Κυριακή 8 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η πορεία της σεληνιακής σκιάς

Η ολική έκλειψη της 11ης Αυγούστου, διάρκειας δύο λεπτών και 23 δευτερολέπτων, είναι και η τελευταία της δεύτερης χιλιετίας και αναμένεται να την παρακολουθήσουν περισσότεροι άνθρωποι από οποιαδήποτε άλλη στην ιστορία. Κι αυτό γιατί η διαδρομή που θα καλύψει η σκιά της Σελήνης θα διατρέξει την πιο πολυάριθμη πληθυσμιακά περιοχή της γης.

Η ολική έκλειψη μπορεί να παρατηρηθεί από τις εξής χώρες: Αυστραλία, Αγγλία, Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Γιουγκοσλαβία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Μαύρη Θάλασσα, Τουρκία, Συρία, Ιράκη, Ιράν, Πακιστάν και Ινδία.

Το Βουκουρέστι της Ρουμανίας είναι η μόνη πρωτεύουσα που βρίσκεται στη ζώνη απ' όπου θα φαίνεται καλύτερα η ολική έκλειψη, η οποία θα διαρκέσει 2 λεπτά και 23 δευτερόλεπτα.Το "θέαμα" θα εξαρτηθεί βέβαια και από το κατά πόσον οι καιρικές συνθήκες την ημέρα της έκλειψης θα είναι ευνοϊκές.

Η πορεία που θα ακολουθήσει η σκιά της Σελήνης - όπως μας τη δίνει ο διευθυντής του Πλανητάριου - είναι η ακόλουθη:

Ξεκινώντας από τον Ατλαντικό Ωκεανό, θα περάσει πάνω από τη νότια άκρη της Αγγλίας, θα διασχίσει τη Μάγχη και ακολούθως θα φτάσει στη γηραιά Ηπειρο, με πρώτο σταθμό την ακτή της Νορμανδίας και τη βόρειο Γαλλία. Στη συνέχεια θα διασχίσει τη νότια άκρη του Βελγίου, το Λουξεμβούργο και τη Γερμανία, πάνω από τις πόλεις της Στουτγκάρδης και του Μονάχου. Ακολούθως θα μπει στην Αυστρία, 40 χιλιόμετρα νότια της Βιέννης, ενώ η άκρη της σκιάς θα περάσει ξυστά από τη βορειοανατολική Σλοβενία και θα μπει στην Ουγγαρία, 40 χιλιόμετρα νότια της Βουδαπέστης. Σειρά μετά έχει η βόρεια Γιουγκοσλαβία και η Ρουμανία, όπου οι παρατηρητές, αν έχει καθαρό ουρανό, θα απολαύσουν στις 14.03.04 (ώρα Ελλάδας) την ολική φάση με τη μεγαλύτερη διάρκεια, δηλαδή δύο λεπτά και 23 δευτερόλεπτα. Η σκιά της Σελήνης τη στιγμή εκείνη θα καλύπτει μια έκταση με διάμετρο 112 χιλιομέτρων και θα κινείται με ταχύτητα 2.448 χιλιομέτρων την ώρα. Τέσσερα λεπτά αργότερα η σκιά της Σελήνης θα πέσει ακάθεκτη πάνω στο Βουκουρέστι και θα συνεχίσει προς τα σύνορα της Ρουμανίας με τη Βουλγαρία, περνώντας ανάμεσα στις παράκτιες πόλεις Βάρνα της Βουλγαρίας και Κωστάντζα της Ρουμανίας.

Στις 14.21 η σκιά θα φτάσει στα παράλια του Πόντου, 150 χιλιόμετρα βόρεια της Αγκυρας, θα διασχίσει την Τουρκία διαγώνια και θα μπει για λίγο στη βορειοδυτική Συρία, πριν αρχίσει να διασχίζει το Ιράκ, 220 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης. Ακολούθως η Σεληνιακή σκιά θα φτάσει στο Ιράν, νότια της Τεχεράνης, ενώ στις 15.22 μμ, θα μπει στο Πακιστάν και στις ακτές της Αραβικής θάλασσας. Στο δρόμο της θα βρει το Καράτσι. Η διάρκεια της ολικής φάσης στο σημείο αυτό δε θα ξεπεράσει τα 73 δευτερόλεπτα, αφού η σκιά θα τρέχει τότε με ταχύτητα 7.200 χιλιομέτρων την ώρα και η διάμετρός της θα έχει συρρικνωθεί στα 85 μόνο χιλιόμετρα. Στην Ινδία ο Ηλιος θα βρίσκεται κοντά στη δύση του πριν η σκιά της Σελήνης πέσει πάνω στον Ινδικό Ωκεανό, λίγο πριν πάρει το δρόμο προς το διάστημα, δηλαδή στις 15.36.23.

Στην Ελλάδα θα μπορέσουμε να παρατηρήσουμε ένα μέρος μόνο του Ηλιου να καλύπτεται από τη Σελήνη ανάλογα με του πού βρισκόμαστε. Η έκλειψη του Ηλίου θα είναι ορατή από τις 12.32 μέχρι τις 15.44 μ.μ., με μέγιστο στις 14.10 στην Αθήνα, όπου η Σελήνη θα καλύψει τον ήλιο κατά 82%. Η μεγαλύτερη κάλυψη θα γίνει στην Καβάλα - 90%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ