Τρίτη 10 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΩΡΥΓΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Συντονισμένος αγώνας για ματαίωση του ξεπουλήματος

Αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ και της Συντονιστικής Επιτροπής Συνδικαλιστών Κορίνθου συναντήθηκαν χτες με τη διοίκηση του Σωματείου Ναυτικών της Διώρυγας, που έχει προκηρύξει απεργίες, στις 12-13 και 17-18 Αυγούστου

Την αγωνία τους για την τύχη της Διώρυγας Κορίνθου, ενόψει της επικείμενης ιδιωτικοποίησης της, εξέφρασαν οι εργαζόμενοι της "Ανώνυμος Εταιρεία Διώρυγα Κορίνθου" (ΑΕΔΙΚ) σε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, που αποτελούσαν ο Γιάννης Σταυρόπουλος και ο Ανδρέας Αθανασόπουλος,καθώς και της Συντονιστικής Επιτροπής Συνδικαλιστών, με επικεφαλής τον Τάκη Αλωνιστιώτη,μέλος της διοίκησης του ΕΚ Κορίνθου, οι οποίες επισκέφθηκαν χτες το χώρο.

Οι συνδικαλιστές συναντήθηκαν με τη διοίκηση του Σωματείου Ναυτικών της ΑΕΔΙΚ, οι οποίοι ανέλυσαν τα προβλήματά τους που τους ωθούν στην προκήρυξη δύο 48ωρων απεργιακών κινητοποιήσεων, στις 12 και 13 Αυγούστου και στις 17 και 18 Αυγούστου. Τα βασικότερα είναι η ματαίωση του ξεπουλήματος της διώρυγας και η εξασφάλιση μέτρων στήριξης των πρανών της διώρυγας, τα οποία με το χρόνο έχουν διαβρωθεί και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των διερχόμενων από τη διώρυγα. Επίσης, οι ναυτικοί ζητούν την υπογραφή ΣΣΕ, καθώς και την εξασφάλιση ωραρίου και αμοιβών των πλοηγών. Οι εκπρόσωποι του Σωματείου εξέφρασαν την ανάγκη συντονισμένου αγώνα όλων των εργαζόμενων για τη ματαίωση του ξεπουλήματος. Στην κατεύθυνση αυτή το Σωματείο Ναυτικών θα συνεχίσει και θα κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις.

Ενάντια στην ιδιωτικοποίηση τάσσονται και μαζικοί φορείς της Κορινθίας, όπως ο δήμαρχος Κορίνθου Θωμάς Θωμαϊδης,ο οποίος, στη συνάντηση με την αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, υποστήριξε σαν εναλλακτική λύση την υπαγωγή της διώρυγας στην ΤΑ. Στην κατεύθυνση του γενικότερου συντονισμού των εργαζομένων, εκπρόσωποι φορέων της περιοχής συνέστησαν Επιτροπή Πρωτοβουλίας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ τόνισαν πως η ιδιωτικοποίηση της διώρυγας εντάσσεται στη γενικότερη αντιλαϊκή - αντιαναπτυξιακή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Σημίτη, η οποία υλοποιεί τη Συνθήκη του Αμστερνταμ, την πολιτική της ΟΝΕ και του Προγράμματος Σύγκλισης ,ευνοώντας το πολυεθνικό και ντόπιο κεφάλαιο σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων και της ανάπτυξης της χώρας. Κάλεσε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν την ίδια αντιστασιακή τους δράση, η οποία είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να εμποδίσει την αντιαναπτυξιακή πολιτική ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ καταδίκασαν την προσπάθεια της διοίκησης της ΑΕΔΙΚ να ποινικοποιήσει τον αγώνα των εργαζομένων, με την προσπάθειά της να κηρυχτεί από τα δικαστήρια, στα οποία προσέφυγε χτες, η απεργία σαν παράνομη και καταχρηστική, προσθέτοντας πως η λύση βρίσκεται στη δημιουργία ενός ευρύτατου μετώπου, που θα συγκρουστεί και θα ανατρέψει αυτή την πολιτική.

Η "Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τη διάσωση της διώρυγας" καλεί με ανακοίνωσή της όλους τους φορείς της Κορίνθου να παρευρεθεί στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου, την Τρίτη 10 Αυγούστου, στις 8.30 το απόγευμα, προκειμένου "να συγκροτηθεί ένα δυναμικό παγκορινθιακό μέτωπο ενάντια στο ξεπούλημα και στην απαξίωση της διώρυγας".

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας καταγγέλλει την κυβέρνηση για την πολιτική της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας, που ακολουθεί στα πλαίσια της Συνθήκης του Μάαστριχτ, της ΟΝΕ και του Προγράμματος Σύγκλισης.

"Δεν εξασφαλίζει ούτε τους εργαζόμενους στις δημόσιες επιχειρήσεις, ούτε τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, ούτε τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων, ούτε την ανάπτυξη της χώρας. Η υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, τονίζονται τα αιτήματα του Σωματείου Ναυτικών της Διώρυγας - που έχει κηρύξει 48ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις - τα οποία είναι να μην παραχωρηθεί η διώρυγα στους ιδιώτες και να αντιμετωπιστεί άμεσα η συντήρηση των πρανών του καναλιού, ώστε να μην κινδυνεύει η ζωή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ