Πέμπτη 26 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αδιέξοδες οι συζητήσεις στο Ορόχοβατς

ΟΡΟΧΟΒΑΤΣ. -

Ναυάγησε και ο χτεσινός τρίτος γύρος των συνομιλιών μεταξύ περιφερειακών στελεχών του "UCK" στο Ορόχοβατς και αξιωματούχων της "KFOR" εν σχέσει με τη διαφιλονικούμενη εγκατάσταση ρωσικών στρατευμάτων στην πόλη.

Και το περασμένο 24ωρο, οι εκπρόσωποι των Κοσσοβάρων Αλβανών ενέμειναν στις γνωστές αντιδράσεις τους αρνούμενοι να διαλύσουν τα οδοφράγματα που έχουν στήσει από την περασμένη Δευτέρα και να επιτρέψουν την είσοδο των Ρώσων στρατιωτών. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Ισμέτ Τάρα, τοπικού στελέχους του "UCK" εν σχέσει με τις χτεσινές συνομιλίες: "Οι στρατηγοί ήθελαν να μας κάνουν να αποδεχτούμε κάποιο συμβιβασμό, αλλά δεν είμαστε στην αγορά για ψώνια"... Αξιωματούχοι της "KFOR" από την πλευρά τους υποστήριζαν πως δε θα χρησιμοποιήσουν βία και πως θα εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια διαλόγου για την εξεύρεση μίας λύσης, που κατά χτεσινή διαβεβαίωση του Λευκού Οίκου δε θα είναι άλλη από την εγκατάσταση της δύναμης των Ρώσων στρατιωτών στο Ορόχοβατς.

Ο Γερμανός στρατηγός Βόλφκανγκ Σόιερ δήλωσε πως οι Ρώσοι δε θα επιχειρήσουν να μπουν στην πόλη εάν δεν πάρουν την άδεια των Γερμανών. Ακολούθως, ο διοικητής των ολλανδικών δυνάμεων στο Ορόχοβατς, αντισυνταγματάρχης Βαν Λουν συνιστούσε "υπομονή", προβλέποντας πως η επίλυση του ζητήματος στο Ορόχοβατς "θα πάρει καιρό"! Οπως δήλωσε χτες στους δημοσιογράφους: "Τα πράγματα εξακολουθούν να είναι δύσκολα. Δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει μέσα σε μία ή δύο ώρες. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επιτευχθεί πολύ γρήγορα μία συμφωνία"... Ο ίδιος κατέληξε σημειώνοντας πως μπορεί χτες να μη σημειώθηκε καμία πρόοδος, εντούτοις, υπήρξε συμφωνία αντιπροσωπειών Σέρβων και Αλβανών του Ορόχοβατς για έναρξη διμερών συνομιλιών γιατί "η κατάσταση δεν εξυπηρετεί κανέναν".

Λίγα χιλιόμετρα μακριά, στην Πρίστινα, συνερχόταν το λεγόμενο Μεταβατικό Συμβούλιο Αλβανών και Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου με αξιοσημείωτη τη για πρώτη φορά συμμετοχή τόσο του Ιμπραήμ Ρουγκόβα (αρχηγός του Δημοκρατικού Συνδέσμου Κοσσυφοπεδίου) όσο και του Χασίμ Θάτσι (αρχηγός του "UCK"). Αν και δεν έγινε γνωστό τι ακριβώς συζήτησαν χτες τα μέλη του συμβουλίου, ωστόσο, ήταν έντονες οι φήμες πως ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης θα ήταν μια πρώτη εξέταση του σχεδίου που αφορά στη λεγόμενη "καντονοποίηση" του Κόσσοβου: δηλαδή τη δημιουργία ξεχωριστών "περιοχών ασφαλείας" για την παραμονή των Σέρβων στην επαρχία, κάτι που προχτές φάνηκε να εξετάζει και ο ύπατος εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην Πρίστινα, Μπερνάρ Κουσνέρ.

Τούνελ γεμάτο όπλα στη μεθόριο Αλβανίας - Κόσσοβου

Ενα τούνελ γεμάτο όπλα κάθε διαμετρήματος και σχεδόν παντός είδους ανακάλυψαν χτες οι αλβανικές αστυνομικές αρχές σε περιοχή που συνορεύει με το Κοσσυφοπέδιο.

Σύμφωνα με την τοπική αλβανική εφημερίδα "Γκαζέτα Σκιπτάρε" μεταξύ των όπλων που ανακάλυψαν έκπληκτοι οι αστυνομικοί μέσα σε τούνελ του χωριού Πετς(λίγα χλμ. μακριά από το Κόσσοβο) ήταν κανόνια διαφόρων διαμετρημάτων, εκτοξευτήρες χειροβομβίδων, πυροβόλα όπλα, ολμοπυροβόλα κλπ....

Νωρίτερα και στην ίδια περιοχή, η αλβανική αστυνομία εντοπίσει ένα ακόμη κρούσμα λαθρεμπορίας πετρελαίου. Οι αλβανικές αρχές κατέσχεσαν δύο κλεμμένα φορτηγά ντεπόζιτα γεμάτα με πετρέλαιο που προορίζονταν να τροφοδοτήσουν τη μαύρη αγορά βενζίνης στο Κοσσυφοπέδιο και ένα τζιπ του ΟΑΣΕ που είχε κλαπεί πριν μήνες στην αλβανική μεθόριο και προοριζόταν να πουληθεί στο Κοσσυφοπέδιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ