Τρίτη 20 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Δυο Αμερικανοί πεζοναύτες νεκροί... σε τροχαίο
  • Θανατηφόρα ήταν η ανατροπή στρατιωτικού οχήματος στο οποίο επέβαιναν Αμερικανοί πεζοναύτες. Δύο έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν
  • Στη Σερβία, οι μεγαλύτερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, με επικεφαλής τους Ντράσκοβιτς και Τζίντζιτς, διασταυρώνουν τα ξίφη τους και αυξάνουν τις διαφορές τους, παρά το κοινό τους αίτημα για πολιτικές μεταρρυθμίσεις...

ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. -

Παραδόξως, δεν ήταν έκρηξη βόμβας, ούτε πυρά άγνωστου σκοπευτή (δύο συνηθισμένες κατηγορίες θανατηφόρων κρουσμάτων βίας...), η αιτία που προκάλεσε την Κυριακή το θάνατο δύο Αμερικανών πεζοναυτών και τον τραυματισμό δύο άλλων... Η αιτία θανάτου των Αμερικανών στρατιωτών οφειλόταν σε τροχαίο δυστύχημα, καθώς σε ώρα περιπολίας ανατράπηκε το θωρακισμένο στρατιωτικό τους όχημα, σε κακοτράχαλο δρόμο, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Ντομόροβτσε του Κοσσυφοπεδίου. Ωστόσο, δε συνέβη το ίδιο με τέσσερις Κοσσοβάρους Αλβανούς, που έχασαν τη ζωή τους το περασμένο Σαββατοκύριακο, κάτω από αδιευκρίνιστες ακόμα συνθήκες στο Κλίνα του Δυτικού Κοσσυφοπεδίου.

Και ενώ η κατάσταση στο Κόσσοβο, μόνον κατ' ευφημισμό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "ειρηνική", στη Σερβία, οι μεγαλύτερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης εξακολουθούν να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τον τρόπο και την ταυτότητα των πολιτικών αλλαγών που επιδιώκουν να επέλθουν στη χώρα...

Θανατηφόρα ανατροπή

Θανατηφόρα αποδείχτηκε η ανατροπή στρατιωτικού οχήματος που μετέφερε Αμερικανούς πεζοναύτες προχτές το απόγευμα, καθώς αυτοί περιπολούσαν έξω από το Ντομόροβτσε του Κοσσόβου.

Το αυτοκίνητό τους ανατράπηκε σε κακοτράχαλο δρόμο, με αποτέλεσμα το θάνατο των δύο Αμερικανών από κακώσεις και πολλαπλά τραύματα και τον ελαφρύτερο τραυματισμό άλλων τριών στρατιωτών.

Εκπρόσωπος της "KFOR" δήλωσε χτες πως η ζωή των τριών τραυματιών δε διατρέχει κανέναν κίνδυνο. Ο ίδιος πάντως απέφυγε να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία τους, πέραν της πληροφορίας ότι όλοι υπηρετούσαν στο λόχο "ΜΠΡΑΒΟ" του 9ου τάγματος Μηχανικού, που αποτελεί τμήμα της 1ης Μεραρχίας Πεζικού με έδρα το Σβάινφουρτ της Γερμανίας. Ο ΝΑΤΟικός εκπρόσωπος πρόσθεσε πάντως ότι διεξάγονται έρευνες για την εξακρίβωση των αιτίων που προκάλεσαν το δυστύχημα, τονίζοντας πως έχει ήδη αποκλειστεί κάθε περίπτωση εχθρικής ενέργειας, είτε από αλβανικής είτε από σερβικής πλευράς.

Ας σημειωθεί πάντως πως το προχτεσινό τροχαίο δυστύχημα είναι το πρώτο που έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο Αμερικανών στρατιωτών, από την έναρξη της αποστολής της "KFOR" στο Κοσσυφοπέδιο.

Τέσσερις νεκροί Αλβανοί τα νέα θύματα βίας...

Το βίαιο θάνατο τεσσάρων Αλβανών κοντά στο Κλίνα του Δυτικού Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε την Κυριακή εκπρόσωπος των δυνάμεων της "KFOR", χαρακτηρίζοντας το συμβάν "τραγωδία, που θυμίζει πως η βία εξακολουθεί να κλιμακώνεται σε μη αποδεχτά επίπεδα στην περιοχή"!

"Η μακροπρόθεσμη λύση είναι η συγκρότηση και καθιέρωση μιας αστυνομικής δύναμης", τόνισε ο αντισυνταγματάρχης Λούις Γκαρνό, Καναδός, εκπρόσωπος των δυνάμεων της "KFOR".

Τα πτώματα των τεσσάρων Κοσσοβάρων Αλβανών βρέθηκαν σε φάρμα στο Γκόρντζι Πέτριτς. Αλλα στοιχεία δεν έγιναν γνωστά...

Ωστόσο, και αυτό το κρούσμα βίας έδωσε χτες σε εκπρόσωπο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες το έναυσμα να σχολιάσει πως "σε γενικές γραμμές η κατάσταση ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο διόλου δεν είναι σε επιθυμητά επίπεδα". Πρόσθεσε δε με νόημα "πως αυξάνουν οι καταγγελίες πολλών κατοίκων της επαρχίας ότι, για τις εκρήξεις βίας στην περιοχή, ευθύνεται σε πολλές περιπτώσεις η δράση γκανγκστερικών ομάδων από την Αλβανία". Προς επίρρωση της παραπάνω δήλωσης του αξιωματούχου της οργάνωσης ήρθε το ακόλουθο περιστατικό βίας: Ιταλοί στρατιώτες της "KFOR" συνέλαβαν χτες επτά άνδρες με στολές του "UCK" επειδή ξυλοκόπησαν έναν άλλο Κοσσοβάρο Αλβανό, τον οποίο και κρατούσαν φυλακισμένο επί μέρες κοντά στη μεθόριο Αλβανίας - ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

"Εάν οι επτά είναι όντως στρατιώτες του "UCK", τότε αυτό το συμβάν συνιστά παράβαση της στρατιωτικο-τεχνικής συμφωνίας της οργάνωσης με το ΝΑΤΟ", δήλωσε αξιωματούχους της "KFOR", λέγοντας θα τεθεί το σχετικό ζήτημα προς συζήτηση μεταξύ στελεχών του "UCK" και αξιωματούχων της "KFOR".

Βουκ Ντράσκοβιτς: "Θα επιδιώξουμε αμνηστία για τον Μιλόσεβιτς"

Ενα ακόμη βήμα που μεγαλώνει την απόσταση με την αντιπολιτευόμενη λεγόμενη "Συμμαχία Για την Αλλαγή" του Τζίντζιτς, έκανε χτες ο ηγέτης του "Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης", Βουκ Ντράσκοβιτς.

Μιλώντας σε συντάκτη της αμερικανικής εφημερίδας "ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΤΑΪΜΣ", ο Ντράσκοβιτς απηύθηνε έκκληση για τη χορήγηση ασυλίας στο Γιουγκοσλάβο ηγέτη, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος ως γνωστόν διώκεται κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου από ειδικό δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών για την πρώην Γιουγκοσλαβία. "Εάν κηρύσσουμε το μίσος και την εκδίκηση, τότε η χώρα θα απειληθεί με εμφύλιο...", είπε ο Ντράσκοβιτς, ο οποίος σημείωσε πως η παράταξή του θα πραγματοποιήσει δημόσιες πορείες διαμαρτυρίας όχι για να αναγκάσει τον Μιλόσεβιτς να εκπέσει βιαίως του αξιώματός του, αλλά για να πειστεί να συμφωνήσει στη συγκρότηση μίας "μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας"... Κατέληξε δε σημειώνοντας τα ακόλουθα: "Ο Μιλόσεβιτς πρέπει να το αποδεχτεί όταν αναγνωρίσει πως η πλειοψηφία των Σέρβων υποστηρίζει αυτό το πρόγραμμα, αλλά δεν μπορούμε να έχουμε την πλειοψηφία του κόσμου με το μέρος μας δίχως τους υποστηριχτές του Μιλόσεβιτς, πολύ περισσότερο δε όταν τους μιλάμε για εγκλεισμό του προέδρου σε φυλακή και άλλες πράξεις μίσους"! Η πρόταση Ντράσκοβιτς για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας ακούγεται ως η, κατά τις δεδομένες παρούσες συνθήκες, μάλλον "ψύχραιμη". Ιδιαίτερα εάν τη συγκρίνει με τις εκκλήσεις μιας άλλης μερίδας κομμάτων της αντιπολίτευσης, που καλούν τους Σέρβους σε καθημερινές πορείες διαμαρτυρίας με μοναδικό αίτημα όχι απαραίτητα, επί παραδείγματι, τη διεξαγωγή εκλογών, αλλά την άμεση παραίτηση Μιλόσεβιτς και την παραπομπή του στο ειδικό δικαστήριο, που έχει στηθεί εντός του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Χάγη, και το οποίο - με τις ΗΠΑ πρωτοστατούσες - τον κατηγορεί και επιζητεί τη σύλληψή του για εγκλήματα πολέμου...

Ετσι, με τη χτεσινή πρότασή του περί συγκρότησης μεταβατικής κυβέρνησης "εθνικής σωτηρίας", ο Βουκ Ντράσκοβιτς, κάνει ένα ακόμη μεγαλύτερο βήμα μακριά από τη λεγόμενη "Συμμαχία για την Αλλαγή" του Ζόραν Τζίντζιτς. Κοντολογίς, το ενδεχόμενο το "Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης" του Ντράσκοβιτς και η "Συμμαχία για την Αλλαγή" του Τζίντζιτς να ενώσουν προς το παρόν τουλάχιστον τις δυνάμεις τους κατά του Μιλόσεβιτς ανήκει στη σφαίρα του "μη εφικτού".

Ο ίδιος ο Τζίντζιτς, που οφείλει να παρουσιαστεί την Πέμπτη ενώπιον στρατιωτικού ανακριτή στο Βελιγράδι για να καταθέσει σχετικά με την κατηγορία της ανυποταξίας στη διάρκεια της αεροπορικής επιδρομής του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, απέρριψε ασυζητητί την πρόταση Ντράσκοβιτς. "Η πρόταση του Ντράσκοβιτς δεν μπορεί να γίνει αποδεχτή γιατί δίνει στέγη προστασίας στον Μιλόσεβιτς" είπε ο Τζίντζιτς, σύμφωνα με δηλώσεις που δημοσίευσε χτες η εφημερίδα του Μαυροβουνίου "ΒΙΤΖΕΣΤΙ". Ο Τζίντζιτς κατέληξε λέγοντας: "Ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος πρέπει να φύγει πρώτος... μετά, κατόπιν αυτού, μπορούν να αρχίσουν η μεταρρύθμιση, η ανοικοδόμηση και η ομαλοποίηση των σχέσεων της χώρας μας με το εξωτερικό και όλο τον κόσμο".

Ετσι, η "Συμμαχία για την Αλλαγή" επιλέγει το δρόμο της πραγματοποίησης και της - μεταλαμπάδευσης ή δυνατόν... - των καθημερινών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων τουλάχιστον στη βιομηχανική κεντρική πόλη της Σερβίας, Κραγκούγεβατς. Το Κραγκούγεβατς, είναι μία από τις πόλεις, που έχει "εύφορο έδαφος" για διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που διοργανώνει η "Συμμαχία για την Αλλαγή", η οποία προς το παρόν αποφεύγει την επανάληψη τέτοιων πράξεων διαμαρτυρίας στο Βελιγράδι - ενδεχομένως διότι δεν έχει ισχυρό "ρεύμα" οπαδών...

Μέσα στο Σαββατοκύριακο, αντικυβερνητικές πορείες διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή μερικών χιλιάδων, πραγματοποιήθηκαν στις πόλεις Λέσκοβατς και Βάλιεβο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η «λειψή» συμφωνία παρατείνει την «ακυβερνησία»... (2004-01-31 00:00:00.0)
Νίκη Σέσελι, έδρα για Μιλόσεβιτς (2003-12-30 00:00:00.0)
Απαιτούν την απελευθέρωση του Μιλόσεβιτς (2002-06-29 00:00:00.0)
Τρεις υποψήφιοι, αντιπολίτευσης και συμπολίτευσης, εναντίον... Μιλόσεβιτς (2000-08-08 00:00:00.0)
Ιμπεριαλιστικοί χειρισμοί... (1999-08-06 00:00:00.0)
Καθαίρεση του δημάρχου Βελιγραδίου (1997-10-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ