Τρίτη 17 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΟΒΟ
Νέες ΝΑΤΟικές "προειδοποιήσεις"

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

"Η Γιουγκοσλαβία εμμένει στη συμφωνία της 12ης Οκτώβρη" τόνισε ο Πρόεδρος της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, μετά τη χτεσινή συνάντησή του με τον Αμερικανό διπλωμάτη, Γουίλιαμ Γουόκερ, που ηγείται της αποστολής επιτήρησης της συμφωνίας για παύση των εχθροπραξιών στο Κόσσοβο. Με τη δήλωση αυτή ήθελε να διαψεύσει κατηγορηματικά ότι ο γιουγκοσλαβικός στρατός έριξε πυρ κατά οχήματος που μετέφερε ξένους παρατηρητές, την περασμένη Κυριακή κοντά στο Ντούλτζε του δυτικού Κοσσόβου. Ωστόσο, τόσο ο Γουόκερ, όσο και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, δε φάνηκαν να πείθονται. Μάλιστα, ο τελευταίος προειδοποίησε πως το "ΝΑΤΟ δε θα ανεχθεί να τεθούν σε κίνδυνο ή να γίνουν στόχος επίθεσης οι παρατηρητές"...

Ετσι, ο Μιλόσεβιτς άκουσε για μία ακόμη φορά τις ανησυχίες του Αμερικανού διπλωμάτη όχι μόνον για την τύχη της συμφωνίας της 12ης Οκτώβρη, αλλά και για το μέλλον των 2.000 Δυτικών παρατηρητών στο Κόσσοβο. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γουόκερ ζήτησε περαιτέρω αποχώρηση των σερβικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Κόσσοβο.

Πάντως, από την πλευρά του, ο Μιλόσεβιτς υποστήριξε ότι οποιοδήποτε κρούσμα βίας ξεσπάσει μετά τη συμφωνία του Οκτώβρη θα είναι λάθος εξτρεμιστών αυτονομιστών Αλβανών. "Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να εξασκήσει σταθερή πίεση για να σταματήσει τις τρομοκρατικές προβοκατόρικες ενέργειες ομάδων ληστών, που επιχειρούν να τεθεί σε κίνδυνο η ειρηνευτική διαδικασία στο Κόσσοβο", τόνισε σε δηλώσεις του ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος.

Αφορμή για τη συνάντηση Γουόκερ - Μιλόσεβιτς στάθηκε η δήλωση του Ντάνκαν Μπουλιβάντ, εκπροσώπου των παρατηρητών στο Κόσσοβο, σύμφωνα με τον οποίο την περασμένη Κυριακή όχημα του γιουγκοσλαβικού στρατού έριξε πυρά κατά αυτοκινήτου που μετέφερε Αμερικανούς διπλωμάτες και παρατηρητές κοντά στο Ντούλτζε.Ο γιουγκοσλαβικός στρατός αρνήθηκε ότι σημειώθηκε το παραπάνω επεισόδιο, λέγοντας πως επρόκειτο για παρεξήγηση, αφού μάλλον οι παρατηρητές πέρασαν τον ήχο των χαλασμένων εξατμίσεων των στρατιωτικών οχημάτων για πυρά πυροβόλων όπλων...

Ολα αυτά έγιναν, ενώ νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Ιμπραήμ Ρουγκόβα, Ξιμαήλ Μουσταφά, απέρριπτε στο Κόσσοβο τη νέα πρόταση των σερβικών αρχών για άμεσες συνομιλίες. Ο Μουσταφά αποκήρυξε την πρόταση των σερβικών αρχών, θεωρώντας την "προπαγάνδα", υποστηρίζοντας ότι τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις θα πρέπει να γίνουν μόνον υπό τη μεσολάβηση ΗΠΑ και ΕΕ. Επισήμανε δε ότι "το Κόσσοβο δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως εσωτερικό θέμα της Σερβίας"!

Νέες προειδοποιήσεις Σολάνα

"Σοβαρές συνέπειες θα έχει οποιαδήποτε ενέργεια βλάψει ή εκφοβίσει τους Δυτικούς παρατηρητές στο Κόσσοβο", δήλωσε χτες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα, προειδοποιώντας τις γιουγκοσλαβικές αρχές για το ενδεχόμενο δράσης του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

"Το ΝΑΤΟ δε θα ανεχθεί οι παρατηρητές να δεχτούν επίθεση ή να κινδυνεύσουν" είπε συγκεκριμένα ο Σολάνα, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάσιμο Ντ' Αλέμα, εξετάζοντας, μεταξύ άλλων, και την τρέχουσα επικαιρότητα στο Κόσσοβο.

Τέλος, στη Γενεύη, ο Ρώσος Αλεξάντρ Γιάκοβλεφ, εισηγητής στην επιτροπή του ΟΗΕ κατά των βασανιστηρίων, ανακοίνωσε ότι η Γιουγκοσλαβία δε σέβεται τη Διεθνή Συνθήκη κατά των Βασανιστηρίων, παρά τις δεσμεύσεις της. Η Επιτροπή ζήτησε από τη Γιουγκοσλαβία την εξάλειψη κάθε μορφής βασανιστηρίων, καθώς επίσης την ύπαρξη μιας ανεξάρτητης δικαιοσύνης, πρόσβαση χωρίς περιορισμούς των δικηγόρων στα άτομα που έχουν συλληφθεί, μείωση στις 48 ώρες της κράτησης στα αστυνομικά τμήματα, μείωση της διάρκειας της προφυλάκισης πριν από τη δίκη, ποινική δίωξη εναντίον κάθε ατόμου που επιδίδεται σε πράξεις βασανισμού και οικονομική αποζημίωση στα θύματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Τα αφεντικά σας διέλυσαν τη Γιουγκοσλαβία!»(2002-02-15 00:00:00.0)
Περήφανη απάντηση της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης(2000-09-08 00:00:00.0)
Επαναφέρεται η απειλή ΝΑΤΟικής επιδρομής(1999-01-29 00:00:00.0)
Σιγοκαίει η φλόγα έντασης...(1998-12-23 00:00:00.0)
"Μηχανισμοί" οριστικοποίησης της συμφωνίας(1998-10-17 00:00:00.0)
Αγνοεί το Βελιγράδι ο Ρουγκόβα...(1998-07-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ