Τρίτη 10 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΞΕΝΙΑ ΚΥΛΛΗΝΗΣ
Η "αξιοποίηση" έφερε την καταστροφή

Το δεύτερο χρόνο εγκατάλειψης διανύει το συγκρότημα ΞΕΝΙΑ Κυλλήνης,το οποίο είχε παραχωρηθεί το Μάη του 1998 από τον ΕΟΤ στον επιχειρηματία του κλάδου Ν. Δασκαλαντωνάκη και τη γερμανική πολυεθνική TUI.Η κατάντια του συγκροτήματος αποτελεί "ζωντανή" απόδειξη της εγκληματικής πολιτικής που ασκείται στον τομέα του τουρισμού, μια πολιτική που εκτός των άλλων διέλυσε τον ΕΟΤ και ξεπούλησε τα "φιλέτα" της περιουσίας του, μεταξύ της οποίας τα περίφημα ΞΕΝΙΑ, "βαφτίζοντας" αυτό το έγκλημα "αξιοποίηση".

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε το περασμένο Σάββατο 7 Αυγούστου στην πλατεία του Βαρθολομιού, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα, οι μαζικοί φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής απαίτησαν να μπει τέλος στην εγκατάλειψη και να λειτουργήσουν άμεσα τα λουτρά και όλο το συγκρότημα, διατηρώντας όμως τον κοινωνικό χαρακτήρα τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Λουτρά της Κυλλήνης διαθέτουν μοναδικές στο είδος τους θεραπευτικές πηγές και το νέο σύγχρονο υδροθεραπευτήριο, που παραμένει κλειστό από το 1996, έχει δυνατότητα εξυπηρέτησης 5.000-6.000 ασθενών ημερησίως.

Με παρεμβάσεις τους εκπρόσωποι του Σωματείου Οικοδόμων Βαρθολομιού,του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου,του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Δωματίων,του Σωματείου Ταξιτζήδων Βαρθολομιού - Γαστούνης,του Σωματείου Οικοδόμων Γαστούνης και του Εργατικού Κέντρου Πύργου τόνισαν το οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα που έχει προκύψει και το χαρακτηρίζουν ως το κορυφαίο νομαρχιακό ζήτημα. Πάντως παρά το γεγονός ότι σημαντικές κοινωνικές ομάδες της ευρύτερης περιοχής στηρίζουν το οικογενειακό τους εισόδημα στη λειτουργία του υδροθεραπευτηρίου και του ΞΕΝΙΑ, εντούτοις από τη συγκέντρωση έλαμψαν διά της απουσίας τους οι βουλευτές της Ηλείας, αν και είχαν προσκληθεί έγκαιρα.

Στο ψήφισμά τους οι φορείς της περιοχής ζητούν την άμεση λειτουργία του νέου υδροθεραπευτηρίου και την ένταξή του στο ΕΣΥ, την άμεση λειτουργία του ΞΕΝΙΑ και την αποτροπή της λειτουργίας των εγκαταστάσεων από την κοινοπραξία Δασκαλαντωνάκη - TUI ως κλειστού κλαμπ, που θα είναι αποκομμένες από την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής. Απαιτούν επίσης την ελεύθερη πρόσβαση στο χώρο και στην παραλία που βρίσκεται μπροστά από τις εγκαταστάσεις.

Ενοίκιο - ψίχουλα

Το συγκρότημα περιλαμβάνει υδροθεραπευτήριο, για την κατασκευή του οποίου δαπανήθηκαν 6,6 δισ. δραχμές, ξενοδοχεία, κάμπινγκ, άλλες εγκαταστάσεις αναψυχής και απλώνεται σε μια έκταση 1.900 περίπου στρεμμάτων. Ολα αυτά παραδόθηκαν στον Δασκαλαντωνάκη και στην πολυεθνική TUI για 44 χρόνια, έναντι ετήσιου μισθώματος 200 εκατομμυρίων δραχμών, με τη συμβατική υποχρέωση για επενδύσεις 14 δισ. δραχμών και με το δικαίωμα να απολύσει τους 30 από τους 40 εργαζόμενους! Η επιμονή του για 30 απολύσεις γέννησε εξαρχής υποψίες για τις προθέσεις του, αφού αν τηρούσε την υποχρέωσή του για επενδύσεις οι 40 εργαζόμενοι δε θα ήταν απλά απαραίτητοι, αλλά και λίγοι.

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα όλοι οι εργαζόμενοι πετάχτηκαν στην ανεργία και χωρίς να αποζημιωθούν. Η περιοχή "νέκρωσε", αφού όλη της η οικονομία είχε σημείο αναφοράς το ΞΕΝΙΑ, οι επιχειρήσεις - "δορυφόροι" του συγκροτήματος υπέστησαν τεράστια ζημιά και οι επισκέπτες στράφηκαν σε άλλες αγορές.

Σκόπιμη εγκατάλειψη

Το ίδιο το συγκρότημα βρίσκεται σε κατάσταση "αποσύνθεσης". Τα παλιά ιαματικά λουτρά υπολειτουργούν σε άθλιες συνθήκες... Οι εγκαταστάσεις έχουν ερημώσει, ενώ το δάσος, επειδή δεν καθαρίστηκε, κινδυνεύει από πυρκαγιά. Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και η επιδίωξη να εμποδιστεί η πρόσβαση επισκεπτών προς τη θάλασσα, αλλά και η επίσκεψη στους χώρους και για το σκοπό αυτό έχουν τοποθετηθεί και φύλακες.

Βέβαια πριν δύο χρόνια η υπουργός Β. Παπανδρέου δεσμευόταν για τη λειτουργία του συγκροτήματος από τη σεζόν του 1998 και σε μια προσπάθεια να χρυσώσει το χάπι της σύμβασης, που δίνει πεσκέσι τη δημόσια περιουσία στα ιδιωτικά συμφέροντα, υποσχόταν 700 νέες θέσεις εργασίας. Ομως οι δημοτικές εκλογές πέρασαν, η ερήμωση εγκαταστάθηκε στις εγκαταστάσεις και μαζί και η κάθετη πτώση του τουρισμού. Δημόσια μαζικοί φορείς της περιοχής καταγγέλλουν την κυβερνητική εξαπάτηση.

Δύο σχεδόν χρόνια μετά, οι φήμες για το τι μέλλει γενέσθαι οργιάζουν. Φημολογείται ότι το συγκρότημα θα λειτουργήσει, αλλά με τέτοια οργάνωση που θα το απομονώσει από τον έξω κόσμο (σ. σ. όλο και περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις λειτουργούν ως κλαμπ και οι πελάτες τους δε βγαίνουν από την πύλη παρά μόνο για να πάρουν το δρόμο της επιστροφής).

Εντονα απασχολεί αρκετούς η σκέψη ότι ο Δασκαλαντωνάκης ήθελε να "βγάλει από τη μέση" μια ανταγωνίστρια επιχείρηση, αφού στην περιοχή διαθέτει κι άλλη ξενοδοχειακή μονάδα, σε απόσταση 40 περίπου χιλιομέτρων. Αλλες φήμες φέρουν τον επιχειρηματία να "εκβιάζει", ζητώντας επιδοτήσεις από το δημόσιο και κάποιες άλλες συνδέουν τη μη λειτουργία του συγκροτήματος με την εξέλιξη του διαγωνισμού για το ΞΕΝΙΑ Λαγονησίου, από τον οποίο ο Δασκαλαντωνάκης αποκλείστηκε.

Ηταν οικονομικός "πνεύμονας"

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συγκρότημα όσο ακόμα λειτουργούσε υπό τον ΕΟΤ γίνονταν κάθε μέρα 1.000 λούσεις, απασχολούσε μέχρι και 200 άτομα και είχε πληρότητες 100% ολόκληρη τη σεζόν. Οι χιλιάδες των επισκεπτών κάθε χρόνο αποτελούσαν τον βασικό "αιμοδότη", τον οικονομικό "πνεύμονα" της περιοχής, που σήμερα έχει κυριολεκτικά καταστραφεί οικονομικά.

Ομως ανεξάρτητα από τα επιχειρηματικά σχέδια και κυβερνητικά παιχνίδια, οι κάτοικοι δεν είναι διατεθειμένοι να ανεχτούν άλλο αυτή την κατάσταση. Οπως δήλωσε στο "Ρ" ο Ευθύμιος Μελισσαράτος,πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα, "ο αγώνας των τοπικών φορέων θα συνεχιστεί και θα ενταθεί. Η λειτουργία των λουτρών αφορά όλη την Ελλάδα και τις χιλιάδες των ασθενών που τα έχουν ανάγκη. Δε δεχόμαστε να γίνει εμπόρευμα των πολυεθνικών, ούτε η υγεία του λαού ούτε ο κοινωνικός χαρακτήρας του υδροθεραπευτηρίου. Δε δεχόμαστε να πηγαίνουν στα ιαματικά λουτρά μόνο οι "έχοντες". Δε θα επιτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση των λουτρών, γιατί ό,τι χαρίζει η φύση ανήκει σε όλο το λαό και όχι στο πολυεθνικό κεφάλαιο. Ανεξάρτητα των κυβερνητικών επιλογών και μεθοδεύσεων, οι κάτοικοι της περιοχής θα διεκδικήσουν ακόμα και με δυναμικό τρόπο τη λειτουργία του καινούριου θεραπευτηρίου και των υπόλοιπων εγκαταστάσεων, καθώς και το δικαίωμα των ασθενών ν' απολαμβάνουν υπηρεσίες που μπορούν να δώσουν τα Λουτρά Κυλλήνης και έχει χρυσοπληρώσει ο ελληνικός λαός".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ