Τετάρτη 18 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στων αστέγων τα παλάτια

Την ιστορία του λαϊκού τραγουδιού, ξεκινώντας από τη Μικρασιατική Καταστροφή του '22 και καταλήγοντας στην "αστραφτερή" δεκαετία του '60, επιχειρεί να ξεδιπλώσει η μουσική παράσταση με τίτλο "Στων Αστέγων τα Παλάτια".Πρώτος σταθμός της παράστασης θα είναι η Θεσσαλονίκη, η πόλη που τα δύσκολα χρόνια βρήκαν καταφύγιο οι ρεμπέτες, μετά τον παραγκωνισμό τους σε Αθήνα και Πειραιά. Η πρεμιέρα θα γίνει στο "Θέατρο Κήπου" Θεσσαλονίκης, στις 28 Αυγούστου (9μ.μ.).

Για πρώτη φορά θα βρεθούν μαζί επί σκηνής η Καίτη Γκρέυ,η Μαίρη Λίντα,η Μαίρη Χρονοπούλου,η Κωνσταντίνα από τον Πειραιά και το "Καφέ Αμάν", αλλά και ο Σταύρος Παράβας ως αφηγητής. Μαζί τους πολυμελής λαϊκή ορχήστρα, με επικεφαλής τον Αντώνη Παπαϊωάννου,γιο του αξέχαστου λαϊκού συνθέτη Γιάννη Παπαϊωάννου, την οποία θα διευθύνει ο Γιώργος Μανίκας.Μεταξύ των μουσικών θα είναι και οι Νίκος Σαραγούδας (ούτι) και Νίκος Καρατάσος (σαντούρι). Η σκηνοθεσία και τα κείμενα είναι του Ανδρέα Πόνου,ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια του Βασίλη Λογοθέτη.

Πρόκειται για μια τετράωρη "διαδρομή" (6 ενότητες), σμιλεμένη με τα καλύτερα λαϊκά τραγούδια, που ακούστηκαν στη διάρκεια μισού αιώνα. Η εναλλαγή των μουσικών οργάνων, εξάλλου, παράλληλα με την αφήγηση και τα τραγούδια, θα προσφέρει στον θεατή την ευκαιρία να παρακολουθήσει την εξέλιξη της ορχήστρας του πάλκου και των πανηγυριών, από τα σαντούρια και τα βιολιά μέχρι το μπουζούκι και το μπαγλαμαδάκι. Ενα "ταξίδι" συντροφιά με τους λαϊκούς οργανοπαίχτες της Σμύρνης και της Πόλης, τους ξεριζωμένους πρόσφυγες της Μ. Ασίας, που κάνουν τον πόνο και τη φτώχεια τραγούδι, τον Τούντα, τον Μάρκο και την αχτύπητη τετράδα του Πειραιά, την Ρόζα, τον Μπαγιαντέρα, τον Περιστέρη, τον Τσιτσάνη, τον Παπαϊωάννου, την Μπέλλου, τη Χρυσάφη, την Νίνου, τον Χιώτη, τον Ζαμπέτα και τόσους ακόμη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ