Τρίτη 27 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο πειρασμός

Η σατιρική παραβολή του Μάρκο Φερέρι "Ο πειρασμός" θα παρουσιαστεί από την ΕΤ - 3 στη 01.00.Ενας νεαρός, ο Αμαντέο, διακατέχεται από μια έμμονη ιδέα. Θέλει, πάση θυσία, να συναντήσει τον πάπα και να του εμπιστευτεί ένα μεγάλο μυστικό. Πάει, λοιπόν, στη Ρώμη και προσπαθεί με κάθε τρόπο να πλησιάσει τον ποντίφικα, αλλά όλο εμπόδια συναντά και οι φύλακες προσπαθούν να τον απομακρύνουν. Αυτός, όμως, επιμένει. Τότε, μέλη της φρουράς, με κάθε διακριτικότητα, τον πηγαίνουν στο αστυνομικό τμήμα της παπικής φρουράς, όπου ένας επιθεωρητής του λέει ξεκάθαρα ότι είναι αδύνατον να δει προσωπικά τον πάπα. Ο Φερέρι, με το δικό του τρόπο φυσικά, κάνει μια σύγχρονη εκδοχή του "Πύργου" του Κάφκα, όπου ο νεαρός ήρωας προσπαθεί να εισχωρήσει στο κέντρο εξουσίας και στην περίπτωση του Αμαντέο στον "παράδεισο", δηλαδή στο Βατικανό. Και οι δυο ήρωες θα έρθουν αντιμέτωποι με το αδύνατο. Και οι δυο θα τσακιστούν πάνω στα τείχη της γραφειοκρατίας, της αστυνόμευσης, του δελεασμού, της συναλλαγής και της υποταγής. Με το πάθος και την έμμονη ιδέα που τους κυριαρχεί, θα συνεχίσουν μέχρι να συντριβούν και στη μικρή εφιαλτική πορεία τους θα γνωρίσουν καλούς και κακούς, άκαμπτους και ...εύκαμπτους ιερωμένους γραφειοκράτες και θα υποστούν τα βέλη του συστήματος, που θα τους πληγώσουν θανάσιμα. Φυσικά, ο Φερέρι δε σταματά στη γραφειοκρατία και στη μάταιη αναζήτηση του απόλυτου, θίγει πολλά θέματα με τρόπο εύστοχο και σατιρική διάθεση. Πρωταγωνιστούν οι Ούγκο Τονιάτσι, Κλαούντια Καρντινάλε, Μισέλ Πικολί και Βιτόριο Γκάσμαν.

"Οι συγκάτοικοι".Αμερικανική ταινία του Πίτερ Γέιτς, που έδωσε την ευκαιρία στον Πίτερ Φολκ να ερμηνεύσει έναν από τους καλύτερους ρόλους της καριέρας του. Ο Πίτερ Φολκ ερμηνεύει το ρόλο ενός 75χρονου ιδιότροπου, αλλά συμπαθητικού παππού, που αναλαμβάνει να μεγαλώσει μόνος του, τον μικρό εγγονό του, όταν ο τελευταίος μένει ορφανός. Παρά τη μεγάλη διαφορά της ηλικίας τους, οι δύο συγκάτοικοι να βρουν κοινά σημεία και θα κάνουν ευχάριστη τη συγκατοίκησή τους, ενώ ο παππούς θα φέρει σε πέρας το έργο που ανέλαβε (MEGA 23.30).

"Σύντροφοι στη συμφορά".Πρώτη ταινία του Βρετανού σκηνοθέτη πακιστανικής καταγωγής, του Ουνταϊάν Πρασάντ. Η ταινία αναφέρεται στη ζωή μιας ομάδας Πακιστανών μεταναστών, που έχει μπει και ζει παράνομα στην Αγγλία της δεκαετίας του 1960. Ο Αμίρ είναι ο Πακιστανός, που μαζί με άλλους μένει παράνομα στην Αγγλία και ζει με άλλους λαθρομετανάστες σε ένα άθλιο σπίτι, προσπαθώντας να επιβιώσει κάτω από αντίξοες συνθήκες. Κάποια στιγμή, όπως είναι φυσικό, θα αντιληφθεί ότι ζει σε μια κοινότητα που λειτουργεί σαν μικρογραφία της ευρύτερης κοινωνίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η ταινία, που βασίζεται σε μυθιστόρημα του Αμπντουλάχ Χουσεϊν, τιμήθηκε το 1997 με το πρώτο βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Παίζουν οι Ομ Πουρί, Αντζελίν Μπολ και Παβάν Μαλχότρα (ΝΕΤ 00.30).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ