Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
«Τα αφεντικά σας διέλυσαν τη Γιουγκοσλαβία!»

Με πολύωρη επιχειρηματολογία, αλλά και με ντοκιμαντέρ και φωτογραφίες ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς αντιμετώπισε το κατασκευασμένο κατηγορητήριο της ενάγουσας εισαγγελικής αρχής του ΔΠΔ, καταγγέλλοντας τις δυνάμεις που διέλυσαν και αιματοκύλησαν τη χώρα του...

Για να μην ξεχνάμε το ΝΑΤΟικό έγκλημα

Associated Press

Για να μην ξεχνάμε το ΝΑΤΟικό έγκλημα
ΧΑΓΗ.-

Αληθινός καταπέλτης ενάντια στο στημένο δικαστήριο και το χαλκευμένο κατηγορητήριο των δικαστών της Χάγης, των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που διέλυσαν την πρώην Γιουγκοσλαβία, αιματοκύλησαν τα Βαλκάνια και βομβάρδισαν ανελέητα τη Σερβία, για να σώσουν τάχα τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, ήταν χτες ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

«Τα αφεντικά σας διέλυσαν τη Γιουγκοσλαβία. Αυτοί ώθησαν τη Βοσνία σε εμφύλιο πόλεμο. Οι Σέρβοι δεν ξεκίνησαν τον πόλεμο... Είναι παράλογο να κατηγορείται λάθος πλευρά» ξέσπασε χαρακτηριστικά σε ένα σημείο της πολύωρης ομιλίας του, την οποία ξεκίνησε αφότου παρουσίασε στα μέλη του δικαστηρίου ένα πενηντάλεπτο ντοκιμαντέρ του γερμανικού τηλεοπτικού σταθμού WDR.

«ΜΟΝΙΤΟΡ»

Το ντοκιμαντέρ του γερμανικού σταθμού WDR, που πρόβαλε στην αίθουσα του δικαστηρίου ο Μιλόσεβιτς, έφερε τον τίτλο «Μόνιτορ». Βασιζόταν σε συνεντεύξεις Δυτικών αξιωματούχων που διαφώνησαν με την πολιτική που εφαρμόστηκε ενάντια στη Γιουγκοσλαβία και που υπογράμμιζαν πως οι Σέρβοι ήταν στην πραγματικότητα αυτοί που σφαγιάστηκαν στο Κοσσυφοπέδιο, πως οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί κατά της Σερβίας το '99, κατά τη διάρκεια των οποίων έχασαν τη ζωή τους χιλιάδες αθώοι πολίτες, εξαπολύθηκαν κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Ο Σλ. Μιλόσεβιτς, καταγγέλλοντας τα ΝΑΤΟικά εγκλήματα

Associated Press

Ο Σλ. Μιλόσεβιτς, καταγγέλλοντας τα ΝΑΤΟικά εγκλήματα
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αναφορά του ντοκιμαντέρ στο γνωστό φιάσκο της υποτιθέμενης σφαγής στο κοσσοβάρικο χωριό Ράτσακ (Γενάρης' 99), το οποίο άλλωστε κατασκεύασε και χρησιμοποίησε ως πρόσχημα ο τότε επικεφαλής των επιβεβαιωτών του ΟΑΣΕ, Αμερικανός «διπλωμάτης», Γουίλιαμ Γουόκερ. Ο Γουόκερ (ο οποίος μάλιστα έχει κλητευτεί να καταθέσει μεταξύ των δεκάδων μαρτύρων κατηγορίας...) είχε τότε ισχυριστεί πως στο χωριό Ράτσακ είχαν σφαγιαστεί κάπου σαράντα «αθώοι άμαχοι Κοσσοβάροι Αλβανοί». Η σχετική έκθεση που έφερε την υπογραφή του Γουόκερ ήταν η θρυαλλίδα που οδήγησε στην έναρξη των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας... μολονότι αποδείχτηκε αργότερα πως επρόκειτο για σωρούς Αλβανών αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ που είχαν σκοτωθεί σε συγκρούσεις με Σέρβους στρατιώτες...

Οσον αφορά στο ρεπορτάζ του συγκεκριμένου γερμανικού σταθμού, παρουσιάζεται Φινλανδή, ιατροδικαστής, επικεφαλής ομάδας ιατροδικαστών του ΟΗΕ, που είχε τότε μεταβεί στο Ράτσακ για να ερευνήσει την υπόθεση και η οποία αφού κατήγγειλε (και τότε και στο ντοκιμαντέρ) πως μετά από διάφορα εμπόδια (από μέρους του Γουόκερ) που είχαν ως αποτέλεσμα την ακόμη περαιτέρω προκεχωρημένη σήψη των πτωμάτων, διαπίστωσε πως αυτά δεν ήταν πτώματα αμάχων, αλλά στρατιωτών. «Φοβάμαι ότι κάποιοι πλαστογράφησαν τις υπογραφές των ιατροδικαστών» είπε στους Γερμανούς δημοσιογράφους η ιατροδικαστής...

Αλλοι αξιωματούχοι επίσης καταμαρτυρούν πως οι σφαγές στο Ράτσακ «χρησιμοποιήθηκαν ως πρόσχημα για τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ». Σ' αυτό το σημείο του ντοκιμαντέρ, ο Χάιντς Λοκάι, αξιωματούχος του ΟΑΣΕ, δηλώνει μεταξύ άλλων: «Οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ έγιναν κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου». Ο δε σχολιαστής του ρεπορτάζ επισημαίνει: «Αυτό που πραγματικά συνέβη στο Κόσσοβο χρησιμοποιήθηκε για να παραπλανήσει τη γερμανική κοινή γνώμη»...

Μετά το τέλος προβολής του ντοκιμαντέρ, ο πρώην Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας κατήγγειλε τη χρησιμοποίηση των ΜΜΕ σε διεθνές επίπεδο ως πολεμικό μέσο εναντίον της χώρας του: «Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ δεν ήταν παρά ένα άτομο αλήθειας μέσα σε έναν ωκεανό ψευδών και προπαγάνδας».

Φωτογραφίες

Ο Μιλόσεβιτς, απαντώντας με τις ίδιες οπτικοακουστικές μεθόδους της ενάγουσας αρχής, παρουσίασε αργότερα στο δικαστήριο μία σειρά φωτογραφιών, που καταγράφουν τις σφαγές αμάχων απ' τα ΝΑΤΟικά βομβαρδιστικά, αλλά και εξουδετερώνουν την απίστευτη κατηγορία της ενάγουσας αρχής πως οι «εκατοντάδες χιλιάδες μη Σέρβοι που εγκατέλειπαν την άνοιξη του '99 το Κοσσυφοπέδιο, το έκαναν για να γλιτώσουν απ' τα στρατεύματα των Σέρβων» και όχι για να γλιτώσουν τις φονικές βόμβες του ΝΑΤΟ!

Στις φωτογραφίες που παρουσίασε ο Μιλόσεβιτς εικονίζονται άμαχοι Αλβανοί του Κοσσόβου που σκοτώθηκαν στη διάρκεια των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Ντζακόβιτσα, στις 14 Απρίλη 1999. Εικονίζονται απανθρακωμένα πτώματα, κατεστραμμένα σπίτια, ένα κομμένο κεφάλι πεταμένο σε ένα χωράφι, λίγο παρακάτω ένας κομμένος βραχίονας...

«Μήπως πρέπει να προχωρήσω κι άλλο;», αναρωτήθηκε ο πρώην Πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, παρουσιάζοντας τις φωτογραφίες απ' τις συνέπειες του... «κατά λάθος» βομβαρδισμού δύο καραβανιών Αλβανών προσφύγων της Ντζακόβιτσα απ' το ΝΑΤΟ, που είχε τότε προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 70 ανθρώπων.

Και ο Μιλόσεβιτς, σ' αυτό το σημείο, επισήμανε: «Το ΝΑΤΟ έβαλε σκόπιμα στο στόχαστρο τους Αλβανούς Κοσσοβάρους, διότι επέστρεφαν στα μέρη τους στο Κόσσοβο και επομένως αποτελούσαν ζωντανή διάψευση των κατηγοριών για εθνοκάθαρση... Η άμυνά μας, η άμυνα του σερβικού στρατού, ήταν μία ηρωική άμυνα εναντίον της επίθεσης που εξαπέλυσε το ΝΑΤΟ... Η μαζική φυγή των Αλβανών του Κοσσόβου προκλήθηκε από δύο αίτια: τις επιθέσεις που εξαπέλυσε ο ΟΥΤΣΕΚΑ και τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ».

«Αρχηγοί κρατών αποφάσιζαν τους στόχους»

Ακολούθως, ο Μιλόσεβιτς γνωστοποίησε την πρόθεσή του να καλέσει ως μάρτυρα στη δίκη του ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου τον Πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ για να καταθέσει σχετικά με τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς του 1999 κατά της Γιουγκοσλαβίας. Με ποια αφορμή; «Ακουσα στην τηλεόραση ότι (ο Σιράκ) είχε πει ότι έσωσε τις γέφυρες του Βελιγραδίου, αλλά οι πιο σημαντικές βομβαρδίστηκαν και καταστράφηκαν. Αυτό δείχνει ότι οι αρχηγοί κρατών αποφάσιζαν τους στόχους των βομβαρδισμών» είπε ο Μιλόσεβιτς.

Σε άλλη περίπτωση, ο πρώην Πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει ιδιαίτερα εξοργιστικό το γεγονός ότι η κατηγορούσα αρχή μίλησε επανειλημμένως τις δύο προηγούμενες μέρες για «σύνορα» ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσσοβο. «Πώς τολμάτε να λέτε ότι το Κόσσοβο έχει σύνορα με τη Σερβία; Είναι σαν να λέμε ότι η Χάγη έχει σύνορα με την Ολλανδία. Το Κόσσοβο είναι Σερβία!» είπε...

«Πολιτική η δίκη»

Επισημαίνοντας τον παράνομο χαρακτήρα ενός δικαστηρίου που συγκροτήθηκε απ' το Συμβούλιο Ασφαλείας και όχι απ' τη Γενική Συνέλευση, κατά παράβαση της Χάρτας του ΟΗΕ, αλλά και τον άνισο, από κάθε άποψη, αγώνα που καλείται να δώσει, ο Μιλόσεβιτς επισήμανε πως «όλοι γνωρίζουν πως η δίκη (εναντίον του), πάνω απ' όλα, είναι πολιτική» και πως στο εδώλιο του κατηγορουμένου δε βρίσκεται ούτε τυχαία, ούτε μόνος, καθώς στο πρόσωπό του γίνεται προσπάθεια να καταδικαστεί ο λαός που τον εξέλεξε και τον στήριξε κατά τη διάρκεια της 13χρονης θητείας του στα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια.

«Οποιοσδήποτε με υποστήριξε - τα μέλη της κυβέρνησης, το Κοινοβούλιο, διάφοροι πολιτικοί οργανισμοί, μέσα ενημέρωσης -όλοι εδώ σήμερα κατηγορούνται... Οι πολίτες στέκονται κατηγορούμενοι... Οι πολίτες που μου έδωσαν τη μαζική τους υποστήριξη και εξέλεξαν τους εκπροσώπους τους με ελεύθερες εκλογές. Συμφωνούμε σε ένα σημείο: η συμπεριφορά μου ήταν η έκφραση της θέλησης του λαού. Γι' αυτό και η ενάγουσα αρχή κατηγορεί τον πληθυσμό που με υποστήριξε... Και επιτρέψτε μου να πω πως η συμπεριφορά μου εδώ είναι επίσης η έκφραση της θέλησης του λαού»!, υπογράμμισε σε άλλο σημείο της χτεσινής παρουσίας στο δικαστήριο ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

«Αγώνας με άνισα μέσα»!

Σε επόμενο σημείο, κατήγγειλε την άνιση χρήση μέσων που διαθέτει σε σχέση με την ενάγουσα αρχή, λέγοντας χαρακτηριστικά επί λέξει: «Στη δίκη αυτή δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο ισοτιμίας. Από τη μία πλευρά υπάρχει μία τεράστια μηχανή και, πάντα από την ίδια πλευρά, μία πελώρια επικοινωνιακή οργάνωση. Και από την πλευρά μου τι υπάρχει; Υπάρχω εγώ, με μια δυνατότητα πρόσβασης σε ένα τηλεφωνικό θάλαμο στη φυλακή. Αυτό είναι το μοναδικό μέσο που διαθέτω για να αντιμετωπίσω την τεράστια συκοφαντία, που έχουμε απέναντί μας η χώρα μου και εγώ, και η οποία υποτιμά τη νοημοσύνη του πλανήτη».

Η χτεσινή αγόρευση του Μιλόσεβιτς ενώπιον του δικαστηρίου διεκόπη λίγο μετά τις 16.00 ώρα Ελλάδος και θα συνεχιστεί σήμερα το πρωί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ