Σάββατο 17 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διαφθορά, τσακάλι και γραφομηχανή

Ανάμεσα σε ταινία και ντοκιμαντέρ κινείται η δημιουργία του Ανταμ Σάιμον "Η γραφομηχανή, το όπλο και η κάμερα",που θα παρουσιαστεί από τη ΝΕΤ στις 19.00. Ο πρωτοπόρος σκηνοθέτης, που επηρέασε κινηματογραφιστές όπως οι Σκορτσέζε, Ολιβερ Στόουν, Γκοντάρ, Βιμ Βέντερ, Ταβερνιέ και Ταραντίνο, οι ταινίες του οποίου προβάλλονται σε μουσειακές κινηματογραφικές αίθουσες, και ενώ ο περισσότερος κόσμος τον νομίζει νεκρό, ζει στην Ευρώπη... Ο "Σάιμον Φούλερ",που εργάστηκε στις κλασικές ταινίες του Χόλιγουντ, αστυνομικές, πολιτικές αλλά και γουέστερν, με το δικό του μοναδικό, πρωτοποριακό τρόπο θα παρουσιαστεί μπροστά μας. Η πηγή της έμπνευσής του για τις επαναστατικές ταινίες του είναι η ίδια του η ζωή και οι ιστορικές στιγμές που βίωσε τον 20ό αιώνα, οι εμπειρίες του στη δημοσιογραφία, ο αμερικανικός ριζοσπαστισμός και οι πολιτικές γελοιογραφίες. Είναι ένας πρωτοπόρος μυθιστοριογράφος και κυρίως σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός που χάραξε το δικό του μονοπάτι πριν από την ύπαρξη του ανεξάρτητου αμερικανικού κινηματογράφου. Είναι ακόμη, ένας Αμερικανός σκηνοθέτης που ασχολήθηκε με τον εφιάλτη του ρατσισμού και ανασήκωσε το σκοτεινό πέπλο που καλύπτει το ρατσισμό. Παρουσιάζει ο Τιμ Ρόμπιν και εμφανίζεται ο Μάρτιν Σκορτσέζε.

Από την ΕΤ-3 στη 01.00 "Κύριε μπάτσε, πείτε μας ποιος σας λάδωσε χτες" του Κλοντ Ζιντί. Σε ένα αστυνομικό τμήμα μιας λαϊκής συνοικίας του Παρισιού, ο επιθεωρητής Ρενέ έχει καταλάβει ότι είναι καλύτερα να τα "βρίσκει" με τους κακοποιούς και τις πόρνες παρά να τους κυνηγά. Ομως μια μέρα έρχεται ένας νέος αστυνομικός ο Φρανσουά που αποφοίτησε από τη σχολή και θέλει να εφαρμόσει κατά γράμμα τους κανονισμούς... Ο σκηνοθέτης που είναι γνωστός για τις εμπορικές επιτυχίες του, γύρισε τελικά ένα ασυνήθιστο αιχμηρό αλλά και ευχάριστο έργο, που γνώρισε τεράστια επιτυχία στη Γαλλία. Ο Φιλπ Νουαρέ υποδύεται άψογα - όπως πάντα άλλωστε - το διεφθαρμένο αστυνομικό. Η ταινία έχει πολλά στοιχεία από το φιλμ νουρά αλλά πολλές φορές γέρνει προς τη σάτιρα.

Από το STAR στις 23.15 "H ώρα του τσακαλιού" του Φρεντ Τσίνεμαν. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό θρίλερ που βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Φρέντερικ Φορσάιθ. Το "Τσακάλι" είναι ένας ψύχραιμος, αδίστακτος επαγγελματίας δολοφόνος με μεγάλες επιτυχίες στο... ενεργητικό του. Μια μέρα του αναθέτουν να δολοφονήσει τον πρόεδρο ντε Γκολ και το τσακάλι δεν αρνείται, παρ' όλον που γνωρίζει τις δυσκολίες. Γι' αυτόν είναι μια καλή δουλιά, που μάλιστα τον βγάζει από τη ρουτίνα... Ο Εντουαρντ Φοξ υποδύεται πειστικά το "τσακάλι".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ