Κυριακή 11 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΔΙΕΘΝΗ
Ενας κόσμος χωριστά (και, για την ώρα, πολύ χωριστά)

Ενα ταξίδι στην Τουρκία θα ήταν μια ευκαιρία ασφαλώς όχι άξια περιφρόνησης για μερικές ερωτήσεις όσον αφορά την κατάσταση των δυνάμεων της Αριστεράς στη χώρα αυτή.

Οπως είπαμε παραπάνω, συναντήσεις με εκπροσώπους των δυνάμεων αυτών είχαμε σε δυο περιπτώσεις (Κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης και Κόμμα Σοσιαλιστικής Εξουσίας).

Η πρώτη συνάντηση έγινε σε συνθήκες στενότητας χρόνου και με μεγάλα μεταφραστικά προβλήματα. Ετσι, δεν μπορέσαμε να έχουμε μια ευρύτερη ενημέρωση όσον αφορά την κατάσταση στη χώρα από την άποψη που μας ενδιαφέρει. Ωστόσο, είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε δυο ενδιαφέροντα στοιχεία:

1) Το εκλογικό αποτέλεσμα (250.000 ψήφοι / 0,85%) δεν ήταν ευχάριστη έκπληξη καθώς το κόμμα περίμενε περισσότερα.

2) Η ηγεσία του κόμματος αυτού βλέπει τα μελλοντικά καθήκοντα του κόμματος αυτού στην ένταση της εξωκοινοβουλευτικής πολιτικής πάλης, σε συνθήκες όπου, όπως μας είπε ο εκπρόσωπός του, το Κοινοβούλιο είναι "ένα κοινοβούλιο, όπου κυριαρχούν οι δυνάμεις οι εντελώς της Δεξιάς", και στη συγκέντρωση όλων των δυνάμεων της αντιπολίτευσης σε μια κοινή βάση.

Η δεύτερη συνάντηση έγινε, αντίθετα, με μεγάλη άνεση χρόνου και η συζήτηση έγινε σε συνθήκες άφθονης κατανάλωσης του περίφημου τουρκικού τσαγιού (με την ευκαιρία αυτή, μας φαίνεται ότι οι Τούρκοι πίνουν πολύ περισσότερο τσάι από καφέ).

* * *

Η εικόνα, όπως μας την περιέγραφε ο Αϊντεμίρ Γκιουλέρ δεν είναι, ασφαλώς, λαμπρή:

"Από καθαρά εκλογική άποψη, στις εκλογές της 18ης Απρίλη πήραν μέρος 4 αριστερά κόμματα - το Κόμμα Αλληλεγγύης και Ελευθερίας (ODP), το Κόμμα Εργασίας (EP), το Κόμμα Σοσιαλιστικής Εξουσίας (SIP) και το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HADEP). Το τελευταίο θεωρείται πιο συνδεδεμένο με τον κουρδικό πληθυσμό. Τα τρία πρώτα κόμματα πήραν συνολικά γύρω στις 320.000 ψήφους, δηλαδή περί το 1%. Τα τέταρτο είναι μια άλλη ιστορία".

Ενα αποτέλεσμα, συνεπώς, όχι εκπληκτικό. Πώς εξηγείται;

"Υπάρχουν πολλοί λόγοι. Ενα μέρος τους είναι συγκυριακοί, με την έννοια της σχέσης τους με την άμεση πολιτική επικαιρότητα. Οι εκλογές, όπως σας είπα και παραπάνω, έγιναν σε συνθήκες υστερικής έξαψης του σοβινισμού και του αντικουρδικού πυρετού. Δεν είναι, συνεπώς, παράξενο το ότι ενισχύθηκαν οι αντιδραστικές δυνάμεις και, μάλιστα, ενισχύθηκαν σε βάρος των προοδευτικών. Οι συγκεκριμένες πολιτικές συνθήκες δεν πρέπει επίσης να υποτιμηθούν. Οι πιο μεγάλες εκλογικές συγκεντρώσεις του ODP, π. χ., που έγιναν στη Σμύρνη, χτυπήθηκαν από τους Γκρίζους Λύκους, τη γνωστή παραστρατιωτική οργάνωση του MHP. Οι ίδιοι σκότωσαν την παραμονή των εκλογών ένα μέλος μας, εδώ, στην Κωνσταντινούπολη.

Αλλά υπάρχουν και άλλοι λόγοι, πολύ πιο μακροπρόθεσμοι. Στη 10ετία του '70, οι αριστερές δυνάμεις στην Τουρκία πέρασαν από μια φάση μεγάλης ανόδου. Υπήρχαν, π. χ., καθημερινά τους έντυπα που είχαν καθημερινή κυκλοφορία 160.000 φύλλων, αριθμό τεράστιο για την Τουρκία. Φυσικά, οι κυρίαρχες δυνάμεις δεν μπορούσαν να μείνουν αδιάφορες. Με βάση ένα ολόκληρο σχέδιο, στον πυρήνα του οποίου βρίσκονταν οι ΗΠΑ, οι αριστερές δυνάμεις εξολοθρεύτηκαν στην κυριολεξία, με όργανο το MHP και με τελικό χτύπημα το πραξικόπημα της 12ης Σεπτέμβρη 1980. Θα πρέπει να λάβετε υπ' όψη σας ότι τα τρομαχτικά αυτά πλήγματα εναντίον τους, που αποσκοπούσαν στην πλήρη φυσική εξόντωση, δόθηκαν σε συνθήκες μιας χώρας, όπου οι δυνάμεις αυτές μόλις πρόβαλαν στο προσκήνιο, μιας χώρας χωρίς, π. χ., παραδόσεις ισχυρής κομμουνιστικής πολιτικής δράσης. Υστερα, ήρθανε τα γνωστά γεγονότα του 1989 - '91, που είχαν ολέθριες και σαρωτικές επιπτώσεις στην Τουρκία.

Σήμερα, οι αριστερές δυνάμεις έχουν πολύ εξασθενήσει. Σας είπα προηγούμενα ότι παρατηρείται, στα πλαίσια της παλινόρθωσης, μια αναγέννηση των διαφόρων ιδεολογικών ρευμάτων. Για τους ίδιους ακριβώς λόγους που η κυρίαρχη τάξη δεν μπορεί να εξαλείψει το MHP και τον μουσουλμανικό ιντεγκρισμό, δηλαδή για λόγους ιστορικής συνάφειας μαζί τους, μπορεί θαυμάσια να εμποδίσει, σε σημαντικό βαθμό, μιααριστερή αναγέννηση (η οποία, στα μάτια της, είναι ο πιο επικίνδυνος κρισιακός παράγων και, συνεπώς, εκείνος που πρέπει να αποκλειστεί περισσότερο) και αυτό ακριβώς κάνει. Γι' αυτό, τέτοιο πράγμα δεν παρατηρείται σήμερα στην Τουρκία".

* * *

Καλά όλα αυτά. Ωστόσο, εδώ πρόκειται για γενικούς ιστορικούς παράγοντες που δεν προβλέπεται να αλλάξουν σύντομα. Τι γίνεται, στο μεταξύ;"Ασφαλώς, πρόκειται για μακρόχρονη και όχι εύκολη πορεία. Οπως κάθε μακρά πορεία, θα πρέπει να αρχίσει από τα πρώτα βήματα. Είχαμε προτείνει ένα τέτοιο βήμα πριν τις εκλογές. Συγκεκριμένα, είχαμε στείλει μια επιστολή στο ODP, το EP και το HADEP με πρόταση να κατέβουμε από κοινού στις εκλογές. Η πρότασή μας αυτή δεν έγινε δεκτή και υποψιαζόμαστε ότι ξέρουμε και για ποιο λόγο: Τόσο το ODP όσο και το HADEP ήθελαν να κάνουν καταγραφή των δυνάμεών τους. Το αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό για τους δύο. Το HADEP, αναντίρρητα, επέτυχε: Στις ΝΑ περιοχές της χώρας, είχε πολύ μεγάλη επιτυχία, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση και, στις δημοτικές εκλογές, πολλούς δημάρχους. Το ODP, κατά τη γνώμη μου, περίμενε γύρω στο 1.000.000 ψήφους. Πήρε μόνο το ένα τέταρτο. Προσωπικά, δεν ένιωσα έκπληξη αν και πιστεύω ότι αυτό είχε επιπτώσεις στο ODP. Εμείς επανήλθαμε με την ίδια πρόταση μετά τις εκλογές. Δε ζητάμε την ένωση των κομμάτων, που έχουν πραγματικές διαφορές μεταξύ τους, αλλά τη συμπαράταξή τους. Αυτό, κατά τη γνώμη μας, θα είναι το πρώτο βήμα. Ενα πολύ σημαντικό βήμα καθώς το σοσιαλιστικό κίνημα της Τουρκίας έχει πολύ δρόμο ακόμη μπροστά του. Πρέπει να στερεώσουμε και πάλι την ταυτότητά μας όχι σε βιβλία ή κείμενα, αλλά στη ζωή και να έρθουμε σε επαφή με τις μεγάλες μάζες των εργαζομένων, που δεν έχουν ιδέα τι λέμε για τα κρίσιμα προβλήματα της χώρας και, συχνά, δε μας γνωρίζουν καθόλου".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα στην αντιπολίτευση (2022-06-04 00:00:00.0)
Σε εξέλιξη η αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού (2014-07-12 00:00:00.0)
Επιδιώκεται συμβιβασμός (2007-07-25 00:00:00.0)
Πολλαπλές μεταβλητές (2002-11-02 00:00:00.0)
Υπόσχεση αγώνα από πολλούς λαούς (2002-04-05 00:00:00.0)
Εντείνεται η δίωξη σε βάρος του HADEP (2000-02-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ