Κυριακή 4 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Λίγο απ' όλα

Την πρώτη Κυριακή του Ιούλη ζούμε σήμερα και πριν πάμε να βραχούμε για να δροσιστούμε, λέμε να ρίξουμε και μια γρήγορη ματιά στο πρόγραμμα της τηλεόρασης για να γνωρίζουμε ποιες ταινίες μάς περιμένουν αυτή την εβδομάδα. Ετσι έχουμε και λέμε: Λέμε... και μετά βλέπουμε...

Αύριο λοιπόν, Δευτέρα, στη 01.00 από την ΕΤ - 3 θα παρουσιαστεί η σουηδική ταινία του Μπο Βίντεμπεργκ: "Ελβίρα Μάντιγκαν".Το σενάριο είναι βασισμένο σε μια πραγματική ερωτική ιστορία. Στα 1889, ένας παντρεμένος αξιωματικός του στρατού, ερωτεύεται μια χορεύτρια και φεύγει μαζί της εγκαταλείποντας τα πάντα. Κάποτε, και γρήγορα μάλιστα, θα ξεμείνουν από χρήματα. Αιωνίως το χρήμα καθορίζει την πορεία του έρωτα, την αγάπη, τη χαρά... Ας είναι, οι δυο εραστές αφού απολαύσουν το αίσθημά τους μέσα στο δάσος και στα διάφανα καθάρια κρυστάλλινα νερά, θα δουν να τους περικυκλώνει ένα αδιέξοδο, που ονομάζεται ανέχεια και κοινωνία. Η έξοχη φωτογραφία του Γιόρκεν Πέρσον και η εξαιρετική μουσική του Β. Α. Μότσαρτ ολοκληρώνουν το αισθητικό κινηματογραφικό ποίημα. Η πρωταγωνίστρια Πία Ντέγκερμαν τιμήθηκε με το βραβείο α γυναικείου ρόλου.

Την Τρίτηαπό την ΕΤ - 3 στις 21.00 η δημιουργία του Ζακ Οντιαρ "Ενας πολύ διακριτικός ήρωας".Ενας κοινός, συνηθισμένος και καθημερινός άνθρωπος αποφασίζει στο τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου να γίνει διαφορετικός, γνωστός και ξεχωριστός. Διαδίδει με... πολύ διακριτικό τρόπο πως κατά τη διάρκεια της Κατοχής υπήρξε ένας πραγματικός ατρόμητος ήρωας. Η εποχή είναι ρευστή, η σύγχυση μεγάλη, το ψέμα γίνεται εύκολα πιστευτό και ο καλλιτέχνης του ψεύδους, το χθεσινό "τίποτε", γίνεται κάτι. Και μάλιστα κάτι μεγάλο. Αποκτά τα πάντα: Ερωτα, θαυμασμό, εξουσία, δόξα, τιμές. Οι άνθρωποι της Αντίστασης δεν του αντιστέκονται, αντίθετα με παιδική αφέλεια παραδίδονται στα ψέματά του. Η ταινία διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Καννών και στο Φεστιβάλ Στοκχόλμης.
Την Τετάρτη στις 22.00 η ΕΤ - 3 θα προβάλλει την κοινωνική, δραματική και πρωτότυπη ταινία εποχής: "Η γιορτή της Μπαμπέτ" σε σκηνοθεσία Γκαμπριέλ Αξελ. Η Μπαμπέτ, που ήταν αρχιμαγείρισσα στο διασημότερο εστιατόριο του Παρισιού, διαφεύγει το 1870 με την καταστολή της Κομμούνας σ' ένα φτωχό ψαράδικο χωριουδάκι της Βόρειας Δανίας. Για να κερδίσει το ψωμί της προσφέρει τις υπηρεσίες της σε δυο ηλικιωμένες αδελφές που έχουν αρνηθεί το γάμο και τις ανθρώπινες απολαύσεις και ζουν αυστηρά με τις εντολές του άτεγκτου πουριτανού πεθαμένου πατέρα τους. Μια μέρα η τύχη θα χαμογελάσει στην Μπαμπέτ με τον πρώτο αριθμό του λαχείου. Το ποσό είναι μεγάλο αλλά η υποχρέωση που νιώθει στις δυο γυναίκες είναι ακόμη μεγαλύτερη. Ετσι αποφασίζει να οργανώσει μια γιορτή με τον τρόπο που μόνον εκείνη γνωρίζει και να καλέσει όλους τους φίλους της οικογένειας. Η μέρα αυτή που μοιάζει με ατέλειωτη γιορτή, μέρα πρωτόγνωρη για τους κλειστούς ανθρώπους του χωριού και με λίγο από το υπέροχο κρασί που έχει παραγγείλει η Μπαμπέτ από τη Γαλλία, θα λυθεί η σιωπή και τα κρυμμένα αισθήματα όλων θα βγουν στην επιφάνεια. Η ταινία τιμήθηκε με Οσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας το 1987.
Την Πέμπτηαπό την ΕΤ - 3 στη 01.00 θα παρουσιαστεί μια συγκλονιστική ταινία του Κεν Λόουτς: "Ladybird - ladybird".Στο φτωχόκοσμο του Λονδίνου της εποχής Θάτσερ, μια νέα γυναίκα, άτυχη με τους άνδρες και φτωχή, ωραία και επιπόλαια, ζει ένα δράμα. Αποκτά το ένα παιδί μετά το άλλο από διαφορετικούς άνδρες, άνδρες που αμέσως την εγκαταλείπουν και εκείνη μόνη της και σε πλήρη ένδεια οικονομική αλλά και διανοητική τα αγαπά αλλά δεν ξέρει να τα φροντίζει όπως πρέπει, με αποτέλεσμα η κοινωνική πρόνοια να της τα παίρνει για να ανατραφούν σωστά. Η γνωριμία της με ένα Λατινοαμερικάνο πρόσφυγα, έναν πράο, συμπαθή και καλό άνθρωπο που θα αντέξει τα ξεσπάσματά της και την οργή της, θα της αλλάξει τη ζωή και επιτέλους θα της δοθεί η άδεια, δηλαδή η ευτυχία, να κρατήσει το πέμπτο παιδί της. Με τους Βλαντιμίρ Βέγκα και Κρίσι Ροκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ