Παρασκευή 23 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΡΟΥΣΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝΣΤΗ ΛΑΡΚΟ ΛΑΡΥΜΝΑΣ
Αγώνας προς κάθε κατεύθυνση

- Ποια είναι η κατάσταση στη ΛΑΡΚΟ σήμερα;

- Η ΛΑΡΚΟ απαξιώνεται συνειδητά, προκειμένου να ξεπουληθεί στις πολυεθνικές, να υλοποιηθεί το πρόγραμμα "σύγκλισης" και η πορεία προς την ΟΝΕ που ακολουθεί η κυβέρνηση κατ' επιταγή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι ζημιές στα τμήματα παραγωγής είναι τεράστιες. Ομως, το εργοστάσιο λειτουργεί εξαιτίας της αυτοθυσίας των εργαζομένων, που έχουν αυξήσει την παραγωγικότητα σε ύψη ρεκόρ. Οι πρόσφατες διαθεσιμότητες που επέβαλε η διορισμένη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ, αποδιοργάνωσαν όλη την εταιρία, αλλά ιδιαίτερα την "καρδιά" της, το εργοστάσιο της Λάρυμνας. Το περιβάλλον καταστρέφεται, το προσωπικό μειώθηκε, οι συνθήκες δουλιάς χειροτερεύουν με εντατικοποίηση, πολυειδικότητες, οι εργολαβίες "οργιάζουν", το εισόδημά μας μειώθηκε κατά 11% από τις περικοπές που επιβλήθηκαν μέσω ΟΜΕΔ και έχουν περικοπεί κι άλλες κατακτήσεις.

- Πώς απαντάτε στην απαίτηση της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ, να αποδεχτείτε 3ετή σύμβαση εργασίας, με αξιοπρόσεκτα χαμηλές αυξήσεις;

- Η εταιρία με βάση την κυβερνητική εισοδηματική πολιτική και τη μελέτη της ΕΤΕΒΑ για πάγωμα αυξήσεων για 3 χρόνια, προσπαθεί να επιβάλει σύμβαση 3ετούς διάρκειας, που θα περικόψει περισσότερο το εισόδημα των εργαζομένων. Επιχειρεί να συνδέσει τις αμοιβές με την τιμή πώλησης του νικελίου, ενέργεια απαράδεκτη και βαθιά αντεργατική. Αυτή την πρόταση οι εργαζόμενοι την απέρριψαν στη γενική συνέλευση. Η εταιρία σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία και τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ σε ΛΑΡΚΟ, Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας και ΓΣΕΕ, μεθοδεύει σχέδιο για να περάσει η πρόταση. Ετσι, προσπαθούν να βγάλουν παράνομες τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων που αρχίζουν στις 27 Ιούλη και να περάσουν την πρόταση μέσα από τον ΟΜΕΔ. Θα πάρουν απάντηση από τους εργαζόμενους, με το απεργιακό πρόγραμμα που θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του Αυγούστου.

- Ποιοι ευθύνονται για την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η επιχείρηση και τι προτείνει το "Αγωνιστικό Μέτωπο" για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης;

- Για την απαξίωση της επιχείρησης, αποκλειστική ευθύνη φέρουν οι κυβερνήσεις και οι διορισμένες διοικήσεις. Ολες οι ενέργειες, για την επιβίωση της εταιρίας, για το περιβάλλον και το προσωπικό, λανσάρονται με "εκσυγχρονισμό", αλλά οδηγούν σε μεσαιωνισμό τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της περιοχής. Ευθύνες έχουν και οι κάθε φορά φιλοκυβερνητικές παρατάξεις που κυριαρχούν στο σωματείο, στο Εργατικό Κέντρο, στη ΓΣΕΕ, οι οποίες έχει αποδειχτεί ότι είναι ο καλύτερος "Δούρειος Ιππος" για να περάσουν οι αντεργατικές πολιτικές στους εργαζόμενους. Ακόμα, ευθύνες έχουν και φορείς της περιοχής που άμεσα τους ενδιαφέρει η ΛΑΡΚΟ, αλλά δεν αντέδρασαν όπως έπρεπε π. χ. η Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Εμείς πιστεύουμε ότι στις όποιες εξελίξεις για την πορεία της εταιρίας και για τη λύση των προβλημάτων, καθοριστικό ρόλο μπορούν να παίξουν οι εργαζόμενοι. Επιβάλλεται να δυναμώσουν τις αντιδράσεις τους, να σφυρηλατήσουν την ενότητά τους, να αναπτύξουν τον αγώνα τους προς όλες τις κατευθύνσεις και ποικιλόμορφα να συντονίσουν την πάλη τους. Πρέπει να συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις. Το "Αγωνιστικό Μέτωπο" θα είναι μπροστά σ' αυτό τον αγώνα που θα πρέπει να έχει σαν χαρακτηριστικό του την ανατροπή αυτής της πολιτικής και των εκφραστών της, τη διάσωση της δημόσιας περιουσίας και τέτοιων επιχειρήσεων σαν τη ΛΑΡΚΟ.

Γ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ