Σάββατο 3 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ελεγχος απ' την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση

"Δημιουργία πραγματικού Ενιαίου Φορέα Τροφίμων, που θα τα ελέγχει από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση", ζητά, με χτεσινή ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ).

"Η λεγόμενη οικονομία της αγοράς, το κυνήγι της ανταγωνιστικότητας και η αύξηση των κερδών των πολυεθνικών τροφίμων, που αποτελούν στόχους της ΟΝΕ και της ΕΕ, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην παραγωγή ακατάλληλων και επικίνδυνων τροφίμων και τελικά στην υπονόμευση της δημόσιας υγείας", τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΟΣΝΙΕ, με αφορμή το σκάνδαλο των διοξινών.

Οπως επισημαίνει η ΟΣΝΙΕ, οι εισαγωγές ζωοκομικών προϊόντων, μολυσμένων με διοξίνες από ορισμένες χώρες της ΕΕ, που αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου, έφεραν στο προσκήνιο με δραματικό τρόπο το τεράστιο πρόβλημα της υγιεινής των τροφίμων και της προστασίας της δημόσιας υγείας του λαού μας.

"Οι σημερινές διοξίνες και οι χτεσινές σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες, αποτελούν το τίμημα της αντιαγροτικής κυβερνητικής πολιτικής και της ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) που αποδιάρθρωσε την εγχώρια κτηνοτροφία, με αποτέλεσμα η χώρα μας να βρίσκεται σε πλήρη εξάρτηση από ξένες χώρες για τα βασικότερα διατροφικά προϊόντα", τονίζει η ΟΣΝΙΕ.

"Ο εμπορικός πόλεμος που έχει ξεσπάσει τελευταία μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, τονίζεται στη συνέχεια της ανακοίνωσης, αποδεικνύει για άλλη μια φορά πόσο λάθος ήταν η κατάργηση των ελέγχων στα σύνορα μεταξύ των χωρών της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς. Ο πόλεμος μεταξύ της "Κόκα - Κόλα" και των ευρωπαϊκών μονοπωλίων έφερε στην επιφάνεια την ανοχύρωτη Δημόσια Υγεία των πολιτών".

Η ΟΣΝΙΕ υπογραμμίζει ότι όσο το κέρδος και η ανταγωνιστικότητα μεταξύ των πολυεθνικών τροφίμων θα αποτελούν τη συνειδητή επιλογή των κυβερνήσεων, προκειμένου να έχουμε τη μεγιστοποίηση της παραγωγής, τόσο θα κινδυνεύει η ζωή των πολιτών, καθώς το πρόβλημα είναι πολιτικό και όχι τεχνοκρατικό.

Στη συνέχεια, η ΟΣΝΙΕ καλεί όλους τους καταναλωτές να σταματήσουν να μένουν παρατηρητές όσων συμβαίνουν στο χώρο των τροφίμων και να μην επιτρέψουν να σχεδιάζουν την ποιότητα ζωής του λαού ""πολιτικά μύωπες", που υπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα και μόνο αυτά".

Καταλήγοντας η ΟΣΝΙΕ επισημαίνει την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα για τη λύση του προβλήματος, τα οποία θα περιλαμβάνουν:

  • Αμεση καταστροφή των δεσμευμένων μολυσμένων τροφίμων. Πολλοί είναι αυτοί που προσπαθούν να τα βγάλουν αθώα και να τα ρίξουν στην κατανάλωση.
  • Επαναφορά του ελέγχου στα σύνορα των εισαγόμενων τροφίμων, καθώς επίσης και στα άλλα συγγενή εφόδια στην αλυσίδα διατροφής (ζωοτροφές κ.ά.).
  • Ανάπτυξη της εγχώριας κτηνοτροφίας για την παραγωγή εγχώριων τροφίμων.
  • Να επιδοτηθούν τα αγροτικά προϊόντα και να αναπτυχθούν καλλιέργειες των κτηνοτροφικών φυτών που στηρίζουν την κτηνοτροφία.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ