Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Οσο παραμένουν οι Ελληνες στρατιώτες, ο κίνδυνος μεγαλώνει

Συνέντευξη του Ν. Κατσαρού, γραμματέα των Βαλκανικών Χημικών Ενώσεων, στον «902 Αριστερά στα FM»

«Τα τελευταία πορίσματα της επιστημονικής επιτροπής του ιταλικού υπουργείου Αμυνας επιβεβαιώνουν τη σχέση που υπάρχει μεταξύ του απεμπλουτισμένου ουρανίου και των κρουσμάτων καρκίνου». Αυτό επισήμανε χτες ο γραμματέας των Βαλκανικών Χημικών Ενώσεων Νίκος Κατσαρός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε χτες στο ραδιοφωνικό σταθμό «902» και στον δημοσιογράφο Γ. Ευσταθίου.

Σ' αυτό το σημείο, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι ο συγκριμένος επιστήμονας ήταν από τους πρώτους Ελληνες επιστήμονες που είχε επισημάνει τους κινδύνους που κρύβονται από το απεμπλουτισμένο ουράνιο που έπεσε στα Βαλκάνια, με αποτέλεσμα τότε πολλοί επιστήμονες, που είχαν αναλάβει μελέτες για λογαριασμό του ΝΑΤΟ, να σπεύσουν να το διαψεύσουν...

Μετά τις αποκαλύψεις από τη στρατιωτική επιτροπή της Ιταλίας, ο Νίκος Κατσαρός, στη χτεσινή συνέντευξή του, τόνισε: «Αυτό σημαίνει ότι επιστημονικές επιτροπές του ΝΑΤΟ, αλλά και της ΕΕ προσπάθησαν να αποδείξουν ότι δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στο απεμπλουτισμένο ουράνιο και τον καρκίνο. Δυστυχώς, αυτές οι αποδείξεις τους διαψεύδονται από τα πραγματικά γεγονότα. Το τελευταίο θύμα ένας βετεράνος Ιταλός του πολέμου στη Βοσνία, που είναι το 143ο θύμα, όχι μόνο επιβεβαιώνει τη σχέση που υπάρχει μεταξύ απεμπλουτισμένου ουρανίου και καρκίνου. Αλλά και η ίδια η επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Αμυνας της Ιταλίας - επισήμανε ο Ν. Κατσαρός - η οποία πριν από ένα χρόνο είχε διατυπώσει την άποψη ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ απεμπλουτισμένου ουρανίου και καρκίνου, τη διέψευσε και την αναθεώρησε. Διότι, τότε της έδωσαν δείγματα στρατιωτών και απ' αυτούς που υπηρέτησαν ακόμα και μόνο για 24 ώρες. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι το δείγμα αυτό δεν ήταν αντιπροσωπευτικό. Το διόρθωσαν και σήμερα έχουν προβεί σε επίσημη ανακοίνωση, η οποία αναφέρει ότι ναι, υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ του απεμπλουτισμένου ουρανίου και του καρκίνου».

Ο Ν. Κατσαρός, στη συνέχεια, με ιδιαίτερη έμφαση, επισήμανε: «Στις χιλιάδες θύματα του ιρακινού λαού, στις εκατοντάδες θύματα των Αμερικανών και Βρετανών βετεράνων του Πολέμου του Κόλπου, έρχονται να προστεθούν με αυξανόμενους ρυθμούς και τα θύματα της Βοσνίας».

Αμέσως μετά, ο Ν. Κατσαρός τόνισε, αναφερόμενος στον όγκο του απεμπλουτισμένου ουρανίου που έχει πέσει στα Βαλκάνια, ότι «περίπου 4-5 τόνοι έχουν πέσει στη Βοσνία και γύρω στους 11 τόνους στο Κοσσυφοπέδιο».

Η επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υπογράμμισε αμέσως μετά ο Ν. Κατσαρός, «σε πρόσφατες ανακοινώσεις της, αναφέρει ότι πρόκειται τώρα να μεταβούν κλιμάκια, μετά από 12 χρόνια στο Ιράκ και μετά από 6 χρόνια στη Βοσνία, για να μελετήσουν τις επιπτώσεις που υπάρχουν στις περιοχές από το απεμπλουτισμένο ουράνιο».

Μιλώντας στη συνέχεια για το Κοσσυφοπέδιο, ο Ν. Κατσαρός τόνισε ότι «οι επιπτώσεις εκεί θα αρχίσουν να εμφανίζονται μετά από 6 ή 7 χρόνια».

Αμέσως μετά, απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου «για το αν θα πρέπει να ξεκινήσουν νέες έρευνες και από την ελληνική πλευρά», τόνισε: «Πιστεύω ότι δε χρειάζονται περισσότερες έρευνες. Αυτή είναι η τακτική των Ηνωμένων Εθνών και όσων θέλουν να κλείσουν το θέμα. Δυστυχώς, έχει μαζευτεί τόσο πολλή βιβλιογραφία και τόσο πολλά δεδομένα, που αυτά αν μελετηθούν, τα αποτελέσματα έρχονται αυθόρμητα και συγκριμένα. Αν θέλουν να παρατείνουν το πρόβλημα, είναι ένας κάλος τρόπος να το αναθέτουν σε επιτροπές για μελέτες, μέχρι μεγάλες περιοχές στον πλανήτη μείνουν μόνιμα μολυσμένες από το απεμπλουτισμένο ουράνιο, με όλους τους κινδύνους που θα επακολουθήσουν».

Τέλος, απαντώντας για τους «κινδύνους που διατρέχουν οι Ελληνες στρατιώτες», ο Ν. Κατσαρός υπογράμμισε: «Είναι γεγονός ότι όσο περισσότερο χρονικό διάστημα παραμένουν, τόσο περισσότερο αυξάνονται και οι πιθανότητες να εμφανίσουν καρκινογενέσεις, τερατογενέσεις και διάφορες άλλες ασθένειες. Γιατί πρέπει να πούμε ότι πέρα από το απεμπλουτισμένο ουράνιο, η ευρύτερη περιοχή του Κοσσυφοπεδίου δεν είναι και ένας ιδανικός τόπος για να μείνει κανείς και από ποιότητα ζωής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ