Τρίτη 17 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
"Χλιαρές" αντιδράσεις από τα νέα οικονομικά μέτρα

ΤΟΚΙΟ. -

Τα σχέδιά του για το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης ανακοίνωσε χτες ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Κέιζο Ομπούτσι, μην προκαλώντας ωστόσο τις αντιδράσεις που ανέμενε από τους επιχειρηματίες, και οικονομικούς αναλυτές. Ουδείς δε φάνηκε να ζητωκραυγάζει, ούτε να εντυπωσιάζεται από τα στοιχεία και τα επιχειρήματα του Ομπούτσι για περικοπές 196 δισ. δολαρίων στις δημόσιες δαπάνες και στη φορολογία, εστιάζοντας οι περισσότεροι τις επικρίσεις τους σ' αυτό που ήθελαν να ακούσουν και δεν άκουσαν: μειώσεις στη φορολογία από τις πωλήσεις διαφόρων αγαθών!

Ετσι, δε φάνηκε να λύνεται το μεγάλο πρόβλημα που έχει να κάνει με την εμπιστοσύνη των καταναλωτών προς την κυβέρνηση, ιδίως σε μία περίοδο που αυξάνονται οι ειδήσεις για την άνοδο της ανεργίας και των κρουσμάτων χρεοκοπίας. Αυτή ακριβώς η "κορυφή του παγόβουνου" της οικονομικής κρίσης, έχει κάνει το μέσο Γιαπωνέζο πολίτη να μειώσει τους ρυθμούς της καταναλωτικής του μανίας και να επιχειρήσει να εξοικονομήσει περισσότερα χρήματα διά της αποταμιευτικής οδού... Πολλοί οικονομικοί αναλυτές στο Τόκιο, για παράδειγμα, δεν ξεχνούν να υπενθυμίζουν τη "μελανή" κατάσταση της αγοράς επισημαίνοντας τα χιλιάδες απούλητα νέα μοντέλα αυτοκινήτων στις βιτρίνες των σημείων πώλησης διαφόρων αυτοκινητοβιομηχανιών.

Η περσινή απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ριουτάρο Χασιμότο για αύξηση της φορολογίας επί των πωλήσεων διαφόρων αγαθών από 3 σε 5% θεωρήθηκε από πολλούς η "σπίθα" που άναψε τη "φωτιά" της ύφεσης της άλλοτε κραταιάς ιαπωνικής οικονομίας. Ο πρωθυπουργός Ομπούτσι, που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο Ιούλη, ανακοίνωσε τις προτάσεις της κυβέρνησής του λέγοντας πως απαιτούνται συγκεκριμένα μέτρα για να μειωθεί το δυσθεώρητο - για τους... Γιαπωνέζους - έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Το πακέτο προτάσεων του Ομπούτσι περιλαμβάνει μέτρα για την υποστήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του προγράμματος Οικονομικών Επενδύσεων και Δανείων, απενεργοποίηση του Φόρου Αξίας Γης για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, και οικονομική βοήθεια ύψους 8 δισ. δολαρίων σε ασιατικές χώρες, καθώς η Ιαπωνία αντιμετώπισε τις δριμύτατες πιέσεις της διεθνούς κοινότητας για να βοηθήσει γείτονες χώρες από δυσχερέστερες οικονομικές κρίσεις.

"Δε θα έπρεπε κιόλας να πηδάμε από τη χαρά μας ότι με αυτές τις προτάσεις θα βρούμε το μονοπάτι της οικονομικής ανάκαμψης" σημείωσε η εφημερίδα "Νιχόν Κεϊζάι", σχολιάζοντας ότι τα μέτρα της κυβέρνησης Ομπούτσι"θα έχουν μόνον περιορισμένο αποτέλεσμα". Η μεγαλύτερης κυκλοφορίας ιαπωνική εφημερίδα "Γομιούρι", υποστήριξε από την πλευρά της, ότι παρά τα "τρικ, η βάση των νέων μέτρων δεν είναι εντυπωσιακή".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ