Κυριακή 11 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Εχούντ Μπάρακ

Με άνεση κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης της ισραηλινής Βουλής ο νέος πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ και η κυβέρνηση συνασπισμού του, δίνοντας τέλος στις πολυήμερες διαβουλεύσεις που ακολούθησαν τη νίκη του στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ.

Ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού επανέλαβε, κατά τη διάρκεια της παρθενικής του ομιλίας στη Βουλή ως πρωθυπουργός, την προσήλωσή του στην ολοκλήρωση της "ειρηνευτικής διαδικασίας". Ο Μπάρακ, αν και παραδέχτηκε ότι το Ισραήλ αντιμετωπίζει αρκετά σημαντικά εσωτερικά προβλήματα, υποστήριξε ότι προτεραιότητα για την ευημερία του Ισραήλ είναι η επίτευξη ειρήνης με όλες τις γειτονικές αραβικές χώρες. Μάλιστα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δε δίστασε να κάνει "άνοιγμα" τόσο προς τη Συρία, τονίζοντας ότι θα επιδιώξει συνομιλίες με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ, όσο και στο Λίβανο, διαβεβαιώνοντας ότι θα ολοκληρωθεί η αποχώρηση του ισραηλινού στρατού μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Επιπλέον, εξέφρασε την κατανόησή του για τη δυσαρέσκεια και τον πόνο του παλαιστινιακού λαού.

Οι διαβεβαιώσεις του Μπάρακ έγιναν αποδεκτές με επιφυλακτικότητα από τις αραβικές ηγεσίες, που δεν έκρυψαν τη δυσπιστία τους για τα μεγάλα λόγια του νέου πρωθυπουργού. Αλλωστε, όπως και ο προκάτοχός του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο Εχούντ Μπάρακ εξαρτάται από τις διαθέσεις και των συγκυβερνώντων του, η επιλογή των οποίων προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του Εργατικού Κόμματος, ενώ κατηγορήθηκε ότι έδωσε λάθος χαρτοφυλάκια σε λάθος ανθρώπους. Πάντως, στο πλαίσιο των διακηρύξεών του, ο νέος Ισραηλινός πρωθυπουργός απέφυγε να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις τόσο για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης, τουλάχιστον, της ισραηλινο - παλαιστινιακής "ειρηνευτικής διαδικασίας", όσο και για το κατά πόσο θα αποδεχτεί την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ