Σάββατο 28 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Θάλαμος αερίων» το Λεκανοπέδιο

«Δε θα μάθουμε ποτέ τι ακριβώς ήταν η δυσοσμία στην Αττική, γιατί δεν υπάρχει σύστημα ελέγχου», δήλωσε ο Γ. Ζιώμας καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ

Το νέφος σε συνδυασμό με τις αρκετά υψηλές θερμοκρασίες - το θερμόμετρο άγγιξε τους 40 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες συνοικίες - δημιούργησαν και χτες μια ασφυκτική ατμόσφαιρα στο Λεκανοπέδιο της πρωτεύουσας. Σαν να μην έφτανε αυτό, το περιβάλλον «θαλάμου αερίων» συμπληρώθηκε και από μια ανυπόφορη δυσοσμία, η οποία δημιούργησε χτες το πρωί αναστάτωση κυρίως στους κατοίκους των δήμων του Πειραιά και της Δυτικής Αθήνας, αλλά και άλλων περιοχών του Λεκανοπεδίου, όπως της Νέας Σμύρνης και της δυτικής πλευράς του ίδιου του Δήμου της Αθήνας. Μέχρι αργά χτες το βράδυ, πάντως, τα αίτια που προκάλεσαν τη δυσοσμία αυτή - «μυστήριο», που άρχισε να υποχωρεί μετά το μεσημέρι, όταν φύσηξε το μελτέμι, παρέμεναν άγνωστα και παρά τους ελέγχους που έγιναν, όπως πάντα, εκ των υστέρων από τους αρμόδιους...

Οι πρώτες υποψίες στράφηκαν στο εργοστάσιο της ΔΕΗ του Κερατσινίου, αλλά μέχρι αργά χτες το απόγευμα ήταν αρνητικά τα αποτελέσματα των ελέγχων, που διενήργησαν στις βιοτεχνικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις των δυτικών συνοικιών της Νομαρχίας Πειραιά οι επόπτες της Διεύθυνσης Υγείας της Νομαρχίας, αναζητώντας την πηγή εκπομπής της. Οι έλεγχοι ξεκίνησαν από τις 7.00 χτες το πρωί από το εργοστάσιο της ΔΕΗ Κερατσινίου, όπου διαπιστώθηκε ότι δεν είχε σημειωθεί κάποια διαρροή, ενώ ακολούθως οι επόπτες υγείας έλεγξαν και τις μικρότερες εγκαταστάσεις, που βρίσκονται διάσπαρτες στις δυτικές συνοικίες της Νομαρχίας Πειραιά. Αρνητικά ήταν τα αποτελέσματα και για την εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού της Ψυττάλειας.

Ελέγχους διενήργησαν και συνεργεία του ΠΕΡΠΑ, το οποίο, σε ανακοίνωσή του, υποστηρίζει ότι «από τους ελέγχους δε διαπιστώθηκε ευθύνη των βιομηχανικών εγκαταστάσεων των περιοχών αυτών για το επεισόδιο της δυσοσμίας. Ωστόσο, η ακριβής πηγή του φαινομένου δεν κατέστη δυνατόν να προσδιοριστεί».

Υποπτα για την πρόκληση της δυσοσμίας θεωρήθηκαν και τα Διυλιστήρια Ασπροπύργου. Δεν είναι η πρώτη φορά, άλλωστε, καθώς και στο παρελθόν είχε επιβεβαιωθεί ότι προκαλούσαν έντονη δυσοσμία, ιδιαίτερα όταν άλλαζαν τους καταλύτες τους και έπνεαν βορειοδυτικοί άνεμοι. Πάντως, τα ΕΛΠΕ, με ανακοίνωσή τους, διαβεβαίωναν ότι «η λειτουργία του Διυλιστηρίου Ασπροπύργου είναι απόλυτα φυσιολογική και μέσα στα προβλεπόμενα από τον περιβαλλοντικό κανονισμό πλαίσια».

Ως ύποπτη θεωρήθηκε - χωρίς να επιβεβαιωθεί και αυτό - και η χωματερή των Ανω Λιοσίων, καθώς η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει εκεί πριν δέκα μέρες εξακολουθεί να σιγοκαίει σε ορισμένα σημεία...

Μια άλλη εξήγηση επιχείρησε να δώσει ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ Γ. Ζιώμας, επισημαίνοντας ότι είχε ξανασυμβεί και στο παρελθόν. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι είναι πιθανόν η οσμή να οφείλεται σε διαρροή φορτηγού βυτίου, που μετέφερε υγραέρια εμπλουτισμένα με μερκαμπάλες (ουσίες που προστίθενται στο άοσμο υγραέριο για να μυρίζει και να καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει διαρροή του). Κανείς όμως - πρόσθεσε - δεν μπήκε στον κόπο ρωτήσει τις διάφορες βιομηχανίες υγραερίων που είναι γύρω από τα διυλιστήρια. «Πιστεύω - κατέληξε ο καθηγητής - ότι δε θα μάθουμε ποτέ τι ακριβώς ήταν, γιατί δεν υπάρχει σύστημα ελέγχου»!..

Το νέφος

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΠΕΡΠΑ, και χτες τέσσερις τουλάχιστον ρύποι κυμάνθηκαν σε υψηλά επίπεδα, με «πρωταθλητή» το όζον, που έφτασε στα 294 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα με όριο προειδοποίησης τα 180.

Αυξημένες ήταν και οι τιμές του διοξειδίου του αζώτου, που μετρήθηκε στα 247 μικρογραμμάρια στην οδό Πατησίων, με όριο προειδοποίησης τα 200, αλλά και οι ωριαίες τιμές του διοξειδίου του θείου, που έφτασε στον Πειραιά τα 290 μικρογραμμάρια. Ως συνήθως, το όριο προειδοποίησης των 50 μικρογραμμαρίων ξεπέρασε και ο «μοντέρνος» ρύπος των αιωρούμενων σωματιδίων, φτάνοντας στη Λυκόβρυση τα 56.

Το χειρότερο είναι πως, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές συνθήκες που θα επικρατήσουν, και σήμερα προβλέπεται να επικρατήσει η ίδια κατάσταση...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ