τρίτη χώρα, με βάση την κάρτα επιβίβασης και την απόδειξη λιανικής πώλησης. Στους υπόλοιπους επιβάτες ασκείται διακριτική εποπτεία και στις περιπτώσεις βασίμων υπονοιών, έλεγχος των αγορασθέντων από την ΚΑΕ ΑΕ ειδών σε σχέση με την εκδοθείσα σχετική απόδειξη λιανικής πώλησης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δώρα σε μεγαλοεπιχειρηματίες(2005-11-10 00:00:00.0)
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΕΥΖΩΝΩΝ(1999-05-16 00:00:00.0)
Πέπλο σιωπής από την κυβέρνηση(1999-05-06 00:00:00.0)
Τα ΚΑΕ ξεπουλήθηκαν, τα ερωτηματικά παραμένουν(1998-10-02 00:00:00.0)
Συμφέροντα για τους "μνηστήρες" τα ΚΑΕ(1998-09-09 00:00:00.0)
Το ξεπούλημα(1998-07-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ