Σάββατο 7 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Διπλή αμερικανική παρέμβαση στο Κουρδικό

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΓΚΥΡΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Η ηγεσία του ΡΚΚ επανέλαβε χτες ότι θα τιμήσει την έκκληση του καταδικασθέντος σε θάνατο Αμπντουλάχ Οτσαλάν για τερματισμό των επιχειρήσεων της οργάνωσης και αποχώρηση από το τουρκικό έδαφος, αποσαφήνισε όμως ότι οι μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν "επιφυλάσσονται του δικαιώματός τους" να αμυνθούν, αν δεχτούν επίθεση. Η τουρκική πολιτική ηγεσία συνέχισε να δείχνει, με τη στάση της, ότι μικρή σημασία αποδίδει στις ειρηνευτικές προτάσεις του Οτσαλάν και των συντρόφων του στο ΡΚΚ, ενώ ο ίδιος ο φυλακισμένος ηγέτης δήλωσε, διαμέσου των δικηγόρων του, ότι ο "τερματισμός" των εχθροπραξιών ήταν το μάξιμουμ που θα μπορούσε να ζητήσει από τους άνδρες του, αφού η "παράδοση" τους θα ήταν απαράδεκτη.

Οι πραγματικά σημαντικές εξελίξεις, πάντως, έδειξαν να σημειώνονται χθες στην Ουάσινγκτον, από όπου προήλθαν δύο τοποθετήσεις αξιωματούχων.

Ο "κακός"...

Ο μεν Τζέιμς Ρούμπιν, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, παρενέβη δηλώνοντας πως οι Κούρδοι αντάρτες "πρέπει να κάνουν πράξη" τις διακηρύξεις τους για "την εγκατάλειψη του ένοπλου αγώνα εναντίον της Αγκυρας".

"Η άποψή μας για την κατάσταση είναι ότι θα καλωσορίζαμε τον τερματισμό των τρομοκρατικών ενεργειών του ΡΚΚ", δήλωσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους. "Δυστυχώς για το λαό της Τουρκίας, παρόλο που ο Οτσαλάν και το ΡΚΚ έχουν αποκηρύξει στο παρελθόν την τρομοκρατία - περιλαμβανόμενης της πλέον πρόσφατης, στις αρχές Ιούνη - ορισμένα στοιχεία του ΡΚΚ συνεχίζουν τις τρομοκρατικές ενέργειες", πρόσθεσε. "Γι' αυτό περιμένουμε εδώ ενέργειες και όχι λόγια". Παραδέχτηκε πάντως ότι η Ουάσινγκτον "δεν πιστεύει ότι μπορεί να βρεθεί καθαρά στρατιωτική λύση στα κουρδικά ζητήματα στην Τουρκία".

...και ο "καλός"

Ο δε Χάρολντ Κοχ, βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ με αρμοδιότητα σε θέματα εκδημοκρατισμού, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργασιακών σχέσεων, σχολίασε ότι τώρα που ο αρχηγός των Κούρδων ανταρτών βρίσκεται στη φυλακή, "είναι καιρός" να προχωρήσει η Τουρκία στην επίλυση των πολιτικών και οικονομικών προβλημάτων στις νοτιοανατολικές επαρχίες, όπου κατοικούν οι Κούρδοι και να "διασφαλίσει τα ανθρώπινα δικαιώματά τους". Το "πρόβλημα ασφαλείας" της Τουρκίας στα νοτιοανατολικά, είπε, έχει "επιλυθεί" σε μεγάλο βαθμό μετά τη σύλληψη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και τις στρατιωτικές επιτυχίες της Αγκυρας έναντι των Κούρδων ανταρτών.

"Τώρα προέχει η πολιτική και οικονομική ανάπτυξη στα νοτιοανατολικά και η επίλυση των προβλημάτων αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα σ' αυτή την περιοχή", είπε ο Κοχ.

Ο ίδιος δήλωσε ότι κατά την επίσκεψή του στις νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας διαπίστωσε ότι οι Κούρδοι "επιθυμούν να παραμείνουν Τούρκοι πολίτες, αλλά να έχουν τα βασικά δικαιώματα που εγγυώνται σε όλους τους ανθρώπους οι διεθνείς νόμοι, μεταξύ των οποίων το δικαίωμα να εκφράζεται κάποιος στη γλώσσα του, να έχει την πολιτισμική του ταυτότητα και η ελευθερία ίδρυσης πολιτικών κομμάτων".

Στην Τουρκία απαγορεύεται η διδασκαλία της κουρδικής γλώσσας στα σχολεία και η χρησιμοποίησή της στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Είναι επίσης παράνομη η ίδρυση πολιτικού κόμματος σε "εθνοτική" βάση.

"Χωρίς να απειλείται η ακεραιότητα της Τουρκίας, η άσκηση μίας πολιτικής που θα αναγνωρίζει αυτά τα δικαιώματα θα ενίσχυε το τουρκικό κράτος", δήλωσε ο Κοχ.

Η τουρκική κυβέρνηση πάντως έσπευσε ήδη να ζητήσει εξηγήσεις για τις δηλώσεις του Αμερικανού αξιωματούχου και ο υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μεχμέτ Αλί Ιρτεμτσελίκ, υποστήριξε ότι οι Κούρδοι στην Τουρκία χαίρουν του δικαιώματος της ισότητας. Μάλιστα ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε ότι οι δηλώσεις του Αμερικανού αξιωματούχου έγιναν διότι τα θέματα που εξέτασε "ήταν κάτι καινούριο γι' αυτόν". Ο Χάρολντ Κοχ επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Τουρκία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Μιλιέτ" αρκετοί πολιτικοί και εκπρόσωποι του στρατού αρνήθηκαν να συναντηθούν με τον Αμερικανό αξιωματούχο, αλλά χθες έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετσεβίτ.

Ο Κοχ εξέφρασε την ελπίδα ότι η κυβέρνηση Ετσεβίτ θα υλοποιήσει τις υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διασφαλίζοντας την ελευθερία της έκφρασης και δίνοντας τέλος στα βασανιστήρια στην Τουρκία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
"Νέα φάση" στο Κουρδικό; (1999-08-08 00:00:00.0)
Προσφορά ειρήνης, χωρίς αντίκρισμα (1999-08-06 00:00:00.0)
Προκλητικός συνήγορος της Τουρκίας (1999-02-27 00:00:00.0)
Οι σχέσεις με την Ελλάδα στο επίκεντρο (1999-02-26 00:00:00.0)
Συγκεχυμένες οι εξελίξεις (1998-11-19 00:00:00.0)
Αβέβαιη απόληξη (1998-11-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ