Παρασκευή 23 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Στη δίνη των διαπλεκομένων

Μια μέρα μετά τη συνέντευξη ορισμένων δημάρχων που ζήτησαν την ακύρωση του διαγωνισμού, ο υπουργός Ανάπτυξης έδωσε εντολή στη ΔΕΠΑ να συνεχιστεί ο διαγωνισμός για τα δίκτυα πόλης και διαβεβαίωσε τους επενδυτές ότι "είναι απολύτως διασφαλισμένοι"!

Εντονότερο και πολυπλοκότερο όσο ποτέ, φαίνεται να είναι το παρασκήνιο των διαπλεκομένων συμφερόντων, που διαμορφώνεται στο πολύπαθο έργο του φυσικού αερίου και ειδικότερα στον τομέα των δικτύων πόλης. Είναι χαρακτηριστικό, ότι με την προχτεσινή συνέντευξη Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής των ΠΕΔΦΑ, με την οποία ορισμένοι κατευθυνόμενοι δήμαρχοι αξίωσαν την άμεση ακύρωση του εν εξελίξει διαγωνισμού για τα δίκτυα πόλης, και τις προειδοποιήσεις προς τους υποψήφιους επενδυτές, βγήκε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλος για να "βάλει τα πράγματα στη θέση τους"! Ετσι, ενώ στις 17 Ιούνη με δημόσιες δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης είχε προλειάνει το έδαφος για ακύρωση του διαγωνισμού - ώστε να ξαναμοιραστεί η "πίτα" των έργων - έκανε χτες στροφή 180 μοιρών. Χαρακτηριστικό δείγμα γραφής, της αναδίπλωσης που αναγκάστηκε να κάνει ο Ε. Βενιζέλος, αποτελεί και το γεγονός ότι βγήκε χτες και έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή που απέστειλε ο ίδιος προς τη ΔΕΠΑ στις 13 Ιούλη, με την οποία την καλεί να συνεχίσει τον ίδιο διαγωνισμό για τον οποίο πρόσφατα είχε αφήσει αιχμές ότι αντίκειται στην ελληνική νομοθεσία.

Να θυμίσουμε ότι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 17/6/99 ο υπουργός Ανάπτυξης είχε προαναγγείλει - εμμέσως πλην σαφώς - την ακύρωση του διαγωνισμού, καθώς είχε υπαινιχθεί ότι οι απαιτήσεις των "στρατηγικών επενδυτών" δημιουργούσαν "πρόβλημα νομικής ασφάλειας". Στη συνέχεια, όμως, με βάση τις επιστολές που αντηλλάγησαν μεταξύ της ΔΕΠΑ και του υπουργού Ανάπτυξης, είναι φανερό ότι ο τελευταίος δέχεται όλες τις απαιτήσεις των υποψηφίων επενδυτών - τις ίδιες αυτές απαιτήσεις για τις οποίες είχε αναφέρει ότι ίσως αντίκεινται στη νομοθεσία... Εδώ όμως η υπόθεση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, αφού, όπως προκύπτει από τις επιστολές που αντηλλάγησαν μεταξύ της ΔΕΠΑ και του υπουργού Ανάπτυξης, ο τελευταίος:

  • Δέχεται στο έπακρο τις απαιτήσεις των υποψηφίων επενδυτών, με κυριότερο, να προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από το όλο θέμα, προφανώς για να μην υποστεί τις συνέπειες του εκκολαπτόμενου σκανδάλου.
  • Προσπαθεί να μετακυλήσει όλες τις ευθύνες στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) και στις Εταιρίες Διανομής Αερίου (ΕΔΑ), αφού σημειώνει ότι ο διαγωνισμός προκηρύχτηκε από τις ΕΔΑ και δε συμμετέχει το ελληνικό δημόσιο.
  • Υιοθετεί όλα τα αιτήματα των υποψήφιων επενδυτών και δεσμεύεται ότι όσα εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του, θα τα ικανοποιήσει, ενώ για την ικανοποίηση των υπολοίπων "πετάει το μπαλάκι" στους συναρμόδιους υπουργούς.

Τέτοιου μεγέθους είναι η αποστασιοποίησή του από το ζήτημα που σε κάποιο σημείο αναφέρει: "Το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας της τιμής του ΦΑ είναι το πιο ζωτικό και ουσιώδες. Επ' αυτού υπάρχει δέσμευση του Ελληνικού Δημοσίου με επιστολή που υπογράφουν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και η προκάτοχός μου υπουργός Ανάπτυξης. Η επιστολή προφανώς ισχύει"!

Ποια είναι τα βασικά αιτήματα - αξιώσεις των υποψηφίων επενδυτών και τι απαντάει ο υπουργός Ανάπτυξης:

α) Η εξαίρεσή τους από το άρθρο 9 του Ν.2190/1920 περί ανωνύμων εταιριών ως προς την αποτίμηση των παγίων περιουσιακών στοιχείων. Ο υπουργός Ανάπτυξης θα το ικανοποιήσει με πρωτοβουλία του.

β) Ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις. Συμφωνεί επί της αρχής και αναφέρει ότι θα το αναφέρει στον υπουργό των Οικονομικών.

γ) Εξαίρεση των ΕΠΑ από το πεδίο εφαρμογής του Ν.2190/94 (πρόσληψη εκτός πλαισίων νόμου Πεπονή). Το δέχεται, επισημαίνοντας ότι αρμόδιο είναι το υπουργείο Εσωτερικών.

δ) Υποχρέωση του ελληνικού δημοσίου σε περίπτωση μεταβολής των όρων της άδειας διανομής να αποζημιώσει τους επενδυτές. Το δέχεται, αλλά τον πρώτο λόγο τον έχει το ΣτΕ και τα τακτικά δικαστήρια.

Το ζήτημα της τιμής του ΦΑ, το δέχεται ρίχνοντας ταυτόχρονα το μπαλάκι στην προκάτοχό του και στον ΥΠΕΘΟ.

Αξίζει όμως να αναφερθεί ένα χαρακτηριστικό σημείο της επιστολής του Ευ. Βενιζέλου: "Οι επενδυτές είναι απολύτως διασφαλισμένοι μέσα στην ελληνική και κοινοτική έννομη τάξη"!

Εντός του Αυγούστου αναμένεται να δοθούν τα τεύχη δημοπράτησης στους υποψήφιους επενδυτές και να αναλάβουν το έργο. Ταυτόχρονα αναμένεται να ενταθεί και ο πόλεμος των διαπλεκομένων.

Ασχετα πάντως με το ποιος θα νικήσει στο στίβο μάχης των διαπλεκόμενων με έπαθλο το έργο του φυσικού αερίου τη νύφη θα πληρώσει ο ελληνικός λαός, ο οποίος εδώ και 12 χρόνια έχει μετατραπεί σε θεατή αυτού του πολέμου. Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι η προχτεσινή συνέντευξη Τύπου ορισμένων δημάρχων ήταν αποτέλεσμα του ενδιαφέροντός τους για την πορεία του έργου. Αντίθετα, αυτή η ενέργειά τους στηρίχτηκε (αν δεν τους επιβλήθηκε) από επιχειρηματίες που τέθηκαν εκτός διαγωνισμού και των οποίων οι ελπίδες για φαγοπότι στο έργο αναπτερώθηκαν με τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης ότι ενδέχεται να ακυρωθεί ο διαγωνισμός. Συνεπώς δεν ήταν καθόλου τυχαία η κίνησή τους, γι' αυτό είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν σκληρές μάχες για το έργο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ