Τρίτη 17 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Με βία και τρομοκρατία απαντά στους φοιτητές ο Χαμπίμπι

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Εντείνει την "πολιτική" της βίας το καθεστώς του Προέδρου της Ινδονησίας, Χαμπίμπι. Μετά τις συνεχιζόμενες αιματοβαμμένες φοιτητικές διαδηλώσεις, αστυνομικές δυνάμεις συνέλαβαν 11 προσωπικότητες κομμάτων της αντιπολίτευσης, επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό να "βαφτίσουν" υποκινούμενες τις αντιδράσεις χιλιάδων φοιτητών, που πιέζουν για πραγματικές πολιτικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Ετσι, ο Πρόεδρος Χαμπίμπι προειδοποίησε χτες ότι "ταραχοποιά στοιχεία" χειραγώγησαν τις φοιτητικές κινητοποιήσεις, με αποτέλεσμα ...τις αιματηρές συμπλοκές των νέων με τις δυνάμεις ασφαλείας. Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Χαμπίμπι υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του θα φέρει ενώπιον της Δικαιοσύνης οποιονδήποτε ευθύνεται για τους φόνους των φοιτητών διαδηλωτών των τελευταίων ημερών, ακόμη και εάν πρόκειται για μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. Τόνισε μάλιστα ότι η ευθύνη για τις ταραχές εντοπίζεται σε ομάδες - τις οποίες δεν κατονόμασε - που "υποθάλπουν... την αναρχία"!

"Το κίνημα των φοιτητών, φορέας ηθικών μηνυμάτων, διαταράσσεται από ανεύθυνες ομάδες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τους φοιτητές για να επιτεθούν στην κυβέρνηση και να προωθήσουν δικά τους συμφέροντα", είπε ο Χαμπίμπι, επιχειρώντας να εντείνει την τρομοκρατία και όχι να πείσει τους φοιτητές που φαίνονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους με βασικά αιτήματα την παραίτηση του Χαμπίμπι, την προσαγωγή του πρώην Προέδρου Σουχάρτο στη Δικαιοσύνη για παράνομο πλουτισμό και τη διερεύνηση εκτεταμένων περιπτώσεων παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ετσι, και χτες πραγματοποιήθηκαν στην Τζακάρτα δεκάδες πορείες διαμαρτυρίας από αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, όλες ειρηνικά, χωρίς να δημιουργηθούν επεισόδια. Ειδικότερα, διαδηλώσεις έγιναν έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου και στο Πανεπιστήμιο Τρι Σάκτι, όπου το Μάη η δολοφονία τεσσάρων φοιτητών από πυρά στρατιωτών είχε πυροδοτήσει τις μεγάλες διαδηλώσεις που συνέβαλαν στην ανατροπή του Σουχάρτο.

Ο Χαμπίμπι, που στηρίζεται από ένα μεγάλο αριθμό στρατιωτικών, αγνόησε τις εκκλήσεις οργανώσεων και φοιτητών για απομάκρυνση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγού Γουιράντο, ως υπεύθυνου για το θάνατο δεκάδων φοιτητών.

Από τα 11 στελέχη κομμάτων της αντιπολίτευσης που συνελήφθησαν, δύο είναι εν αποστρατεία στρατηγοί και ένας ο Μεϊλόντο Σουγόντο, στενός συνεργάτης της αρχηγού κόμματος της αντιπολίτευσης και θυγατέρας του πρώην Προέδρου Σουκάρνο, Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι. Ολοι ανακρίθηκαν επίμονα επί ώρες και αρκετοί αφέθηκαν ελεύθεροι. Ο αρχηγός της Αστυνομίας, Ρουσμανχάντι, δήλωσε πως οι 11 "ανακρίθηκαν, δεν κρατήθηκαν", προσθέτοντας πως θα κληθούν για ανακρίσεις και άλλοι ακτιβιστές.

Εκπρόσωποι οργανώσεων υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να μετατρέψει τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές σε αποδιοπομπαίους τράγους, ενόψει της κλιμακούμενης λαϊκής κατακραυγής για τους φόνους των φοιτητών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ