Πέμπτη 29 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Ολοκληρώνεται ο πρώτος γύρος

"Επίθεση φιλίας" από τον Γ. Παπανδρέου, που δηλώνει ότι δεν τον ενδιαφέρει αν η μειονότητα στη Θράκη θα ονομάζεται "τουρκική", εφόσον αυτό δε σημαίνει αμφισβήτηση των συνόρων

Σήμερα και αύριο θα ολοκληρωθεί στην Αθήνα το πρώτο βήμα του ελληνοτουρκικού διαλόγου για θέματα που χαρακτηρίζονται ως αντικείμενα "χαμηλής πολιτικής".

Βέβαια, στην Αθήνα, οι διπλωματικές αντιπροσωπείες και οι εμπειρογνώμονες θα συζητήσουν και για την τρομοκρατία, που είναι ένα λεπτό και ευαίσθητο ζήτημα, όπως, τουλάχιστον, το έχει θέσει η Αγκυρα, με τις κατηγορίες που έχει εξαπολύσει σε βάρος της Ελλάδας για παροχή υποστήριξης στο ΡΚΚ.

Τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα συζήτησης δεν είναι γνωστά, καθώς οι δύο πλευρές έχουν δεσμευτεί να αποφύγουν να δώσουν στοιχεία και πληροφορίες. Ωστόσο και οι χώρες, με δηλώσεις αρμόδιων κυβερνητικών και διπλωματικών παραγόντων, υπογραμμίζουν το "καλό κλίμα", μέσα στο οποίο εξελίσσεται η συζήτηση.

Οι όποιες πληροφορίες, λοιπόν, για την πορεία του ελληνοτουρκικού διαλόγου αναμένεται να δοθούν την προσεχή Παρασκευή, που θα ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος των επαφών και, πιθανότατα, θα καθοριστούν οι ημερομηνίες για τις επόμενες συναντήσεις, που, μάλλον, θα ξεκινήσουν περί τις αρχές του Σεπτέμβρη.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα προσπαθήσουν να κρατήσουν "ζεστή" τη διαδικασία και να διατηρήσουν το "θετικό κλίμα". Για το λόγο αυτό, ο Γ. Παπανδρέου και ο Ι. Τζεμ θα συναντηθούν αύριο στο Σεράγεβο, στο περιθώριο της συνόδου για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων.

Μέσα στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας για τη συντήρηση του καλού κλίματος, πρέπει να ενταχθούν και τα όσα υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στο περιοδικό "ΚΛΙΚ" για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. Ο υπουργός Εξωτερικών είπε, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ότι από τη στιγμή που η μειονότητα δεν αξιοποιείται ως "όχημα" για την αλλαγή των συνόρων, δεν τον ενδιαφέρει αν θα ονομάζεται τουρκική. Οπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, αυτό που δήλωσε ο υπουργός απηχεί συμβατικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα, με βάση τις οποίες αναγνωρίζει το δικαίωμα "αυτοπροσδιορισμού". Βέβαια, από την άλλη πλευρά, παράγοντες του ΥΠΕΞ σημειώνουν ότι η "επίθεση φιλίας" και η επίδειξη "καλής θέλησης" του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών δεν έχουν προκαλέσει μια ανάλογων τόνων απάντηση από την Αγκυρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ