Πέμπτη 15 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Απεργιακές κινητοποιήσεις λόγω "Περσών"

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις στο Εθνικό Θέατρο αποφάσισε να καταφύγει το ΔΣ του ΣΕΗ,εξαιτίας της υπέρβασης των ωρών δοκιμών για την παράσταση των αισχυλικών "Περσών",σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή,κατά παράβαση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των ηθοποιών.

Το ΣΕΗ με χθεσινή ανακοίνωσή του προς το Εθνικό Θέατρο, τα αρμόδια υπουργεία και τα κόμματα της Βουλής, αναφέρει όλο το "ιστορικό" των διαβημάτων του προς τον διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Νίκο Κούρκουλο,προκειμένου να σταματήσει η παραβίαση του προβλεπόμενου από τη ΣΣΕ ωραρίου εργασίας. Ωράριο που δεν επιτρέπεται να ξεπερνά τις 5 ώρες για τους ηθοποιούς που ερμηνεύουν ρόλους, ενώ για τα μέλη του Χορού αρχαίου δράματος δεν επιτρέπεται να ξεπερνά τις 4 ώρες. Οι δοκιμές στους "Πέρσες", όμως, όπως αναφέρει το ΣΕΗ, "καθημερινά διαρκούν 8, 9 και 10 ώρες! ".

Το ΔΣ του ΣΕΗ αρχικά συναντήθηκε με τον Ν. Κούρκουλο και ζήτησε την τήρηση της ΣΣΕ. Στις 17/5 το ζήτησε και εγγράφως. Στις 9/6 έστειλε εξώδικη διαμαρτυρία - δήλωση. Στις 15/6 το θέμα έθεσαν και οι εκπρόσωποι του ΣΕΗ στο ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου. Στις 16/6 παρενέβη εγγράφως και το ΕΚΑ. Στις 6/7 εγγράφως και το προεδρείο της ΓΣΕΕ. Επίσης, στις 23/6 σε "σύσκεψη συμφιλίωσης" στο υπουργείο Εργασίας τέθηκε το θέμα και ο εκπρόσωπος του Εθνικού Θεάτρου δήλωσε την "πάγια θέση" του Ν. Κούρκουλου "για τήρηση του ωραρίου των δοκιμών".

Επειδή παρ' όλα αυτά τα διαβήματα "δεν υπήρξε ουδεμία συμμόρφωση του Ε.Θ.", το ΣΕΗ προσέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία διαπίστωσε την παράβαση του ωραρίου και υπέβαλε δύο μηνυτήριες αναφορές στον εισαγγελέα για άσκηση ποινικής δίωξης του διευθυντή του Θεάτρου. Ούτε και αυτό το μέτρο απέδωσε αποτελέσματα. Οι ηθοποιοί της παράστασης αυτής εργάζονται "σκληρά, σε δυσμενέστατες κλιματολογικές συνθήκες και η μη τήρηση του ωραρίου τούς στερεί τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις διαβίωσης σε φυσιολογικούς ρυθμούς", τονίζει το ΣΕΗ.

Υπ' αυτές τις συνθήκες το σωματείο αποφάσισε τις εξής κινητοποιήσεις: Δύο δίωρες στάσεις εργασίας, από 4 - 6μμ και 7 - 9μμ, σήμερα, αύριο και το Σάββατο.Αν συνεχιστεί η παράβαση θα γίνει 24ωρη απεργία την Κυριακή (18/7) και 48ωρη στις 21 και 22 του Ιούλη,που θα επαναληφθεί στις 24 και 25 του Ιούλη.Το ΣΕΗ, όπως ανακοινώνει, επιφυλάσσεται για κλιμάκωση και επέκταση των κινητοποιήσεων και στις άλλες σκηνές του Εθνικού Θεάτρου.

Σημειώνουμε ότι η πρεμιέρα των "Περσών" έχει προγραμματιστεί για τις 6/8 στα Γιάννενα. Ακολουθούν οι παραστάσεις στην Επίδαυρο 13, 14/8 και περιοδεία σε οκτώ πόλεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ