Πέμπτη 15 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Ακριβαίνουν ξανά βενζίνες και πετρέλαια

Με την επιβολή πλαφόν στις λιανικές τιμές, απειλεί η κυβέρνηση, προσπαθώντας έτσι να αποτρέψει την αναζωπύρωση του πληθωρισμού

Στις πλάτες των βενζινοπωλών απειλεί να μεταφέρει το κόστος της αύξησης των τιμών των υγρών καυσίμων ο υπουργός Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλος,που από τα μεσάνυχτα μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη θα πωλούνται ακριβότερα. Με την προσφιλή πολιτική επιβολής πλαφόν στις τιμές λιανικής πώλησης στις βενζίνες και τα πετρέλαια, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης δείχνει και πάλι απρόθυμη, να θίξει τα ποσοστά κέρδους των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών.

Χτες, ανακοινώθηκαν νέες αυξήσεις1,90 δραχμές στη βενζίνη σούπερ, 2 δραχμές στην αμόλυβδη, 3,10 δραχμές στο πετρέλαιο κίνησης και 3,50 δραχμές στο πετρέλαιο θέρμανσης. Με αφορμή τις νέες ανατιμήσεις, ο Ε. Βενιζέλος δήλωσε πως εάν μέσα στις επόμενες πέντε μέρες δεν εφαρμοστούν οι "ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης" θα επιβληθεί πλαφόν στις τιμές πώλησης στα πλαίσια της προσπάθειας της κυβέρνησης να συγκρατήσει τις αυξήσεις που απειλούν να αναζωπυρώσουν τον πληθωρισμό.

Επαναλαμβάνοντας πως οι "ενδεικτικές τιμές" του υπουργείου είναι "ρεαλιστικές και επιτεύξιμες", ο υπουργός χαρακτήρισε απαράδεκτες και αδιανόητες τις αποκλίσεις που παρατηρούνται κυρίως σε πρατήρια νησιωτικών και παραμεθόριων περιοχών οι οποίες φτάνουν σύμφωνα με τον ίδιο τις 20 δρχ. το λίτρο. Οι περιοχές στις οποίες παρατηρούνται οι μεγαλύτερες αποκλίσεις είναι τα νησιά των Κυκλάδων, η Κέρκυρα, η Χίος, η Λέσβος, η Σάμος, η Φλώρινα, το Κιλκίς, η Θεσπρωτία και η Πρέβεζα. Επίσης, ο υπουργός παραδέχτηκε ότι εναρμονισμένες πρακτικές και πολύ υψηλότερες τιμές από τις ενδεικτικές, εφαρμόζονται και μέσα στις μεγάλες πόλεις και στα πλαίσια αυτά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εάν επιβληθεί πλαφόν - που θα είναι οι ενδεικτικές τιμές του υπουργείου - να ισχύσει για όλη τη χώρα και όχι μόνο για τις περιοχές της τρίτης ζώνης. Ο ίδιος είπε ότι φορολογικά μέτρα στα πλαίσια της συγκράτησης των τιμών των καυσίμων δεν αποκλείονται, ωστόσο, "δεν έφτασε ακόμα η στιγμή τους".

Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας με ανακοίνωσή της καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση μπροστά στην έλλειψη πολιτικής βούλησης να ελέγξει την αγορά καυσίμων και ιδίως τις εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών, στρέφει τα πυρά της στον πιο αδύναμο κρίκο της αλυσίδας της διακίνησης καυσίμων, στους βενζινοπώλες, εθελοτυφλώντας μπροστά στο γεγονός ότι οι βενζινοπώλες των περιοχών στις οποίες αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, αγοράζουν τα καύσιμα στη χονδρική, ακριβότερα από τις ενδεικτικές τιμές. Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, την προηγούμενη βδομάδα η μέση χονδρική τιμή της σούπερ ήταν 223 δρχ. το λίτρο ενώ η ενδεικτική του υπουργείου ήταν 218,8 δρχ. Επίσης, η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι από την αρχή του χρόνου η διυλιστηριακή τιμή της σούπερ έχει αυξηθεί κατά 85,5% ενώ του πετρελαίου κίνησης κατά 62,8%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ