Σάββατο 14 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κοντά στις καλύτερες στιγμές δημιουργίας

Ξεκινάει ο δεύτερος κύκλος του "Φεστιβάλ Πέτρας '99"

Οι ξεχωριστές βραδιές "άνθισαν" και πάλι από τις αρχές του καλοκαιριού στην Πετρούπολη, με την πρώτη αυλαία του φετινού "Φεστιβάλ Πέτρας".Ενας θεσμός, που ξεκίνησε πρωτοποριακά πριν αρκετά χρόνια, προσφέροντας μια όαση πολιτισμού στη Δυτική Αθήνα. Εκδηλώσεις που επιλέγονται πάντα με το σκεπτικό να φέρουν τους κατοίκους της Πετρούπολης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αθήνας πιο κοντά σε κάποιες από τις καλύτερες στιγμές δημιουργίας του πολιτισμού μας. Συναυλίες γνωστών, καταξιωμένων δημιουργών, αλλά και εκπροσώπων της νέας μουσικής σκηνής αποτέλεσαν κυρίως τον πρώτο κύκλο εκδηλώσεων. Αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις και ορισμένες συναυλίες ξεχωριστές συνθέτουν το φιλόδοξο πρόγραμμα του δεύτερου κύκλου του "Φεστιβάλ Πέτρας", που θα πραγματοποιηθεί στο ανοιχτό θέατρο Πέτρας, από τις 27 Αυγούστου μέχρι τις 22 του Σεπτέμβρη,σ' ένα χώρο σύγχρονο, λειτουργικό και φιλόξενο, που δικαιολογημένα αποτελεί το καμάρι του δήμου. Και φέτος, η αυλαία των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Θεάτρου Πέτρας άνοιξε με την επίγνωση ότι συνεχίζεται ένας θεσμός που ξεκίνησε πρωτοποριακά αρκετά χρόνια πριν και έχει διάρκεια και αντοχή στο χρόνο.

Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι το Θέατρο Πέτρας είναι ένας χώρος που έχει τη δική του, ξεχωριστή ιστορία. Σ' ένα παλιό νταμάρι, στη Δυτική Αθήνα, ο Δήμος Πετρούπολης αξιοποίησε μια ευρηματική ιδέα του Μίνου Βολανάκη, το 1982 και δημιούργησε ένα θεατρικό χώρο. Πέρασαν τα χρόνια και το Θέατρο Πέτρας εξελίχθηκε. Ο Δήμος Πετρούπολης ολοκλήρωσε το 1995 με δικά του οικονομικά και τεχνικά μέσα, το νέο θέατρο, χωρητικότητας 4.500 θέσεων, απλό και φιλόξενο, που αντανακλά τη μεγαλοπρέπεια των πέτρινων όγκων που το αγκαλιάζουν. Η μεταμόρφωση της Πέτρας σε θαυμάσιο σκηνικό από τον υποβλητικό φωτισμό ή από τις σκιές του απόβραδου μας εξασφαλίζει στιγμές μοναδικές. Τα ερείπια του παλιού λατομείου δίνουν την αίσθηση ότι ο χώρος δημιουργήθηκε εξαρχής για να γίνει θέατρο.

Ξεχωριστές παραστάσεις, μοναδικές συναυλίες

Με τις "Θεσμοφοριάζουσες" του Αριστοφάνη,που παρουσιάζει, η "Θεατρική Διαδρομή",σε σκηνοθεσία Θύμιου Καρακατσάνη,ανοίγει η αυλαία του δεύτερου κύκλου των εκδηλώσεων, στις 27 Αυγούστου.Ερμηνεύουν: Θύμιος Καρακατσάνης, Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Δημήτρης Καραμπέτσης, Χρήστος Μπίρος,κ. ά. Οι "Θεσμοφοριάζουσες" διδάχτηκαν το 411 π. Χ. την ίδια χρονιά με τη "Λυσιστράτη", αλλά σε άλλη γιορτή. Τα γεγονότα του έργου εκτυλίσσονται στο πλαίσιο της γιορτής των Θεσμοφορίων. Τα Θεσμοφόρια ήταν πανάρχαια και ιδιόμορφη γυναικεία γιορτή, όπου δοξάζονταν οι γυναίκες θεές, κυρίως η Δήμητρα και η Περσεφόνη, γίνονταν αναφορές και έπαινοι στο ρόλο των γυναικών, επιβραβεύονταν γυναίκες που ξεχώριζαν, καταγγέλλονταν καταστρατηγήσεις και συμπεριφορές εις βάρος των γυναικών κλπ.

Μια ακόμη σημαντική παράσταση περιλαμβάνει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Πρόκειται για τη λαϊκή όπερα "Το τραγούδι του νεκρού αδελφού",του Μίκη Θεοδωράκη,που θα παρουσιαστεί στις 29 Αυγούστου.Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου,σκηνικά Τότας Πρίτσα,χορογραφίες Μαρίας Αλβανού και μουσική διεύθυνση Τάσου Καρακατσάνη.Το ρόλο του Τραγουδιστή θα ερμηνεύσει ο Δημήτρης Μητροπάνος και της Μάνας η Λήδα Πρωτοψάλτη.Στα δύο μπουζούκια, είναι η πρώτη φορά που θα ξανασυναντηθούν στη σκηνή σε έργο του Μίκη Θεοδωράκη δύο από τους μεγαλύτερους ερμηνευτές των έργων του, ο Κώστας Παπαδόπουλος και ο Λάκης Καρνέζης,που ήταν οι πρώτοι διδάξαντες του "Νεκρού Αδελφού", που πρωτοανέβηκε το 1962, στο θέατρο "Καλουτά" από το "Λαϊκό Θέατρο" του Μάνου Κατράκη.Στον 25μελή θίασο συμμετέχουν επίσης: Δημήτρης Ιωακειμίδης, Παναγιώτης Μέντης, Παύλος Ορκόπουλος, Νίκη Χαντζίδου, Ευδοκία Σουβατζή, Δημήτρης Θεοδώρου, Γιάννης Κοτσαρίνης,κ. ά. Συμμετέχουν επτά μέλη του φωνητικού συγκροτήματος "Αφρός",που διευθύνει η Χρύσα Αποστολάτου.

Ακολουθούν 4 παραστάσεις του Θεάτρου "Λα Μάμα" της Ελεν Στιούαρτ,στις 2, 3, 4 και 5 του Σεπτέμβρη,αποκλειστικά και μόνο στο Θέατρο Πέτρας, με τις τραγωδίες "Ηλέκτρα", "Τρωάδες", "Μήδεια",στα αρχαία ελληνικά. Οι παραστάσεις αυτές θα αποτελέσουν καλλιτεχνικό γεγονός όχι μόνο για την Αθήνα, αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα. Το θεατρικό σχήμα, που ιδρύθηκε το 1961 από την Ελ. Στιούαρτ, μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει πάνω από 1.800 παραγωγές. Εχει δώσει παραστάσεις σε όλο τον κόσμο, στην Κολομβία, Βενεζουέλα, Λισαβόνα, Ιράν, Βέλγιο, Ολλανδία, Φινλανδία, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Τουρκία κ. α. Στη χώρα μας εμφανίζεται για τρίτη φορά. Θέατρο με μακρά πορεία και μεγάλη σημασία στον κόσμο της Τέχνης, το "Λα Μάμα" είναι ένα πολυφυλετικό, διεθνές σχήμα, καθώς σε αυτό έχουν συμμετάσχει ηθοποιοί προερχόμενοι πάνω από εβδομήντα χώρες. Πριν από τις παραστάσεις στο θέατρο Πέτρας, το "Λα Μάμα" θα παρουσιάσει τις τρεις τραγωδίες στο Σπολέτο της Ιταλίας (στο πλαίσιο του Διεθνούς Κέντρου Θεατρικών Σπουδών) και στην Αυστρία (στο Ρωμαϊκό Αμφιθέατρο Carnuntum). Στο ίδιο θέατρο, μεταξύ άλλων, έχουν δώσει παραστάσεις το Βρετανικό Βασιλικό Εθνικό Θέατρο, ο θίασος του Πίτερ Χολ, ο Ιαπωνικός Θίασος Τ. Σουζούκι, το Ρωσικό Θέατρο "Ταγκάνκα" του Λιουμπίμοφ.

Στις 8 του Σεπτέμβρη,το Παιδικό Στέκι του Εθνικού θα παρουσιάσει την "Αγάπη και τα τρία πορτοκάλια" του Κάρλο Γκότσι,σε διασκευή Βασιλικής Σαλούρου - Τρόβα,σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη,σκηνικά Φίλιππου Παπαγεωργίου,κοστούμια Καλλιόπης Κοπανίτσα,μουσική Τζοακίνο Ροσίνι και μουσική διασκευή - σύνθεση Γιάννη Μακρίδη. Παίζουν: Ε. Μουταφτζή, Κ. Μεγαπάνος, Ε. Καρακάση, Δ. Αδάμης,κ. ά. (Η είσοδος για τα παιδιά είναι ελεύθερη).

Την "Ανδρομάχη" του Ευριπίδη θα παρουσιάσουν, στις 12 του Σεπτέμβρη σε συμπαραγωγή το "Θέατρο της Ανοιξης" και το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας,σε σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη,σε συνεργασία με τον Σέργιο Γκάκα.Ερμηνεύουν: Πέμη Ζούνη, Αγγελος Αντωνόπουλος, Χρυσάνθη Δούζη κ. ά.

Στις 17 του Σεπτέμβρη μια ξεχωριστή συναυλία του θρυλικού ελληνικού ροκ συγκροτήματος "Σώκρατες".Ο Γιάννης Σπάθας,ο Αντώνης Τουρκογιώργης και ο Γιώργος Τρανταλίδης,έχοντας κάνει μια σοβαρή και επιτυχημένη πορεία στο χώρο της ελληνικής μουσικής σκηνής, αποφάσισαν να συναντηθούν μετά από 15 χρόνια, παρουσιάζοντας τις γνωστές ιστορικές επιτυχίες τους και μια σειρά ανέκδοτων δικών τους συνθέσεων.

Στις 18 του Σεπτέμβρη,το Φεστιβάλ Πέτρας φιλοξενεί τρία νέα σχήματα της Δυτικής Αθήνας: "Τσοπάνα Ρέιβ", "ΟΝΑΡ" και "Κινούμενα Σχέδια".

Η επιτυχημένη παράσταση του "Νέου Ελληνικού Θεάτρου": "Κομμάτια και θρύψαλα" του Γιώργου Σκούρτη θα φιλοξενηθεί στην Πέτρα, στις 20 τουΣεπτέμβρη.Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιώργου Αρμένη.Τα σκηνικά - κοστούμια υπογράφει η Θεώνη Βαχλιώτη και τη μουσική ο Δημήτρης Ιατρόπουλος.Παίζουν: Γιώργος Αρμένης, Μελίνα Βαμβακά, Βασίλης Χαλακατεβάκης, Τζένη Σκαρλάτου, Κώστας Μπάρας, Χρήστος Τσίρτσης, Νίκος Χύτας.

Και η φετινή αυλαία κλείνει με μια διαβαλκανική αντεργκράουντ βραδιά γεμάτη εκπλήξεις, στις 22 του Σεπτέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ