Τρίτη 17 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Αβέβαιη απόληξη

ΡΩΜΗ - ΑΓΚΥΡΑ.-

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν αποκάλυψε χθες ότι είχε λάβει "διαβεβαιώσεις" από Ιταλούς πολιτικούς, ακόμη και κυβερνητικά στελέχη, ότι θα του χορηγούνταν πολιτικό άσυλο, κι επρόκειτο να επιδιώξει έναρξη πολιτικού "διαλόγου" Κούρδων, Ευρώπης και Τουρκίας μετά από μια τέτοια εξέλιξη. Ωστόσο η απόληξη της υπόθεσης παραμένει αβέβαιη, καθώς η Αγκυρα αποκορυφώνει την πίεση προς τη Ρώμη για να πετύχει έκδοσή του.

Κορύφωση πιέσεων

"Αποφασισμένοι" Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι κορύφωσαν χθες τις πιέσεις τους για να εκδοθεί στην Αγκυρα ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ), Οτσαλάν. Σε συνέντευξή του, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Ισμέτ Σεζγκίν, σχολίασε πως "σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι ιταλικές αρχές πρέπει να παραδώσουν στη χώρα μας τον ηγέτη του ΡΚΚ... είναι ένας τρομοκράτης εγκληματίας". Το αίτημα έκδοσης του Οτσαλάν, πρόσθεσε ο ίδιος, είναι "άμεσο".

"Φυσική εξέλιξη της υπόθεσης είναι η έκδοση, η οποία πιστεύουμε ότι θα γίνει δεκτή από την Ιταλία", είπε ο Σεζγκίν. Κι αν η Ιταλία απορρίψει το αίτημα έκδοσης; "Θα λάβουμε αμέσως μιαν απόφαση, παίρνοντας υπόψη τη θέση της Ιταλίας", απείλησε τη Ρώμη, εμμέσως πλην σαφώς, ο υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, που βρίσκεται στη Ρώμη μαζί του.

Στο περιθώριο της Συνόδου της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ), ο Σεζγκίν επιδίωξε και πέτυχε, χθες, εκτός προγράμματος συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Κάρλο Σκονιαμίλιο. Φυσικά, στο επίκεντρο των συνομιλιών τους ήταν η υπόθεση Οτσαλάν. Δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες τού τι ακριβώς συζητήθηκε, αλλά θεωρείται απολύτως βέβαιο ότι ασκήθηκε πίεση για την παράδοση του Οτσαλάν "άμεσα".

Λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ είπε πως "ο δολοφόνος αυτός ευθύνεται για το θάνατο περίπου 30.000 ανθρώπων. Καμιά χώρα που του παρέχει άσυλο ή τον προστατεύει ή επιτρέπει τις δραστηριότητές του ή τον αφήνει ελεύθερο, δεν μπορεί να πει για τον εαυτό της ότι υπηρετεί τη δικαιοσύνη". Ο ίδιος, για να διασκεδάσει τις αιτιάσεις περί "εκτέλεσης", με δικαστική απόφαση ή "πρωτοβουλία" κάποιων φρουρών, του "Απο", ανέφερε ότι ολοκληρώθηκαν οι προετοιμασίες για το νόμο με τον οποίο θα καταργηθεί η θανατική ποινή και το Υπουργικό Συμβούλιο "θα εξετάσει το θέμα αύριο" (σήμερα). Κάτι που "θα άρει τον τεχνικό φραγμό για την έκδοση του Οτσαλάν" -αφού η Ιταλία δεν εκδίδει κρατούμενους σε χώρες που υφίσταται η θανατική ποινή.

Η Γερμανία δεν έχει ακόμη κινήσει διαδικασία για το αίτημα έκδοσης του Οτσαλάν, βάσει του εντάλματος που είχε εκδοθεί σε βάρος του το 1990.

Πάντως ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Οτο Σίλι, πήγε στη Ρώμη για να συζητήσει με την Ιταλίδα ομόλογό του Ρόζα Ρούσο Τζερβολίνο, το θέμα της σύλληψης του ηγέτη του ΡΚΚ.

Το ένταλμα σύλληψης του Οτσαλάν από το Γενάρη του 1990 βασίζεται στην κατηγορία "ανθρωποκτονίας και διεύθυνσης τρομοκρατικής οργάνωσης", το οποίο ισχύει σε όλες τις χώρες μέλη της ζώνης Σένγκεν (άρα και στην Ιταλία).

Η γερμανική Γενική Εισαγγελία "δεν απέκλεισε" το ενδεχόμενο να ζητήσει την έκδοση του Οτσαλάν.

Πιθανότητες (;) ασύλου

Σύμφωνα με ρεπορτάζ ιταλικών μέσων ενημέρωσης χθες, ο Οτσαλάν έγραψε στον Ιταλό πρωθυπουργό Μάσιμο ντ' Αλέμα, ρωτώντας "γιατί δεν του έχει χορηγηθεί ακόμη" πολιτικό άσυλο. Ο Οτσαλάν, κατά την "La Stampa", έγραψε πως "κάποιοι φίλοι στο ιταλικό Κοινοβούλιο", αλλά και "στελέχη της κυβέρνησης" του ντ' Αλέμα, τον είχαν βεβαιώσει για τη χορήγηση ασύλου.

"Η επιλογή μου να έρθω στην Ιταλία δεν ήταν τυχαία, ήταν μια ενέργεια συμπαράστασης στο λαό μου και στους κούρδους πρόσφυγες που συνεχίζουν τη μεγάλη έξοδό τους προς την Ιταλία. Πολλοί απ' αυτούς έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να έρθουν στη χώρα αυτή. Επέλεξα την Ιταλία γιατί εδώ έχουμε μεγάλη δημόσια υποστήριξη και γιατί είναι μια χώρα με δημοκρατική κυβέρνηση", έγραψε ο Οτσαλάν προς το ντ' Αλέμα. Ωστόσο χθες εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών είπε ότι "η υπόθεση αυτή θα χρειαστεί κάποιον χρόνο επειδή πρέπει να εξεταστεί από ειδική επιτροπή".

Υπέρ της χορήγησης ασύλου τάχθηκε χθες ο πρώην πρόεδρος της ιταλικής δημοκρατίας Φρανσκέσκο Κοσίγκα. Επίσης υπέρ της χορήγησης ασύλου τίθεται η Κομμουνιστική Επανίδρυση.

Ο τουρκικός Τύπος

Ενόψει της πιθανότητας να μην εκδοθεί ο "Απο", χθες ο τουρκικός Τύπος αποκορύφωσε την επιθετική του ρητορική εναντίον της Ρώμης.

""Απο", ένας επισκέπτης που τυγχάνει καλής μεταχείρισης στην Ιταλία", έγραψε στο πρωτοσέλιδό της η "Zaman" (πρόσκειται στο ισλαμικό Κόμμα της Αρετής). Η "Turkiye" αναγόρευσε τη Ρώμη σε "Νέο αρχηγείο του ΡΚΚ", ενώ σχόλιο της "Sabah" μεμφόταν συνολικά τη Δύση καθώς "η ηθική της κάμπτεται και πάλι". Η επιχειρηματολογία του σχολίου έχει ειδικό ενδιαφέρον. "Οι ιταλοί Κομμουνιστές... προφανώς θέλουν να φτιάξουν την εικόνα ενός πολιτικού για τον Οτσαλάν. Ξεχνούν και προσπαθούν να κάνουν τους άλλους να ξεχάσουν ότι ο "Απο" (Οτσαλάν) είναι υπεύθυνος για το θάνατο 30.000 ατόμων, μεταξύ των οποίων παιδιά και γυναίκες". Ιδού οι ένοχοι...

Τίτλοι όπως "Η Ιταλία ανοίγει την αγκαλιά της στον "Απο"" δίνουν τον τόνο των "ανησυχιών" στην Αγκυρα ότι ο "πλέον καταζητούμενος" άνθρωπος στην Τουρκία, ο "Απο", μπορεί τελικώς να αποφύγει την έκδοση.

Η "Yeni Yuzil" προβάλλει στην πρώτη σελίδα της μία προειδοποίηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπουλέντ Ετσεβίτ προς τη Ρώμη: "Εάν η Ιταλία εξακολουθήσει να ανοίγει τις πόρτες της στο ΡΚΚ, θα έχει ανοίξει τις πόρτες της στην τρομοκρατία".

Κούρδοι διαδηλώνουν

Δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι από ολόκληρη την Ευρώπη συνέχιζαν χθες να καταφθάνουν στη Ρώμη για να μετάσχουν στη μεγάλη πορεία συμπαράστασης προς τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Την Κυριακή μερικές χιλιάδες διαδήλωσαν έξω από στο στρατιωτικό νοσοκομείο της ιταλικής πρωτεύουσας, όπου κρατείται.

Διαδήλωση άνω των χιλίων Κούρδων έγινε χθες στη Βόννη, ενώ πάνω από 2.500 Κούρδοι πέρασαν τα ιταλοελβετικά σύνορα με κατεύθυνση τη Ρώμη. Στη Βιέννη πενήντα Κούρδοι κάνουν απεργία πείνας μπροστά στο αυστριακό Κοινοβούλιο σε ένδειξη αλληλεγγύης στον ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και απεργία πείνας κάνουν Κούρδοι και στην πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα.

Απεργία πείνας κάνουν και περισσότεροι από 20 Κούρδοι στη Σόφια και σύμφωνα με τις βουλγαρικές αρχές και άλλοι Κούρδοι μαχητές πρόκειται να ενωθούν με τους απεργούς πείνας.

Στην Κωνσταντινούπολη έγινε χθες γνωστό ότι ομάδα Τούρκων κρατουμένων στις φυλακές Μετρίς συνέλαβαν όμηρο έναν συγκρατούμενό τους Ιταλό, σε μια προσπάθεια να πιέσουν την Ιταλία να εκδώσει τον Οτσαλάν στην Τουρκία, όπως ζητούν οι τουρκικές αρχές.

Οι Τούρκοι κρατούμενοι δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να αφήσουν τον Ιταλό συγκρατούμενό τους, Μάριο Καλεσεμπάτι, παρά μόνο αν η Ιταλία παραδώσει τον Οτσαλάν στην Τουρκία. Το πρακτορείο "Ανατολή" μετέδωσε ότι αξιωματούχοι των φυλακών διαπραγματεύονται με τους κρατούμενους για την απελευθέρωση του Μ. Καλεσεμπάτι.

Στη Λευκωσία περίπου εκατό Κούρδοι συνεχίζουν για τρίτη ημέρα απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενοι για τη σύλληψη του ηγέτη τους στη Ρώμη. Ενώ μέλη του κινήματος "Αλληλεγγύη για το Κουρδιστάν" μετέχουν στην ειρηνική διαμαρτυρία των Κούρδων απεργών πείνας στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας της κυπριακής πρωτεύουσας.

Στην Ελλάδα

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ σε ανακοίνωση - καταγγελία της για τη σύλληψη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, χτες, τόνισε ότι "το κουρδικό κίνημα είναι παλλαϊκό, ειρηνικό, απελευθερωτικό, επαναστατικό και θα νικήσει". Σε άλλο σημείο η ανακοίνωση τονίζει:

"Εμείς, οι Αντιστασιακοί της Θεσσαλονίκης, είμαστε στο πλευρό του αγωνιζόμενου κουρδικού λαού και απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να διαμαρτυρηθεί στην ιταλική και να ζητήσει να αφεθεί ελεύθερος ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν".

Η ανακοίνωση της ΠΕΑΕΑ τέλος, καλεί τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και όλους τους φίλους του κουρδικού λαού να αγωνιστούν για να σταματήσει η αιματοχυσία στο Κουρδιστάν.

Να σημειωθεί ότι 15 Κούρδοι μετανάστες κάτοικοι Θεσσαλονίκης ξεκίνησαν χτες απεργία πείνας, στο χώρο της Καμάρας, με αίτημα την άμεση απελευθέρωση του προέδρου του ΡΚΚ.

Στο μεταξύ η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) χθες, ανακοίνωσε ότι η προοπτική της έκδοσης του Κούρδου ηγέτη "ανησυχεί όλους τους Ελληνες εργαζόμενους" κι απέστειλε τηλεγραφήματα στον πρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης και τον υπουργό Δικαιοσύνης ζητώντας "την περιφρούρηση των δικαιωμάτων και της ζωής του Κούρδου ηγέτη".

Η Γενική Ομοσπονδία Προσωπικού ΔΕΗ (ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ) με δελτίο Τύπου που εξέδωσε εξέφρασε την "αμέριστη συμπαράστασή της στο δίκαιο αγώνα του Αμπντουλάχ Οτσαλάν". Τάχθηκε "υπέρ του αιτήματός του να του δοθεί πολιτικό άσυλο" και "στο πλευρό των Κούρδων αγωνιστών για Δημοκρατία και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ) χαρακτηρίζει "μεγάλο γεγονός" τη ""σύλληψη" ή "παράδοση"" του "Απο", και καλεί την Ιταλία "να του χορηγήσει τώρα πολιτικό άσυλο".

Τέλος, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) ανακοίνωσε ότι "ενώνει τη φωνή του με τις διεθνείς οργανώσεις και τις κυβερνήσεις που τάσσονται υπέρ της παροχής πολιτικού ασύλου στον ηγέτη των Κούρδων". Σχολίασε πως "είναι αδιανόητο - και πολιτικά απαράδεκτο - να ταυτίζεται ο απελευθερωτικός αγώνας για την ανεξαρτησία ενός λαού με δήθεν "εγκληματικές πράξεις"".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ