Σάββατο 21 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Αμφίσημη η "επιτυχία" της αντικυβερνητικής συγκέντρωσης

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. -

Η συγκέντρωση περίπου δεκάδων χιλιάδων ατόμων προχτές βράδυ στους δρόμους του Βελιγραδίου δε θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί μαζική αντικυβερνητική συγκέντρωση, αλλά ούτε και αδιαμφισβήτητα επιτυχημένη.

Μαζικό χαρακτήρα δεν είχε, γιατί οι δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στο Βελιγράδι, δεν ήταν μόνον κάτοικοι του Βελιγραδίου αλλά κύρια υποστηριχτές παρατάξεων της αντιπολίτευσης που είχαν έρθει με πούλμαν από διάφορες σερβικές πόλεις. Απ' την άλλη, πολύ δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να μιλήσει για μία "επιτυχημένη", επί της ουσίας, συγκέντρωση, όχι εξαιτίας της ανταπόκρισης του κόσμου, αλλά με βάση το πολιτικά αντικρουόμενο περιεχόμενο στις ομιλίες αντιπολιτευόμενων ηγετών. Κάτι που διαμόρφωσε μία μάλλον... τραγελαφική κατάσταση, με τον μεν Ζόραν Τζίντζιτς (αρχηγός του "Δημοκρατικού Κόμματος" και κορυφαίο στέλεχος της λεγόμενης "Συμμαχίας για την Αλλαγή") να καλεί τον κόσμο σε εξέγερση με στόχο την αποπομπή του Μιλόσεβιτς και τον δε Ντράσκοβιτς (αρχηγός του"Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης"), να αντιπαρατίθεται προβάλλοντας περισσότερο μία συμβιβαστική πρόταση με αίτημα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών (κάτι που έχει ήδη αποδεχτεί και κοινοποιηθεί από στελέχη του κυβερνώντος σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος).

Η ομιλία του Ντράσκοβιτς, που κάθε άλλο από αναμενόμενη ήταν, προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, την έντονη δυσαρέσκεια των οπαδών του Τζίντζιτς, οι οποίοι και τον αποδοκίμασαν. Απ' την άλλη, η ξαφνική πρωτοβουλία του Ντράσκοβιτς να μιλήσει στο πλήθος των περισσότερων από 100.000 ατόμων (κατά άλλους δεν ξεπερνούσαν τους 25.000) προβλημάτισε ακόμη και τα στελέχη του "Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης", μιας που λέγεται πως πολλοί εξ αυτών (ιδιαίτερα αυτοί που προέρχονταν από την επαρχία) ακύρωσαν τη μετάβασή τους στο Βελιγράδι, διότι δεν επρόκειτο να μιλήσει ο Ντράσκοβιτς!

Κατόπιν όλων αυτών η επιτυχία της προχτεσινής συγκέντρωσης διαφαίνεται "σχετική"... αν και τα συμπεράσματα που προκύπτουν απ' αυτή, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τόσο από τη διχασμένη αντιπολίτευση, αλλά και από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, δηλαδή το "Σοσιαλιστικό Κόμμα" και το "Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα" του Βόγισλαβ Σέσελι.

Για παράδειγμα, τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τις διαπιστωμένες πλέον αδυναμίες για τη συγκρότηση ενός αντιπολιτευόμενου αρραγούς μετώπου και να προχωρήσουν πράγματι στη διενέργεια πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, όπως εδώ και τρεις μέρες έχουν προαναγγείλει ως "ισχυρή πιθανότητα" ο Ιβιτσα Ντάβιτς, στέλεχος του "Σοσιαλιστικού Κόμματος" του Μιλόσεβιτς και ο Βόγισλαβ Σέσελι του "Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος".

Οσο για την αντιπολίτευση, τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την προχτεσινή συγκέντρωση, δύσκολα θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο παραμέρισμα των προσωπικών φιλοδοξιών των ηγετών της ή ακόμη και στο συγκερασμό των σημερινών και σαφέστατων πολιτικών διαφορών στο χειρισμό της τρέχουσας πολιτικής κρίσης.

Τέλος, ενδιαφέρον προκαλούν οι σχετικές με τη συγκέντρωση εκτιμήσεις της"Ομάδας των 17" επιφανών Σέρβων οικονομολόγων. Ο Μλάντιαν Ντίνκιτς, συντονιστής της ομάδας, σε συνέντευξη Τύπου χτες στο Βελιγράδι, είπε πως η συγκέντρωση στο Βελιγράδι συνιστά "μια τραγωδία" για την αντιπολίτευση και "μια ευκαιρία" για το Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

  • Την "ικανοποίησή του" για τη συγκέντρωση στο Βελιγράδι εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, καλώντας ωστόσο όλες τις πολιτικές δυνάμεις να "συνεχίσουν μαζί το δρόμο που πήραν". Στο τέλος, υποσχέθηκε πως μετά θα είναι... "ανοιχτός" και ο δρόμος της Ευρώπης για μια "δημοκρατική Σερβία".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ