Πέμπτη 26 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΡΩΣΙΑ
Ανάπτυξη καλών σχέσεων

ΜΠΙΣΚΕΚ.-

Σε μία νέα έκκληση να ισχυροποιηθεί η συνεργασία της Μόσχας με το Πεκίνο ως αντίποδας στην ισχύ των ΗΠΑ, προέβη χτες ο Ρώσος Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν μετά τη συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του Ζιανγκ Ζεμίν, στο πλαίσιο της διάσκεψης κορυφής που πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα του Κιργιστάν, Μπισκέκ, με τη συμμετοχή ηγετών και άλλων τριών πρώην σοβιετικών δημοκρατιών που συνορεύουν με την Κίνα.

Στη διάρκεια της χτεσινής συνάντησης των ηγετών Κίνας - Ρωσίας, οι δύο άνδρες συζήτησαν τις δυνατότητες βελτίωσης της κατάστασης στις αχανείς μεθοριακές περιοχές (συνολικής έκτασης κάπου 7.000 χλμ). Σύμφωνα δε με δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκόρ Ιβάνοφ, "η συνάντηση των δύο ηγετών έγινε σε πολύ θερμή και φιλική ατμόσφαιρα". Ο Ιβάνοφ σημείωσε μάλιστα πως οι σχέσεις των δύο χωρών είναι σε πολύ καλό επίπεδο και πως αυτή η βελτίωση ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των δύο πλευρών, αλλά και ότι είναι προς όφελος της περιφερειακής και διεθνούς σταθερότητας. Ο Ιβάνοφ δεν παρέλειψε να πει πως και σ' αυτή τη συνάντηση έγιναν προσπάθειες "για την ενίσχυση μίας άλλης παγκόσμιας πολυπολικής τάξης". Οσο για την Κίνα, αν και κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναφέρθηκαν επίσης στις αισθητά βελτιωμένες σχέσεις με τη Ρωσία, απέφυγαν ωστόσο να επεκταθούν σε προβλέψεις παρόμοιες με εκείνες του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών.

Οι Μπορίς Γιέλτσιν και Ζιανγκ Ζεμίν συναντήθηκαν χτες στο Μπισκέκ και με τους ηγέτες του Κιργιστάν, του Καζακστάν και του Τατζικιστάν, με τους οποίους έχουν υπογράψει, από τον Απρίλη του 1996, στη Σαγκάη, μια πενταμερή συμφωνία για την ασφάλεια των κοινών συνόρων τους. Το περασμένο 24ωρο, όλοι τους υπέγραψαν μία επίσημη δήλωση, που, μεταξύ άλλων, αναφέρεται και στην αναζήτηση κοινών προσεγγίσεων στο πλαίσιο της δημιουργίας "ενός πολυπολικού κόσμου". Στην ίδια δήλωση γίνεται αναφορά στον αγώνα "κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και όπλων, των παράνομων μεταναστεύσεων και άλλων μορφών διασυνοριακών εγκλημάτων, των αποσχιστικών δραστηριοτήτων και του θρησκευτικού εξτρεμισμού".

Η χτεσινή διάσκεψη των πέντε ηγετών στο Μπισκέκ είναι η τέταρτη από τον Απρίλη του 1996 και έκτοτε οι χώρες έχουν συνάψει συμφωνίες που μεταξύ άλλων είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των μεθοριακών στρατιωτικών τους δυνάμεων και τον περιορισμό των στρατιωτικών δραστηριοτήτων κατά μήκος των συνόρων τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Διπλό μήνυμα» σε ΛΔ Κορέας και ΗΠΑ... (2002-12-03 00:00:00.0)
Λι Πενγκ: "Δεν κάνουμε παζάρια με τις αρχές μας! " (1999-05-15 00:00:00.0)
Ελιγμοί Πριμακόφ και με τα συνδικάτα (1998-09-17 00:00:00.0)
Στο πλευρό του Αραφάτ η Κίνα (1998-07-14 00:00:00.0)
Συμφωνία εδραίωσης της ασφάλειας στην περιοχή (1997-04-25 00:00:00.0)
Αντιδράσεις Βούλγαρων στις προτάσεις Γιέλτσιν (1996-04-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ