Παρασκευή 23 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΕΣ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Να τα "μαζέψει" επιχειρεί ο υπουργός Ανάπτυξης

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επιχειρεί με ανακοίνωσή του ο υπουργός Ανάπτυξης, Ευ. Βενιζέλος,σχετικά με την απροθυμία των εκπροσώπων των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών, να τηρήσουν τη "συμφωνία κυρίων", που προέβλεπε ότι και οι ίδιοι θα συμβάλουν στη συγκράτηση των ανατιμήσεων στα υγρά καύσιμα σε 12 περιοχές, περιορίζοντας το περιθώριο κέρδους, για να μειωθεί η μεγάλη απόκλιση (προς τα πάνω) των πραγματικών τιμών σε σχέση με τις ενδεικτικές. Ετσι, αντί να "τραβήξει" το αυτί των εκπροσώπων των Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών για αθέτηση της εν λόγω "συμφωνίας κυρίων", ο υπουργός υποστηρίζει πως "δεν έγινε αντιληπτό" το περιεχόμενο της δήλωσής του και - εμμέσως πλην σαφώς - προειδοποιεί τους βενζινοπώλες ότι θα τους επιβάλει πλαφόν.

Με την ίδια ανακοίνωση ο υπουργός Ανάπτυξης:

  • ισχυρίζεται πως αυτή η "συμφωνία κυρίων" αφορά όλη τη χώρα και όχι κάποιες συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, που ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη.
  • γενικολογεί περί ανταγωνιστικής λειτουργίας της αγοράς και μιλά για εναρμονισμένες πρακτικές που κρατούν τις τιμές σε τεχνητά υψηλό επίπεδο, χωρίς όμως να αναφέρει ποιοι εφαρμόζουν "εναρμονισμένες πρακτικές".
  • δηλώνει πως το υπουργείο Ανάπτυξης, θα πράξει τα δέοντα για την προστασία του καταναλωτή και προειδοποιεί με την επιβολή "πλαφόν". Για την ακρίβεια, μιλά για "διοικητικά μέτρα" στην περίπτωση που οι συντελεστές της αγοράς δεν τιμήσουν τη συμφωνία που έγινε και δηλώνει πως "είναι αυτονόητο ότι τα μέτρα αυτά θα αφορούν πρωτίστως εκείνο το στάδιο της εμπορίας, στο οποίο εντοπίζονται τα προβλήματα".

Από την πλευρά της η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος:

  • επισημαίνει ότι οι επαφές με τον υπουργό Ανάπτυξης αποκάλυψαν για άλλη μια φορά ότι ο τομέας των πρατηρίων λιανικής πώλησης σε καμία περίπτωση δε διαμορφώνει τις τελικές τιμές και σημειώνει ότι οι όποιες διαφορές παρουσιάζονται από πρατήριο σε πρατήριο και από περιοχή σε περιοχή, οφείλονται στις τιμές πώλησης των Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών.
  • σημειώνει πως η υλοποίηση της "συμφωνίας κυρίων", που είχε στόχο τη μείωση των αποκλίσεων κατά 50% από τις ενδεικτικές τιμές στις κρίσιμες περιοχές, προϋποθέτει "τα άλλα δύο μέρη να προσδιορίσουν επακριβώς τη δική τους συμμετοχή στην τελική διαμόρφωση των τιμών".
  • δηλώνει ότι οι βενζινοπώλες θα προσδιορίζουν τις τιμές, όχι με βάση τις ενδεικτικές τιμές του υπουργείου, τις οποίες θεωρούν εκτός των άλλων πλασματικές, αλλά με βάση αυτό το ποσοστό κέρδους 6%.Κάθε απόκλιση στις τιμές θα οφείλεται στις ΕΕΠ, σημειώνει, και καλεί το υπουργείο να εξετάσει τις τιμές των ΕΕΠ και τις τιμές των πρατηρίων, για να κρίνει ποιος ευθύνεται και όχι να προσδιορίζει τελικές τιμές μόνο για τους βενζινοπώλες, αφήνοντας στο απυρόβλητο τις ΕΕΠ. Η τακτική των ΕΕΠ να μην ανακοινώνουν ένα ποσοστό αναφοράς στα περιθώρια κέρδους - καταλήγει η ΟΒΕ - είναι αιτία κινδύνου να τιναχτούν στον αέρα οι "συμφωνίες κυρίων".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ