Πέμπτη 5 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟ
Συμφώνησαν στον Βρετανό "πολέμαρχο"

Ξεπερνώντας τους σκοπέλους και καταπνίγοντας τις "ανταρσίες", τα 19 κράτη - μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας επισήμως εξέλεξαν τον "πολεμοχαρή" Σκοτσέζο Τζορτζ Ρόμπερτσον, στο αξίωμα του γενικού γραμματέα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Μετά τις περιοδείες του ως "πολέμαρχου" - όπως ειρωνικά τον χαρακτηρίζει ο βρετανικός Τύπος - στην ΠΓΔΜ, ανεβασμένου πάνω σε ένα άρμα μάχης, με σηκωμένα τα μανίκια και με λυρικό τόνο να προσφωνεί το πλήθος, τώρα ο υπουργός Αμύνης της Βρετανίας Τζορτζ Ρόμπερτσον, ανεβαίνει σε άλλο "άρμα", στο καινούριο του πόστο ως διάδοχος του γγ της Ατλαντικής Συμμαχίας, Χαβιέρ Σολάνα. Οι πληροφορίες δεν αναφέρουν, αν θα διατηρήσει το "λουκ" των σηκωμένων μανικιών ή για το λυρικό του τόνο, όταν θα χειρίζεται άλλα "πλήθη".

Ο διορισμός του Ρόμπερτσον επικυρώθηκε τελικά χτες από τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, που συνήλθαν σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων στη βελγική πρωτεύουσα, τις Βρυξέλλες, ενώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα καθήκοντά του, ως δέκατου ηγέτη της Συμμαχίας, αναμένεται να αναλάβει επίσημα στις αρχές Οκτώβρη, μετά την αποχώρηση του Σολάνα. "Το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο διόρισε σήμερα τον Τζορτζ Ρόμπερτσον, υπουργό Αμυνας της Βρετανίας, στο αξίωμα του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ και προέδρου του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου. Θα διαδεχτεί τον Χαβιέρ Σολάνα, σε ημερομηνία που θα αποφασιστεί στο μέλλον", αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Αίσιο (;) τέλος στο σίριαλ

Το λακωνικό της ανακοίνωσης και η απροθυμία των "γνωστών διπλωματικών πηγών" να διαρρεύσουν τα περί της "ώρας της εκλογής" βάζει μία άνω τελεία στο σίριαλ της διαδοχής, που ξεκίνησε από την πρώτη κιόλας μέρα, που ανακοινώθηκε το πέρασμα του Σολάνα στην "κεφαλή της εξωτερικής πολιτικής" της ΕΕ. Ο επικρατέστερος νυμφίος ήταν ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Ρούντολφ Σάρπινγκ.Τον ήθελαν όλοι ανεξαιρέτως και επέμεναν μέχρι την τελευταία στιγμή, να μεταπείσουν, τόσο τον ίδιο, όσο και τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ να τον αποδεσμεύσει, ώστε να αναλάβει τα καθήκοντά του ως γγ της Συμμαχίας. Ωστόσο, η γερμανική θέση ήταν σαφής, αφού δεν είχε σκοπό να δημιουργήσει ένα χάσμα εξουσίας και διοίκησης της Μπούντεσβερ, τη στιγμή, μάλιστα, που τα γερμανικά στρατεύματα έκαναν την πρώτη τους δυναμική εμφάνιση (Βοσνία - Κόσσοβο) στην ευρωπαϊκή ήπειρο μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η σπαζοκεφαλιά της διαδοχής λύθηκε την περασμένη Παρασκευή, όταν η Βρετανία ανακοίνωσε επισήμως την υποψηφιότητα του Ρόμπερτσον, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι ο επόμενος γγ υποχρεωτικά θα προερχόταν από τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Εντούτοις ακόμα ένα επεισόδιο ήρθε να προστεθεί τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της άτυπης συνόδου, όπου και αρχικά είχε προγραμματιστεί να γίνει η επιλογή. Η εκλογή αναβλήθηκε, εξαιτίας της "ανταρσίας" που διατυπώθηκαν με τους εκπεφρασμένους ενδοιασμούς τριών "μικρών κρατών" - του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Καναδά - ότι οι μεγάλες χώρες "βάζουν στο χέρι" τα μεγάλα πόστα του ΝΑΤΟ.

Αλλος ένας "κεντροαριστερός"

Τελικά, μάλλον η "ανταρσία" καταπνίγηκε πριν ολοκληρωθεί και ο 53χρονος Σκοτσέζος Ρόμπερτσον κατέχει το αξίωμα του γγ, με ιδιαίτερα προσόντα: Το σοσιαλδημοκρατικό παρελθόν του και το "χάρισμα" που διαθέτει να μην αμφισβητεί την αμυντική πολιτική της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου, ενισχύοντας παράλληλα το διατλαντικό άξονα - και τον άξονα της κεντροαριστεράς - μεταξύ των Αγγλοσαξώνων.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία για το προφίλ του Ρόμπερτσον, όπως ακριβώς ο Ισπανός προκάτοχός του, Σολάνα, είναι και αυτός Σοσιαλιστές (!) και με παρόμοιο αντιΝΑΤΟικό και αμαρτωλό παρελθόν. Παράλληλα, ο Ρόμπερτσον γνωρίζει τα στρατιωτικά και διπλωματικά θέματα, αλλά αυτό που τον έκανε να πλεονεκτεί έναντι των άλλων πιθανών υποψηφίων ήταν η πλήρης και άνευ όρων υποστήριξή του στον Τόνι Μπλερ και στους Αμερικανούς συμμάχους στην κρίση του Κοσσόβου. Σε όλη τη διάρκεια του πολέμου στο Κόσσοβο, ακόμη και στις πιο δύσκολες ώρες, που το ΝΑΤΟ αναγκαζόταν να δίνει συγκεχυμένες και αντιφατικές απαντήσεις για τις "παρεπόμενες συνέπειες" των βομβαρδισμών - όπως ονόμαζε τα θύματα των αμάχων από τους βομβαρδισμούς - ο Ρόμπερτσον ήταν καθημερινά παρών, για να υπερασπίσει σταθερά την αμερικανική γραμμή, παρασυρόμενος συχνά σε μεγαλοστομίες και δικανικούς κατά της γιουγκοσλαβικής πολιτικής ηγεσίας και, φυσικά, του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Χαρακτηριστικές δηλώσεις, ενδεικτικές του ύφους και του ήθους του Ρόμπερτσον: Η επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο ήταν "καθαρή επιτυχία", επανέλαβε την Παρασκευή, όταν η Βρετανία παρουσίασε επίσημα την υποψηφιότητά του. Και χωρίς να κρύψει τον ενθουσιασμό του, πρόσθεσε ότι "έχει την τιμή να καταλαμβάνει ένα από τα σημαντικότερα αξιώματα στο σημερινό κόσμο". Με την ίδια σταθερότητα και επιμονή, ο Ρόμπερτσον υπερασπίστηκε και τους αμερικανο-βρετανικούς βομβαρδισμούς στη Βαγδάτη, κλείνοντας τ' αυτιά σε μια μερίδα του Τύπου, που εξέφραζε ανησυχίες για την τύχη του άμαχου πληθυσμού και κυρίως των παιδιών. Πέρυσι στο Κουβέιτ, ενώ η επιχείρηση "Αλεπού της Ερήμου" ήταν σε πλήρη εξέλιξη στο Ιράκ, ο Ρόμπερτσον έδωσε συνέντευξη Τύπου, πάνω σ' ένα πολεμικό αεροσκάφος και στην ερώτηση μιας νεοσύλλεκτης, γιατί βρίσκεται εκεί πάνω, απάντησε: "Είναι το δικό μου Τορνέιντο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ