Τρίτη 17 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Η Κούβα συνεχίζει να αγωνίζεται

Εκδήλωση - συζήτηση με την Ιζαμπέλ. Αλιέντε, υφυπουργό Εξωτερικών της Κούβας, σχετικά με την Πολυμερή Συμφωνία

Με ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι συγκεντρωμένοι τη συζήτηση που διοργάνωσε χτες το απόγευμα η πρεσβεία της Κούβας και ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης με θέμα: "Κούβα και η Πολυμερής Συμφωνία Προστασίας των Επενδύσεων", στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ. Την κεντρική ομιλία έκανε η Ιζαμπέλ Αλιέντε, Α υφυπουργός Εξωτερικών της Κούβας από το 1993 σε θέματα Ευρώπης, Ασίας, Εκλαϊκευσης και Πληροφόρησης και του Κέντρου του Διεθνούς Τύπου.

Ξεκινώντας την ομιλία της, η Ιζαμπέλ Αλιέντε αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στην Κούβα, στην επίσκεψη του Πάπα, στις διάφορες επισκέψεις που έχει κάνει ο Φιντέλ Κάστρο σε μια σειρά από χώρες, στις ψηφοφορίες που έχουν διεξαχθεί στον ΟΗΕ υπέρ της άρσης του αποκλεισμού, στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ανάκαμψη της οικονομίας. Σημαντικό σημείο αναφοράς της Α υφυπουργού Εξωτερικών ήταν ο οικονομικός, εμπορικός και πιστωτικός αποκλεισμός της χώρας, που έχουν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Αφού έκανε μια εκτενή αναφορά για τους νόμους Τοριτσέλι και Χελμς - Μπάρτον, η Ιζαμπέλ Αλιέντε αναφέρθηκε στην Πολυμερή Συμφωνία Προστασίας Επενδύσεων, που στην ουσία, όπως είπε, είναι η προσπάθεια των ΗΠΑ να κυριαρχήσει σε όλες τις χώρες ο νόμος Χελμς - Μπάρτον. Στην ουσία ορίζεται μια πιο σκληρή στάση των ΗΠΑ - ΕΕ στις επενδυτικές δραστηριότητες στην Κούβα, για τις περιπτώσεις που πρόκειται να αξιοποιηθούν επενδυτικά οι "παράνομα απαλλοτριωμένες", όπως τις αναφέρουν οι ΗΠΑ, περιουσίες Αμερικανών πολιτών. Με τη συμφωνία αυτή, οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να "ζητήσουν" από το Κογκρέσο να μην προχωρήσουν οι αμερικανικές αρχές στην εκτέλεση των επίμαχων κεφαλαίων ΙΙΙ και ΙV του νόμου Χελμς - Μπάρτον, δηλαδή στη μη δίωξη των επιχειρήσεων που έχουν ήδη δοσοληψίες με την Κούβα. Ως αντάλλαγμα, η ΕΕ δέχτηκε να ακυρώσει το πάνελ των συζητήσεων στα πλαίσια της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εμπορίου.

Η συμφωνία αυτή είναι ακόμα ένα γερό χτύπημα για την επαναστατημένη Κούβα και σκοπό έχει την ενίσχυση του αποκλεισμού της χώρας. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και από το ότι η ίδια η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, δέχτηκε τη συγκεκριμένη υπογραφή της συμφωνίας ως σοβαρή επιτυχία και βήμα, που συμβάλλει σημαντικά στην προώθηση της πολιτικής των ΗΠΑ στο θέμα της Κούβας.

Ωστόσο, όπως τόνισε η Κουβανή υφυπουργός Εξωτερικών, παρά τις δυσκολίες, τον αποκλεισμό και την έλλειψη χρημάτων, "η Κούβα είναι χώρα που αγωνίζεται, όπου ο λαός αποφασίζει μόνος του για το μέλλον του, και, παρ' όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, δεν έχει χάσει τη διάθεσή του για ζωή".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σημαντική νίκη της Κούβας(2007-10-31 00:00:00.0)
Κλιμάκωση αντιδράσεων για τους αντικουβανικούς νόμους(2006-02-17 00:00:00.0)
Η αποκατάσταση της αλήθειας(2003-04-16 00:00:00.0)
«Ξεχνούν» το νόμο Χελμς - Μπάρτον για έξι μήνες...(2002-07-18 00:00:00.0)
Καταδίκη του εμπάργκο κατά της Κούβας(1996-11-14 00:00:00.0)
Ενάντια στο νόμο του "Χελμς Μπάρτον"(1996-07-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ