Κυριακή 8 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προσοχή στα μάτια σας!

"Προσοχή. Ο ήλιος είναι τόσο λαμπερός, ώστε ακόμα κι αν καλυφθεί το 99% του δίσκου του έχει τη δυνατότητα να σας στραβώσει!",προειδοποιεί το Πλανητάριο.

Και διευκρινίζει πως κανένα από τα γυαλιά ηλίου δεν ικανό να μας προστατέψει, ούτε τα φωτογραφικά φιλμ, κιάλια και οτιδήποτε μπορεί να έχει φτάσει στ' αυτιά μας. Μας συστήνει να παρακολουθήσουμε τη μερική έκλειψη με την προβολή του ειδώλου του ήλιου και όχι απευθείας. Δηλαδή: Κολλήστε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο πάνω σε να χαρτόνι. Με μια καρφίτσα, κάντε μια μικρή τρύπα στο κέντρο του. Στρέψετε το χαρτόνι στον ήλιο και παρακολουθήστε την αντανάκλαση της έκλειψης στον τοίχο, το έδαφος ή σε κάποιο άλλο χαρτί. Μην κοιτάξετε μέσα από την τρύπα στον ήλιο.

Στην Ελλάδα η έκλειψη θα είναι μερικώς ορατή, καθώς η Σελήνη θα καλύψει το 70% έως 92% του ήλιου. Κάτι τέτοιο, όπως εξηγούν οι επιστήμονες, είναι ακόμα πιο επικίνδυνο από την πλήρη κάλυψη του ήλιου, γιατί το βλέμμα μένει περισσότερη ώρα στραμμένο στον ήλιο, οι ακτίνες του οποίου εξασθενούν μεν, αλλά παραμένουν επικίνδυνες.

Παρόμοιες συστάσεις κάνουν το γύρο του κόσμου, καθώς η αδημονία του κόσμου να παρακολουθήσει το φαινόμενο έχει φτάσει στο κατακόρυφο. "Οι άνθρωποι θα πρέπει να προφυλάξουν τα μάτια τους, αλλιώς κινδυνεύουν να τυφλωθούν, καθώς οι υπέρυθρες και υπεριώδες ακτίνες θα προκαλέσουν μέσα σε δευτερόλεπτα ανεπανόρθωτες ζημιές στα μάτια τους", προειδοποιεί η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Ο μόνος σίγουρος τρόπος, σημειώνει, είναι τα ειδικά γυαλιά με φίλτρα σχεδιασμένα για τις εκλείψεις. Ωστόσο, σύμφωνα με πρακτορείο ειδήσεων εκατοντάδες ελαττωματικά γυαλιά κυκλοφορούν σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ