Σάββατο 17 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η "Ρωμιοσύνη" στην Πνύκα

Ο "κύριος Γιάννης Ρίτσος" ανεβαίνει το βράδυ της Τρίτης 20 Ιούλη στην Πνύκα.Στο λόφο, που συνδέθηκε με το Λόγο και τη Δημοκρατία, θα σταθεί ο Λόγος του ποιητή του Λαού και της Ρωμιοσύνης με "Λέξεις του ήλιου/ Κάτω απ' το φεγγάρι/ Λέξεις της μέρας/ Μέσα στη νύχτα/ Λέξεις της κάθε μέρας/ Εδώ, στον αρχαίο τόπο".

Ο "κύριος Γιάννης Ρίτσος" είναι ο τίτλος της λιτής παράστασης που σκηνοθέτησε ο Βασίλης Παπαβασιλείου,στην οποία έδωσε τον υπότιτλο "Νύξεις για μια σκηνική προσωπογραφία του ποιητή".

Η ποίησή του θα συναντήσει το θέατρο, δίχως όμως ίχνος θεατρικής επεξεργασίας, αφού όπως λέει ο σκηνοθέτης "η ποίηση του Ρίτσου είναι από μόνη της θεατρική.Υιοθετήσαμε μία απλή σκηνική μορφή με ελάχιστες παρεμβάσεις μουσικής και ήχων, ώστε να αφήσουμε τις λέξεις του Ρίτσου να επιχειρήσουν την έξοδό τους και να σμίξουν με τον κόσμο, όπως θα έλεγε και ο ίδιος ο ποιητής. Η επιλογή του χώρου καθόρισε σε πολύ μεγάλο βαθμό τις ευρύτερες επιλογές της παράστασης. Η Πνύκα είναι το λίκνο του πολιτισμού του λόγου, της συνακρόασης και της συμπαρουσίας.Επιβάλλεται η διακριτικότητα στο θεαματικό στοιχείο διατηρώντας έναν παλμό θεατρικότητας που προσιδιάζει και στο χώρο και στην προσωπικότητα του ποιητή".

Η παράσταση χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες,με επιλογή από έργα του Γιάννη Ρίτσου, όπως "Τα επικαιρικά", "12 Ποιήματα για τον Καβάφη", "Εικονοστάσιο Ανωνύμων Αγίων", "Το ημερολόγιο της εξορίας" κ.ά. Τα έργα θα απαγγείλουν ο Βασίλης Παπαβασιλείου και ο ηθοποιός Νίκος Σακαλίδης.

Οσο για το λόγο του ποιητή, ο σκηνοθέτης συμπληρώνει: "Ο Ρίτσος είναι ο ποιητής που ενσάρκωσε στον ποιητικό λόγο την ιστορική περιπέτεια του τόπου. Είναι ο ποιητής - μάρτυρας που έπαθε χάριν όλων. Γι' αυτό είναι ο ποιητής που απευθύνεται σε όλους χωρίς καμία εξαίρεση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ