Πέμπτη 5 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ετσεβίτ: "Δε διαπραγματευόμαστε"

ΑΓΚΥΡΑ.-

Τηρώντας απαρεγκλίτως την πάγια "γραμμή" των τουρκικών κυβερνήσεων (από καταβολής του κράτους του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ), ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ διαμήνυσε χτες ότι δε θα υπάρξει συμβιβασμός, αλλά ούτε και "διαπραγμάτευση" με τους Κούρδους.

"Απαντώντας" ουσιαστικά στον φυλακισμένο Αμπντουλάχ Οτσαλάν (ο οποίος προχτές διατύπωσε έκκληση για "εκεχειρία", προκειμένου να προχωρήσει μια "ειρηνευτική διαδικασία"), ο Ετσεβίτ είπε χτες πως "το κράτος δεν παζαρεύει στο θέμα αυτό με κανένα και καμιά οργάνωση. Η τρομοκρατία των αυτονομιστών στην Τουρκία έχει φτάσει στο τέρμα ενός αδιεξόδου".

Δεν αναφέρθηκε μέχρι στιγμής αντίδραση από τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) στις δηλώσεις Οτσαλάν, που κάλεσε να τερματίσουν τον ένοπλο αγώνα τους και να αποσυρθούν σε βάσεις έξω από την Τουρκία μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.

Διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία σημειώνουν ότι ο Οτσαλάν ανέφερε μεν πως"η ατμόσφαιρα της ένοπλης διένεξης και βίας αποτελούν εμπόδια στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις δημοκρατικές εξελίξεις", όπως και κατά τη διάρκεια της δίκης του, αλλά οι αντάρτες τον είχαν υποστηρίξει με όρους, εμμένοντας ότι το πρώτο βήμα για τον τερματισμό της διένεξης πρέπει να το κάνει η Τουρκία.

Ο Ετσεβίτ, πάντως, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα να συζητήσει με έναν "τρομοκράτη". "Για να τερματιστεί η αυτονομιστική τρομοκρατία καθένας που ενδιαφέρεται για την Τουρκία πρέπει να συμβάλει, αλλά το τουρκικό κράτος ποτέ δε θα διαπραγματευτεί με κανέναν (για το κουρδικό ζήτημα)", επισήμανε. Πρόσθεσε ότι "θα διαπιστωθεί" το κατά πόσο ο Οτσαλάν ελέγχει το PKK. "O χρόνος θα δείξει". Είπε, επίσης, ότι η έκκληση του Οτσαλάν έγινε μετά από 15 χρόνια συγκρούσεων ("ξεχνώντας", βέβαια, τις επανειλημμένες εκκλήσεις Οτσαλάν από το 1991 και εδώ).

Τουρκικές εφημερίδες εκφράζουν επιφυλάξεις κατά πόσον ο Οτσαλάν συνεχίζει να έχει τον έλεγχο των ανταρτών και ο διευθυντής της "Χουριέτ", Ερτουγκρούλ Οζκόκ, προέβλεψε ότι "θα διχαστεί" το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν ως προς το εάν θα ακολουθήσουν τα μέλη του την έκκληση του Οτσαλάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ