Τρίτη 6 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Η μεγάλη επιστροφή

Η Ιταλία, ύστερα από 16 χρόνια και πάλι στη Γαλλία, στέφθηκε δίκαια πρωταθλήτρια Ευρώπης, νικώντας στον τελικό την Ισπανία. Χάλκινο μετάλλιο για τη Γιουγκοσλαβία

Η μεγάλη επιστροφή. Είχαν περάσει 16 ολόκληρα χρόνια από τότε που στα γήπεδα της Γαλλίας η Ιταλία ανέβαινε στην κορυφή της Ευρώπης, κατακτώντας το τρόπαιο της πρωταθλήτριας στη γηραιά ήπειρο. Φέτος, λοιπόν,απ' ό,τι φαίνεται η Γαλλία αποτέλεσε πάλι το... γούρι των Ιταλών. Τα παιδιά του Μπόγκταν Τάνιεβιτς, αθόρυβα και μεθοδικά, έκαναν τη μεγάλη έκπληξη κατακτώντας την πρώτη θέση στο 31ο Ευρωμπάσκετ και φέρνοντας το ιταλικό μπάσκετ ξανά στο προσκήνιο, όσον αφορά το επίπεδο εθνικών ομάδων. Η νίκη επί των Ισπανών με 64-56 στον τελικό της διοργάνωσης έκανε τους Ιταλούς να βρίσκονται στον έβδομο ουρανό. Μια "πτήση" που είχε ξεκινήσει λίγο πιο πριν, όταν στον ημιτελικό της Παρασκευής ανέτρεψαν τα προγνωστικά και επικράτησαν της Γιουγκοσλαβίας που ήταν το μεγάλο φαβορί για την πρώτη θέση με 71-62. Η καλή ημέρα είχε αρχίσει να φαίνεται από "το πρωί" για τους Ιταλούς. Παρά το γεγονός ότι είχαν να αντιμετωπίσουν μια ομάδα, όπως η Ισπανία που βρισκόταν στην ίδια (ευτυχή) μοίρα με αυτούς, άρα είχε και τον ίδιο ενθουσιασμό, εντούτοις οι "Ατζούρι" ήταν αποφασισμένοι να ολοκληρώσουν το έργο τους.

Μπαίνοντας πιο δυνατά στο παιχνίδι επέβαλαν πλήρως το ρυθμό τους και γρήγορα είχαν πάρει μια διαφορά ασφαλείας (20-6 στο 12) που δυο λεπτά πριν το ημίχρονο την έφθασαν και στους 20 πόντους (49-29). Με τους Ισπανούς να δείχνουν κουρασμένοι από την προηγούμενη κόντρα τους με τους Γάλλους και τους Ιταλούς να έχουν πάρει φόρα προς το χρυσό, συνεχίστηκε η επανάληψη. Η μείωση του σκορ δυο λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα σε 58-52 μάλλον οφείλεται στην επανάπαυση των Ιταλών, που άρχισαν να σκέφτονται τα πανηγύρια, παρά στη βελτίωση της εικόνας των "ταύρων".

ΙΤΑΛΙΑ: Μπαζίλε 2, Γκαλάντα 4, Φούτσκα 10, Μαρκονάτο 2, Ντε Πολ 7, Μάγερς 18, Μενεγκίν 2, Αμπιο 10, Κιάτζιτς 9.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Κοράλες 15, Ρομέρο 4, Ανγκούλο, Ροντρίγκεθ, Χιμένεθ 3, Ντε λα Φουέντε 4, Ερέρος 10, Εστέγερ 5, Ντε Μιγκέλ 1, Ρέγες 7, Ντουένιας 7.

Φούτσκα... ο καλύτερος

Σε πελάγη ευτυχίας έπλεε ο Γρεγκόρ Φούτσκα αμέσως μετά τη λήξη του τελικού. Βλέπετε, ο ψηλός της Ιταλίας με ένα σπάρο είχε δυο τρυγόνια στην αγκαλιά του. Εκτός από το χρυσό μετάλλιο του πρωταθλητή τιμήθηκε και με τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη της διοργάνωσης. Πώς θα μπορούσε να ένιωθε διαφορετικά δηλαδή. Οσον αφορά το θέμα της μεταγραφής του πάντως και το ενδεχόμενο να τον δούμε να φοράει τη φανέλα του Παναθηναϊκού, ο Φούτσκα δεν ξεκαθάρισε το τοπίο. Το αντίθετο μάλιστα... "Είμαι παίκτης της Φορτιτούτο και θέλω να παραμείνω. Αλλωστε έχω δυο κόρες που γεννήθηκαν πριν από δυο μήνες και δε θέλω να μπω σε διαδικασία μετακομίσεων", τόνισε ο πολυτιμότερος παίκτης του 31ου Ευρωμπάσκετ.

Χάλκινο μετάλλιο οι "πλάβι"

"Η Γιουγκοσλαβία απέδειξε ότι μπορεί να "σηκώσει κεφάλι", έστω και μετά από μια οδυνηρή ήττα"... Τάδε έφη ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, αμέσως μετά τη λήξη του μικρού τελικού, που βρήκε τη χώρα του να επικρατεί με 74-62 της Γαλλίας και τελικά να καταλαμβάνει την τρίτη θέση της διοργάνωσης. Μπορεί στην ομάδα να επικρατούσε κατήφεια για τον αποκλεισμό από το μεγάλο τελικό, αλλά τουλάχιστον το χάλκινο μετάλλιο αποτελεί κατά κάποιο τρόπο βάλσαμο στις πληγές του μεγάλου φαβορί, όπως ήταν οι Γιουγκοσλάβοι. Με ηγέτη τον Βλάντε Ντίβατς, που αποφάσισε να πάρει τη ρεβάνς για την άσχημη εμφάνισή του στον ημιτελικό, οι "πλάβι" επικράτησαν των γηπεδούχων, ανεβαίνοντας τελικά στο βάθρο έστω και σαν τρίτοι. Οσον αφορά τους "οικοδεσπότες", το όνειρο για κάποιο μετάλλιο έμεινε απραγματοποίητο, αλλά παρ' όλα αυτά οι "τρικολόρ" είχαν πετύχει το στόχο και με το παραπάνω (βλ. πρόκριση στην Ολυμπιάδα).

ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: Μπορτίρογκα 15, Ντανίλοβιτς 9, Λόντσαρ 14, Γκούροβιτς 6, Σκεπάνοβιτς, Ντίβατς 19, Τάρλατς 1, Τομάσεβιτς, Τόπιτς 10.

ΓΑΛΛΙΑ: Σονκό 13, Ντιγκμπέ, Ριγκοντό 16, Φουάρες 11, Σκιαρά, Ριζασέ 9, Γκαντού, Ζιλιάν 21, Βάις 2, Μπιλμπά 7, Σμιθ 2.

Ξέσπασαν οι Λιθουανοί

Στη Ρωσία "ξέσπασαν" οι Λιθουανοί για τον αποκλεισμό τους από την τετράδα της διοργάνωσης, αφού στον τυπικό και άνευ ουσιαστικής σημασίας αγώνα (και οι δυο ομάδες εξασφάλισαν την πρόκριση στην Ολυμπιάδα), για τις θέσεις 5-6 επικράτησαν των Ρώσων με 102-76. Χωρίς τον Αρβιντας Σαμπόνις στη σύνθεσή τους οι Λιθουανοί δε δυσκολεύτηκαν να κάνουν τη μεγαλύτερη νίκη στη διοργάνωση απέναντι στους Ρώσους, που μάλλον σκέφτονταν την επιστροφή τους στη χώρα.

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Γιασκεβίτσιους 11, Μ. Ζουκάουσκας 9, Μασιούλις 2, Στομπέργκας, Μαρτσιουλιόνις 13, Ε. Ζουκάουσκας 9, Αντομάιτις 17, Καρνισόβας 18, Εϊνίκις 13, Πρασκεβίτσιους 11.

ΡΩΣΙΑ: Κουτέλιν 23, Πετρένκο 8, Κισούριν 4, Κουράσοφ 2, Πασούτιν 14, Αβλέεφ 8, Πανόφ 5, Νοσόφ 8.

Οι Γερμανοί λιγότερο αδιάφοροι

Μπορεί η πρόκριση για την Ολυμπιάδα να χάθηκε για τους Γερμανούς, όμως αυτό δε σήμαινε ότι η ομάδα έμεινε χωρίς στόχους. Ετσι οι Γερμανοί φάνηκαν αποφασισμένοι, έστω και την ύστατη ώρα να ανέβουν όσο το δυνατόν ψηλότερα και στον τυπικό αγώνα για το συμπλήρωμα της οκτάδας επικράτησαν άνετα των απογοητευμένων, αλλά και κουρασμένων από την υπερπροσπάθεια Τούρκων, με 86-67. Πρώτος σκόρερ για τους Γερμανούς για άλλη μια φορά ήταν ο Νοβίτσκι με 14 πόντους, ενώ από τους Τούρκους ξεχώρισε ο Τουρκόγλου με 15.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ