Τρίτη 20 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
(Απέλπιδες) ειρηνευτικές συνομιλίες

ΤΑΣΚΕΝΔΗ.-.Οι αντιμαχόμενες οργανώσεις του 20χρονου εμφυλίου στο Αφγανιστάν, άρχισαν χθες νέο γύρο συνομιλιών υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν - σε μια απέλπιδα προσπάθεια να επέλθει ειρήνευση.

Ο Ουζμπέκος Πρόεδρος, Ισλάμ Καρίμοφ, δήλωσε καλωσορίζοντας τους συνομιλητές ότι "ο σπουδαιότερος πόθος μας είναι να δούμε ένα ειρηνικό, σταθερό και ασφαλές Αφγανιστάν".

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ ο οποίος μετέχει στις συνομιλίες ως παρατηρητής, μετέφερε την "ανησυχία" του Κόφι Ανάν, του γενικού γραμματέα του Οργανισμού, για τις συνεχιζόμενες (αν και πιο περιορισμένες από ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν) εχθροπραξίες, τα δικαιώματα των γυναικών, γενικότερα τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και το ζήτημα των ναρκωτικών.

Ο Λακντάρ Μπραχίμι, ειδικός απεσταλμένος του Ανάν για το Αφγανιστάν, δήλωσε πως "ο αφγανικός λαός εξακολουθεί να υποφέρει, πυροβολισμοί εξακολουθούν να ακούγονται, άνθρωποι εξακολουθούν να πεθαίνουν. Συγκεντρωθήκαμε εδώ για να δώσουμε ένα τέλος σ' αυτά".

Ο Αμπντάλα, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Συμμαχίας του Βορρά, είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία του με το πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες" πως ο σκοπός των συνομιλιών είναι ένας και μόνος. "Να σταματήσουν οι μάχες".

Οι Ταλιμπάν (φανατικοί σουνίτες, ζηλωτές του Ισλάμ που ελέγχουν πάνω από το 90% του Αφγανιστάν) συνεχίζουν να καταδιώκουν τους πολεμιστές της Συμμαχίας του Βορρά - της οποίας ηγείται ο πρώην Πρόεδρος Μπουρχανουντίν Ραμπανί - προκειμένου να ελέγξουν πλήρως τη χώρα.

Οι συνομιλίες θα έχουν ως θέματα την ανταλλαγή αιχμαλώτων, την αποκατάσταση μιας εκεχειρίας, την άρση των μπλόκων που δεν επιτρέπουν διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και τη σύσταση μιας "πολυεθνικής" και"πολυμερούς" κυβέρνησης στο Αφγανιστάν.

Ωστόσο ήδη πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες, το χάσμα απόψεων ήταν χθες οφθαλμοφανές. Ο Αμπντάλα της Συμμαχίας του Βορρά μιλούσε για "συνομοσπονδιακό μοντέλο" διακυβέρνησης. Ο Μουτακί των Ταλιμπάν απέκλειε κάθε μοντέλο δίχως "κεντρική, σταθερή κυβέρνηση".

Οι "διαπραγματευτές" της ομάδας 6+2 (οι έξι χώρες που συνορεύουν με το Αφγανιστάν - δηλαδή το Πακιστάν, το Ιράν, η Κίνα, το Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν και το Τουρκμενιστάν - μαζί με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία) εξέδωσαν χθες κοινή ανακοίνωση με την οποία εξέφρασαν την "ανησυχία" τους για τα ναρκωτικά, ενώ "προειδοποίησαν" τους Ταλιμπάν να μην προσφέρουν άσυλο σε τρομοκράτες: μια αναφορά στον Οσάμα μπιν Λάντεν, που οι ΗΠΑ καταζητούν. Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για τη Νοτιοανατολική Ασία, Καρλ Ιντερφερθ, ο οποίος εκπροσωπεί τις ΗΠΑ στις συνομιλίες, αναμενόταν να καλέσει και πάλι τους Ταλιμπάν να παραδώσουν τον Σαουδάραβα δισεκατομμυριούχο που κατηγορείται πως ενορχήστρωσε τις βομβιστικές επιθέσεις στην Αφρική πέρυσι.

Ανομολόγητη επιδίωξη των συνομιλιών - κυρίως από πλευράς ΗΠΑ και γειτνιαζουσών χωρών - είναι να δημιουργηθεί εκείνο το "σταθερό" γεωπολιτικό/γεωοικονομικό περιβάλλον, που θα ευνοήσει τη δημιουργία πετρελαιαγωγών από τα κεντρασιατικά κράτη (που κατέχουν ποσότητες υδρογονανθράκων ικανών δυνητικά να "αντικαταστήσουν" τη Μέση Ανατολή στη διεθνή αγορά) προς την Αραβική θάλασσα. Αλλά αυτό θα πρέπει να περιμένει...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ