Πέμπτη 15 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Νέες ρυθμίσεις στις κρατικές προμήθειες

Μια σειρά από διατάξεις που αφορούν την υλοποίηση του προγράμματος κρατικών προμηθειών χωρίς να αλλάζει το μεγάλο ζήτημα που είναι η υλοποίηση του μεγαλύτερου ποσοστού των προμηθειών που αφορούν κρίσιμους τομείς όπως τις Ενοπλες Δυνάμεις (εξοπλισμοί κλπ.), τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ από τους ίδιους τους φορείς, θα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που κατατίθεται αυτές τις μέρες στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο και αφορούν το ενιαίο πρόγραμμα κρατικών προμηθειών, είναι οι εξής:

  • Καθίσταται υποχρεωτικός ο προληπτικός έλεγχος της νομιμότητας κάθε σύμβασης πάνω από 500 εκατ. δρχ. από το ελεγκτικό συνέδριο. Το ίδιο ισχύει και για δημόσια έργα που υλοποιεί το Δημόσιο ή ΝΠΔΔ.
  • Της επιτροπής που ασχολείται με τις υψηλής οικονομικής και τεχνολογικής αξίας προμήθειες θα προεδρεύει ο εκάστοτε αρμόδιος υπουργός, ενώ θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των κομμάτων και ένας τουλάχιστον ανώτατος δικαστής.
  • Στην περίπτωση που ένα κόμμα αρνείται να ορίσει εκπρόσωπο ή ο εκπρόσωπός του αποχωρεί από την επιτροπή, θα αντικαθίσταται από σύμβουλο του ελεγκτικού συνεδρίου που θα ορίζεται από τον πρόεδρο του συνεδρίου, πράγμα που στην ουσία υποβαθμίζει το ρόλο της διακομματικής παρουσίας.
  • Στην επιτροπή προγραμματισμού θα μετέχουν στο εξής όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και οι εμπλεκόμενοι παραγωγικοί φορείς.
  • Ολοι οι εμπλεκόμενοι στις επιτροπές που αφορούν την υλοποίηση του προγράμματος κρατικών προμηθειών θα πρέπει να υποβάλλουν δήλωση "πόθεν έσχες". Αυτό, ας σημειωθεί, ισχύει και σήμερα με τη διαφορά ότι οι δηλώσεις αυτές στην πράξη δεν αξιοποιούνται, όπως τονίζουν μετέχοντες στην επιτροπή προγραμματισμού.
  • Θεσπίζεται η υποχρεωτική δημοσίευση των προκηρύξεων σε ειδικό τεύχος της Εφημερίδας της Κυβέρνησης κάθε βδομάδα.
  • Θεσπίζεται διάταξη που προβλέπει ότι κάθε φορά πρέπει όλοι οι φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που υπάγονται στη διαδικασία του ενιαίου προγράμματος προμηθειών, να υποβάλλουν στη γενική διεύθυνση κρατικών προμηθειών βεβαίωση και στοιχεία από τα οποία να προκύπτει ότι οι προδιαγραφές είναι σαφείς, ότι δεν αφορούν προϊόντα συγκεκριμένης κατασκευής ή προέλευσης ή ιδιαίτερης μεθόδου επεξεργασίας ώστε να μη φωτογραφίζονται συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Επιπλέον με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης θα καθοριστούν οι περιπτώσεις προμηθειών για τις οποίες απαιτείται ειδική αιτιολόγηση ως προς τη διαφάνεια, το εύρος και τη γενικότητα των προδιαγραφών και αυτό συμβαίνει όταν οι ειδικές τεχνικές προδιαγραφές κατά παρέκκλιση των γενικών προϋποθέσεων, έχουν να κάνουν με τη φύση του προϊόντος και οι προμηθευτές που μπορούν να ανταποκριθούν είναι λίγοι διεθνώς.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ