Τρίτη 17 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πάλι αναβολή με νέα δικαιολογία

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Την αναβολή της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη, που επρόκειτο να αρχίσει εντός των προσεχών ημερών, ανακοίνωσε, χθες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις της Παλαιστινιακής Αρχής, λίγες μόνο ώρες μετά την κατάληξη σε συμφωνία Ισραηλινών και Παλαιστινίων διαπραγματευτών για αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από το 2% της Δυτικής Οχθης μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Κατηγορώντας την παλαιστινιακή ηγεσία ότι προτίθεται να προχωρήσει σε μονομερή ανακήρυξη ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, στις αρχές του Μάη, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στην εναρκτήρια ομιλία του στη διήμερη συνεδρίαση της Κνεσέτ, με θέμα την ισραηλινο - παλαιστινιακή "ενδιάμεση συμφωνία", επανήλθε στη γνωστή "σκληρή γλώσσα" του και τόνισε ότι "δεν προτίθεται να εφαρμόσει καμία συμφωνία υπό απειλές που παραβιάζουν τις υπάρχουσες συμφωνίες". Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στις πρόσφατες δηλώσεις του Παλαιστινίου ηγέτη, ο οποίος επανέφερε στο προσκήνιο το θέμα της διακήρυξης της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας και της ανακήρυξης της Ιερουσαλήμ σε πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους.

Νέα υπεκφυγή εκ μέρους του Ισραήλ χαρακτήρισε την απόφαση αναβολής ο Αχμέντ Τίμπι, στενός συνεργάτης του Γιάσερ Αραφάτ. Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχους αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, Αριέλ Σαρόν, ο οποίος προέτρεψε τους εβραίους εποίκους να "προσαρτήσουν όσο παραπάνω γη μπορούν πριν αρχίσει η αποχώρηση", κατηγορώντας την ισραηλινή ηγεσία για κατάφωρη παραβίαση των αρχών της "ειρηνευτικής διαδικασίας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ