Κυριακή 22 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απλά μέτρα για την ασφαλή χρήση

Ο καταναλωτής σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να διακρίνει, αν η φιάλη είναι νόμιμα γεμισμένη ή παράνομα. Οι παράνομα γεμισμένες φιάλες δε διαφέρουν σε τίποτα από τις νόμιμες. Οι παράνομοι εμφιαλωτές έχουν μεθόδους, που μπορούν και αντιγράφουν τις τάπες ασφαλείας που χρησιμοποιούν οι νόμιμες εταιρίες.

Ωστόσο, επίσης σε καμία περίπτωση δεν πρέπει πανικοβάλλεται από τα όσα λέγονται και ακούγονται περί των "φιαλών - βομβών", διότι η φιάλη δεν εκρήγνυται εύκολα. Για να εκραγεί μια φιάλη, πρέπει να εκτεθεί σε πολύ μεγάλη θερμοκρασία. Αυτό που μπορεί να εκραγεί είναι το υγραέριο, που πιθανά έχει διαρρεύσει από τη φιάλη.

Οπως μας αναφέρει ο Γιάννης Χάρχαλος, πρόεδρος του Σωματείου Εμπόρων - Διανομέων Υγραερίου το υγραέριο είναι απολύτως ασφαλές καύσιμο, αρκεί να λαμβάνουμε κάποια πολύ απλά μέτρα ασφαλείας και δίνει κάποιες χρήσιμες συμβουλές για τη χρήση του.

Κατ' αρχάς, μας επισημαίνει ότι ποτέ μα ποτέ δεν πρέπει να γεμίσουμε τη φιάλη σε πρατήριο υγραερίου, διότι είναι πολύ πιθανό να έχει παραμείνει κάποια ποσότητα υγραερίου στη φιάλη. Σε μια τέτοια περίπτωση, στη δεκάκιλη φιάλη ο πρατηριούχος ο βάλει 18 λίτρα υγραερίου, που αντιστοιχούν σε 10 κιλά υγραέριο. Αν, όμως, στη φιάλη έχουν απομείνει δύο κιλά υγραέριο, συν τα δέκα που θα βάλουμε, δηλαδή 12 κιλά ξεπερνάμε το όριο ασφάλειας και είναι πολύ πιθανό η φιάλη να παρουσιάσει διαρροή και πιθανά ατύχημα.

Να ζητάμε πάντα φλάντζα, όταν αγοράζουμε φιάλη και αν είναι δυνατό να απευθυνόμαστε σε ένανειδικό να μας συνδέσει τη φιάλη. Προληπτικά να αλλάζουμε το λάστιχο που συνδέει τη φιάλη με τη συσκευή τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Στοιχίζει 500 δραχμές το μέτρο.

Να μην κάνουμε ποτέ σύνδεση φιάλης - συσκευής χωρίς να μεσολαβεί ρυθμιστής. Ο ρυθμιστής έχει διάρκεια ζωής 4 - 5 χρόνια και πρέπει να αντικαθίσταται. Μόλις ολοκληρώσουμε τη σύνδεση φιάλης - συσκευής να ψάξουμε για τυχόν διαρροή με ένα βρεγμένο σφουγγάρι και σαπουνάδα. Πολλοί χρησιμοποιούν αναπτήρα. Πρέπει να αποφεύγουμε αυτή τη μέθοδο, όχι γιατί είναι επικίνδυνη, αλλά επειδή σε περίπτωση διαρροής θα δημιουργηθεί φλόγα που μπορεί να μας πανικοβάλλει. Στην περίπτωση που εμφανιστεί φλόγα από διαρροή πρέπει αμέσως να κλείσουμε τη στρόφιγγα.

Ποτέ μα ποτέ δεν πρέπει να τοποθετούμε ξαπλωμένη τη φιάλη. Η φιάλη να είναι πάντα όρθια. Αυτό, διότι η φιάλη ποτέ δε γεμίζεται μέχρι πάνω, προκειμένου να υπάρχει ένα κενό για την αεροποίηση του υγραερίου. Στην περίπτωση που η φιάλη είναι ξαπλωμένη είναι πιθανό να εισέλθει στη συσκευή υγρό, πράγμα που είναι πολύ επικίνδυνο. Αξίζει μόνο να σημειωθεί ότι ένα λίτρο υγραερίου σε υγρή μορφή, αντιστοιχεί σε 250 λίτρα υγραερίου σε αέρια μορφή!

Τέλος, οι μεγάλες εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν υγραέριο, η όλη εγκατάσταση πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο τεχνικό. Ποτέ να μην επιχειρήσουμε να κάνουμε εγκατάσταση μόνοι ή να εμπιστευτούμε κάποιον που ισχυρίζεται ότι ξέρει. Είναι πολύ επικίνδυνο και τα περισσότερα ατυχήματα έχουν προκληθεί, εξαιτίας κακής εγκατάστασης.

Σ. Ζ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τρεις νεκροί από έκρηξη σε ταβέρνα στην Καλαμάτα (2019-02-05 00:00:00.0)
Εκρήξεις σε δεξαμενή υγραερίου με δύο τραυματίες (2013-08-24 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2010-07-13 00:00:00.0)
«Θάλαμος αερίων» το Λεκανοπέδιο (2003-06-28 00:00:00.0)
Υπόθεση λαθρεμπορίας οινοπνεύματος εντόπισε το ΣΔΟΕ (2000-02-12 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1999-08-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ