Σάββατο 14 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η "ζήλια" του αυτοκράτορα

Αμ, δεν περνάει ο Αύγουστος στην πόλη χωρίς μια ταινία, δροσερή ή καυτή δεν έχει σημασία. Αυτός ο μήνας είναι φευγάτος, οι άνθρωποι είναι κι αυτοί φευγάτοι, ακόμη και αυτοί που δεν έχουν μετακινηθεί φευγάτοι είναι.

Ετσι, ρίχνουμε μια γρήγορη, μια κυριακάτικη ματιά, στο πρόγραμμα, για να ξέρουμε τι μας ...περιμένει.

Την Κυριακή από την ΕΤ-1 στις 18.15 θα παρουσιαστεί η περιπέτεια του Φρεντ Τσίνεμαν: "Πέντε μέρες εκείνο το καλοκαίρι" με τον Σον Κόνερι. Πρόκειται για μια ιστορία, που αναφέρεται στην ανθρώπινη επιθυμία για έρωτα και ευτυχία, μια ταινία που συγκρούεται με τη ζωή και "διαλύεται" απέναντι στο μοιραίο του χρόνου που περνά και στην αιωνιότητα της φύσης. Μια εξαιρετική δουλιά του σκηνοθέτη, που διακρίνεται για τη φιλοσοφική, αλλά και την αισθησιακή της διάθεση.

Την Τρίτη στις 23.30 από την ΕΤ-1 θα προβληθεί η ταινία του Κλοντ Σαμπρόλ σε σενάριο Ανρί Ζορζ Κλουζό: "Σε ζηλεύω".Ο Ανρι Ζορζ Κλουζό είχε αρχίσει τα γυρίσματα της αυτής της ταινίας στις 3 του Ιούλη του 1964 με την Ρόμι Σνάιντερ και τον Σερζ Ρεζιανί, ο οποίος αρρώστησε βαριά την τρίτη κιόλας μέρας. Ετσι, ο σκηνοθέτης αναγκάστηκε να ψάξει για άλλον πρωταγωνιστή και κατέληξε στον Ζαν Λουί Τρεντινιάν. Ξανάρχισαν τα γυρίσματα, αλλά αυτή τη φορά το θύμα ήταν ο ίδιος ο Κλουζό, ο οποίος έπαθε έμφραγμα. Η ταινία σταμάτησε οριστικά.. Για την ακρίβεια, αναβλήθηκε για τριάντα χρόνια, ως τη στιγμή που το σενάριο έπεσε στα χέρια του Σαμπρόλ, που, επιτέλους, το έκανε ταινία. Ενα όμορφο ζευγάρι, ένα ειδυλλιακό ντεκόρ της Νότιας Γαλλίας, η ευτυχία και η αρμονία βασιλεύουν στην αρχή της ιστορίας. Οταν ξαφνικά κάνει την επίθεσή της η ζήλια. Στην αρχή σαν τυραννικό συναίσθημα, μετά ως έμμονη ιδέα, για να εξελιχθεί σαν καταστροφικό πάθος στη συνέχεια. Μια ιδανική ευκαιρία για τον Κλοντ Σαμπρόλ να σκηνοθετήσει τον ορισμό του ερωτικού θρίλερ. Με τους: Εμανουελ Μπερα και Φρανσουά Κλουζέ.

Την Τετάρτη στις 22.00 από την ΕΤ-3 θα παρουσιαστεί το αριστούργημα του Ζαν Πολ Ρεπινό "Σιρανό ντε Μπερζεράκ με τον Ζεράρ Ντεπαρτιέ. Η ταινία τιμήθηκε με βραβείο Οσκαρ της καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, κοστουμιών, μακιγιάζ και art direction. Η ιστορία του Σιρανό είναι γνωστή, είναι ο πνευματώδης στρατιώτης και μονομάχος, με τη λογοτεχνική και ποιητική φλέβα, με τη μεγάλη μύτη και την ακόμη μεγαλύτερη καρδιά. Είναι ο άνδρας, που ξέρει να αγαπά και να προσφέρει την αγάπη του χωρίς ανταλλάγματα, που ξέρει να θυσιάζεται χωρίς να το υπενθυμίζει σε κανέναν, που βοηθά τον αγαπημένο της αγαπημένης του, και που τελικά παραμένει πιστός στον έρωτά του μέχρι τέλος. Μέχρι τα γεράματα. Εκείνη, που, χωρίς να το έχει ποτέ υποψιαστεί, έχει αγαπήσει τις επιστολές που τις έγραφε ο Σιρανό και τις υπέγραφε ο ασήμαντος εραστής της, θα συνειδητοποιήσει, ηλικιωμένη πια, την κωμωδία του έρωτά της και την τραγικότητα του έρωτα που τρέφει ο εξάδελφος για εκείνη. Μια εξαιρετική ταινία.

Την Πέμπτη στις 21.30 από την ΕΤ-3 θα παρουσιαστεί "Ο τελευταίος αυτοκράτορας" του Μπερνάντο Μπερτολούτσι. Η αληθινή ιστορία του Που Γι, του τελευταίου αυτοκράτορα της Κίνας, που ανέβηκε στο θρόνο σε ηλικία τριών ετών και πέθανε σαν απλός κηπουρός και ενέπνευσε τον Μπερτολούτσι να κάνει μια μεγαλοπρεπή ταινία, που είναι ένα πραγματικό υπερθέαμα. Ο σκηνοθέτης απωθεί τον ιστορικό λόγο και πριμοδοτεί το βιωματικό στοιχείο. Στόχος του δεν είναι να κάνει μια καταγραφή των ιστορικών γεγονότων, αλλά ένα έργο δραματικό πάνω στις περιπτώσεις της Ιστορίας, στη ζωή ενός ατόμου που από παιδί βρίσκεται κλεισμένο μέσα σε ορατά και αόρατα τείχη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ