Τρίτη 20 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Εγκλεισμός επ' αόριστον ακόμα και χωρίς αδίκημα

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Βρετανοί πολίτες, που θεωρούνται "κίνδυνος" για την κοινωνία, θα "απομακρύνονται επ' αόριστον", ακόμα και αν δεν έχουν πραγματοποιήσει κανένα αδίκημα.

Αυτό είναι το σκεπτικό, που διατρέχει τις κυβερνητικές προτάσεις, οι οποίες ανακοινώθηκαν επισήμως χτες και έχουν ως στόχο, σύμφωνα με τους συντάκτες τους, την τροποποίηση του παρόντος νομοσχεδίου που ισχύει για τις περιπτώσεις των ανθρώπων που παρουσιάζουν ψυχιατρικά προβλήματα. Σύμφωνα με το κόμμα των Νέων Εργατικών, οι τροπολογίες επιχειρούν να κλείσουν την "τρύπα" που υπάρχει στην παρούσα νομοθεσία και επιτρέπει σε ανθρώπους - που τους υπολογίζουν περίπου στους 600 - με σοβαρές διαταραχές στην προσωπικότητα να κυκλοφορούν ελεύθεροι. Σύμφωνα με την ισχύουσα μέχρι τώρα νομοθεσία, οι άνθρωποι που πιστεύεται ότι υποφέρουν από ψυχιατρικά προβλήματα μπορεί να εγκλειστούν μόνο υπό δύο προϋποθέσεις: Οτι οι ασθένειές τους χαρακτηρίζονται θεραπεύσιμες ή αν έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα.

Οι παρούσες προτάσεις εμπεριέχουν επί της ουσίας δύο προοπτικές: Η πρώτη, και λιγότερο αμφιλεγόμενη, μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στις αρμόδιες κυβερνητικές επιτροπές να αποδώσουν τη μέγιστη ποινή φυλάκισης - ισόβια δεσμά - ή τον επ' αόριστον εγκλεισμό σε ψυχιατρεία σε όσους διαπράττουν κάποια σοβαρά ποινικά αδικήματα. Η δεύτερη αφορά τη δημιουργία μιας αόριστης ποινής - χωρίς να προσδιορίζεται χρονικά - για ανθρώπους που κρίνονται περιθωριακοί και δυνητικά μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για την κοινωνία, ακόμα και αν ποτέ δεν έχουν υποπέσει σε αδίκημα, αλλά έχουν συμπτώματα παραβατικής συμπεριφοράς. Και πολλοί φωνάζουν: Ολοι μπορεί να είναι ύποπτοι για "διαταραχές της προσωπικότητας"... Τι θα γίνει; Ολοι θα κλειστούν σε ιδρύματα;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ