Σάββατο 3 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ
Ενημερωτικό σημείωμα πριν την επιβολή προστίμου

Διευκρινιστικές οδηγίες, για τους όρους και προϋποθέσεις που θεωρούνται νόμιμες ή άκυρες οι πράξεις επιβολής προστίμων για φορολογικές παραβάσεις, κοινοποίησε το υπουργείου Οικονομικών στις ΔΟΥ (Εφορίες) και άλλες συναρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Με αφορμή σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε προσφυγή φορολογούμενου, το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει πως για να είναι νόμιμο το πρόστιμο που επιβλήθηκε για φορολογικές παραβάσεις του ΚΒΣ, θα πρέπει προηγουμένως να επιδοθεί σχετικό σημείωμα προς τον φορολογούμενο που να τον καλεί για να παρέχει τις δέουσες εξηγήσεις.

Οπως αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών "εφόσον στο εξής διαπιστώνονται παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων οι οποίες αναφέρονται σε χρόνο διάπραξης πριν την 1η Ιούλη 1992, πρέπει να κοινοποιείται στο φορολογούμενο σχετικό σημείωμα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 8 του άρθρου 45 του ΠΔ 99/77".

Στην ίδια εγκύκλιο του υπουργείου, υπάρχει και η εξής αξιοσημείωτη διευκρίνιση, σύμφωνα με την οποία "σε παλιές εκκρεμούσες υποθέσεις, στις οποίες δεν έχουν κοινοποιηθεί σημειώματα της παρ. 8 του άρθρου 45 του Κ. Φ. Σ. και εφόσον αυτές ακυρωθούν για τυπικούς λόγους από τα Διοικητικά Δικαστήρια, οι προϊστάμενοι ΔΟΥ πρέπει - επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία - να κοινοποιήσουν τα εν λόγω σημειώματα και στη συνέχεια εφόσον κρίνεται ότι η παράβαση δεν αναιρείται από την απάντηση του φορολογούμενου, να εκδίδονται νέες αποφάσεις επιβολής προστίμων".Αυτό σημαίνει, πως για να μην ακυρωθούν οι πράξεις επιβολής προστίμων για παραβάσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια, επειδή οι πράξεις αυτές δε συνοδευόταν με το σχετικό σημείωμα - κλήση του φορολογούμενου να δώσει εξηγήσεις στην εφορία, οι ΔΟΥ μπορούν να κοινοποιήσουν τώρα το σημείωμα μαζί με νέα πράξη επιβολής προστίμου. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, "είναι νόμιμη η επανάληψη της διαδικασίας και η έκδοση νέας πράξης επιβολής προστίμου, μετά την ακύρωση της αρχικής για τυπικούς λόγους, ακόμα και αν έχει ασκηθεί έφεση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ