Κυριακή 8 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ασυνέπεια και αδιαφορία του ΥΠΠΟ

Κινδυνεύει να ματαιωθεί το 22ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων

Ο μεγαλύτερος πολιτιστικός θεσμός της Δράμας, το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, κινδυνεύει να ματαιωθεί, εξαιτίας της κυβερνητικής αδιαφορίας, που εκφράζεται μέσα από την παραβίαση Προγραμματικής Σύμβασης, που το υπουργείο έχει υπογράψει με το Δήμο Δράμας. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για το 22ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους, που είναι επίσης το 5ο Διεθνές και θα πραγματοποιηθεί από 19 μέχρι 25 Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα με την Προγραμματική αυτή Σύμβαση, την οποία έχει συνάψει το ΥΠΠΟ με το Δήμο Δράμας (28/8/98), το ΥΠΠΟ ανέλαβε την υποχρέωση χρηματοδότησης του Φεστιβάλ Δράμας με το ποσό των 70 εκατομμυρίων δραχμών, ποσό ίσο μ' αυτό που συμμετέχει και ο δήμος.Ωστόσο, λίγες μέρες πριν την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ και ενώ αυτό βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη, το ΥΠΠΟ δε διέθεσε ούτε δραχμή. Το 70 εκατομμύρια που διέθεσε, ήδη, ο Δήμος Δράμας σε καμιά περίπτωση δεν επαρκούν, λόγω των μεγάλων δαπανών που απαιτούνται για την πραγματοποίησή του.

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τον κώδωνα κινδύνου της ματαίωσης του φετινού φεστιβάλ κρούει ο δήμαρχος της πόλης, ο οποίος απέστειλε και επιστολή προς την υπουργό Πολιτισμού Ελισάβετ Παπαζώη,μετά από πολλές προσπάθειες επικοινωνίας μαζί της, οι οποίες επέβησαν μάταιες. Στην επιστολή αναφέρεται μεταξύ άλλων: "Κα υπουργέ, είμαι υποχρεωμένος να σας επισημάνω τον ορατό κίνδυνο ματαίωσης του φεστιβάλ, εξαιτίας της άρνησης του υπουργείου να το χρηματοδοτήσει, παραβιάζοντας τους όρους της Προγραμματικής Σύμβασης (28/8/96) περί εντάξεως στο Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων".

Για το θέμα αυτό, όπως ήδη έχουμε γράψει (6/8/99), οι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή για την υπουργό Πολιτισμού Ελισάβετ Παπαζώη.Στην Ερώτηση, αφού τίθεται το πρόβλημα που δημιουργεί η παραβίαση της Προγραμματικής Σύμβασης από την πλευρά του ΥΠΠΟ, ερωτάται η υπουργός: "Για ποιο λόγο δεν ανταποκρίνεται το υπουργείο Πολιτισμού στην Προγραμματική του Σύμβαση, σχετικά με τη συμμετοχή του στη χρηματοδότηση του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας και ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει και πότε, ώστε να καταβληθούν άμεσα οι αναγκαίες πιστώσεις, αφού σε διαφορετική περίπτωση δημιουργείται σοβαρότατος κίνδυνος ματαίωσης του Φεστιβάλ";

Σκοτώνουν το όνειρο όταν "μεγαλώνει"...

Κάθε Σεπτέμβρη, η Δράμα αναπνέει στο ρυθμό του Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, του μόνου στην Ελλάδα, που φιλοξενεί το σύνολο της εγχώριας παραγωγής ταινιών μικρού μήκους, καθώς και ένα μεγάλο αριθμό ξένων ταινιών, πρόσφατων και παλιότερων. Ελληνες και ξένοι δημιουργοί, σκηνοθέτες, τεχνικοί, ηθοποιοί και πολλοί σινεφίλ από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό σχηματίζουν κάθε χρόνο την ολοένα και μεγαλύτερη παρέα των φίλων των ταινιών μικρού μήκους. Φέτος, για το Διαγωνιστικό επιλέχτηκαν 17 ταινίες μυθοπλασίας, 14 σπουδαστικές ταινίες και ένα ντοκιμαντέρ. Στο Πληροφοριακό θα προβληθούν 15 και στην Ανοιχτή Οθόνη 37 ταινίες. Επίσης, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ, εκτός από το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, όπου συμμετέχουν ταινίες από 30 περίπου χώρες, θα παρουσιαστούν και τα εξής παράλληλα προγράμματα: Ενα μεγάλο αφιέρωμα σε επιλεγμένες γαλλικές ταινίες μικρού μήκους, ένα αφιέρωμα στο N. York University, ένα αφιέρωμα με ταινίες που αφορούν ανθρώπους με προβλήματα υγείας ή με ειδικές ανάγκες και τον αγώνα τους για ζωή.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε πόσο το φεστιβάλ στήριξε όλα αυτά τα χρόνια τους μικρομηκάδες και σ' αυτήν τη στήριξη οφείλεται κατά πολύ η σταθερά ανοδική πορεία της παραγωγής ταινιών μικρού μήκους, τόσο η ποσοτική, όσο και η ποιοτική. Αυτή η ανοδική πορεία επισημαίνεται και από τις εκτιμήσεις της Προκριματικής Επιτροπής του 22ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας,που ανακοινώθηκαν τον περασμένο μήνα, μετά την ολοκλήρωση της προβολής του συνόλου της ελληνικής παραγωγής μικρού μήκους. Οπως αναφέρεται στο Σκεπτικό Σημείωμα της επιτροπής και φέτος"πιστοποιείται η έντονη αριθμητικά παρουσία της μικρού μήκους ταινίας".Διαπιστώνεται ότι "η παραγωγή μικρού μήκους ταινιών βρίσκεται σε σταθερά ανοδική πορεία.Εχει διαμορφωθεί πλέον ένας ισχυρός μέσος όρος ταινιών, που κινείται σε ικανοποιητικό επίπεδο". Επίσης, επισημαίνεται για μια ακόμη φορά"η ανάγκη κρατικής κινηματογραφικής εκπαίδευσης στη χώρα μας", ενώ διαπιστώνεται η έλλειψη ντοκιμαντέρ.

Ελπιδοφόρα ξεκινήματα νέων ανθρώπων, στιγμές ωριμότητας καταξιωμένων δημιουργών, αισθητικές αναζητήσεις, ιδέες, έμπνευση, συναντήσεις ζωντανών κυττάρων του κινηματογράφου, όλα αυτά που δικαιώνουν την ύπαρξη ενός φεστιβάλ και δίνουν χαρά στους φίλους του κινηματογράφου και φτερά στους νέους δημιουργούς, μπορούν έτσι απλά να "γκρεμιστούν" μέσα σε μια νύχτα από ένα υπουργείο Πολιτισμού; Γιατί όταν κάτι πάει καλά, γιατί όταν το όνειρο "μεγαλώνει", κάποιοι... και, μάλιστα, εκείνοι που θα έπρεπε να το ενισχύουν, επιχειρούν να το "σκοτώσουν"; Δεν έχει το ΥΠΠΟ χρήματα; Είναι άδεια τα ταμεία του, όπως ακούγεται στο παρασκήνιο; Η μήπως είναι θέμα "προτεραιοτήτων" (;) του ΥΠΠΟ; Ας δηλώσει, λοιπόν, η υπουργός, τις προτεραιότητες του ΥΠΠΟ, ή ας πει καθαρά, έχει ή δεν έχει το ΥΠΠΟ χρήματα. Γιατί αν δεν μπορεί το ΥΠΠΟ να είναι συνεπές στις Προγραμματικές Συμβάσεις, γιατί τις υπογράφει και μάλιστα με τυμπανοκρουσίες;

Σ. ΑΔΑΜΙΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ