Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Βήμα συντονισμού των ανέργων

Η ανάγκη να γίνει υπόθεση όλου του εργατικού κινήματος η πάλη για την προστασία των ανέργων και την αντιμετώπιση της ανεργίας, τονίστηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο

Ενα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση του συντονισμού των ανέργων πανελλαδικά έγινε το περασμένο Σάββατο, με τη συνάντηση σωματείων και φορέων ανέργων και εργατικών συνδικάτων, στην Αθήνα.

Οι εργασίες της συνάντησης έληξαν με τη συγκρότηση 8μελούς επιτροπής,η οποία θα επεξεργαστεί προτάσεις για την άμεση ανακούφιση των ανέργων, θα επιδιώξει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας και θα αποφασίσει νέα πανελλαδική συνάντηση.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Ιορ. Πουντίδης μετέφερε την εμπειρία της Ζώνης, τους αγώνες που έγιναν και τα αποτελέσματα που αυτοί είχαν, π. χ. σφράγισμα των βιβλιαρίων υγείας. Ο συνδικαλιστής επισήμανε την ανάγκη τα αιτήματα των ανέργων και η πάλη κατά της ανεργίας να γίνουν υπόθεση ολόκληρης της εργατικής τάξης, τονίζοντας ότι στον Πειραιά, όπου υπήρξε συντονισμός, υπήρξαν και αποτελέσματα. Στη συνέχεια, αφού καταδίκασε τη στάση των συμβιβασμένων πλειοψηφιών, τόνισε ότι στον Πειραιά υπάρχει δυνατότητα συσπείρωσης ευρύτερων δυνάμεων και εξέφρασε τη διάθεση και του Συνδικάτου Μετάλλου, αλλά και της Συντονιστικής Επιτροπής, να βοηθήσουν με κάθε τρόπο σ' αυτή την κατεύθυνση.

Ο Γ. Τσουκαλάς,πρόεδρος του Σωματείου Ανέργων Βορειοκεντρικής Εύβοιας, αναφέρθηκε στην ανάγκη συντονισμένης πάλης ανέργων - εργατών, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, καταγγέλλοντας την αντεργατική κυβερνητική πολιτική, αλλά και τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, λέγοντας πως "ουδέποτε στάθηκαν πραγματικά στο πλευρό μας". Αναφορικά με την πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια, κατήγγειλε πως είχε ως συνέπεια να μαραζώσει η Βορειοκεντρική Εύβοια, να εκτινάξει το ποσοστό ανεργίας σε δυσθεώρητο ύψος, να κλείσει μια επιχείρηση με χιλιάδες εργάτες και να την παραδώσει έναντι "πινακίου φακής" στην ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία τη λειτουργεί με ελάχιστους εργαζόμενους, που εργάζονται σε καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα.

Εκ μέρους του σωματείου ανέργων της Εύβοιας κατατέθηκαν στην επιτροπή οι έξι προτάσεις για την ανακούφιση των ανέργων: Πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη καθ' όλη τη διάρκεια της ανεργίας. Επίδομα ανεργίας στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη. Επιδότηση ενοικίου κατά 60.000 δραχμές. Εκπτωση 50% στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και δωρεάν τιμολόγια των ΟΤΑ. Πρόωρες συνταξιοδοτήσεις για τις γυναίκες στα 50 και για τους άντρες στα 55. Δωρεάν αστικές συγκοινωνίες και έκπτωση 50% στα εισιτήρια των υπεραστικών.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκε από τη γραμματεία του ΠΑΜΕ, ο Γ. Σταυρόπουλος,ο οποίος κάλεσε τους παρευρισκόμενους να μην τρέφουν αυταπάτες, χαρακτηρίζοντας το πρόβλημα της ανεργίας σύμφυτο του καπιταλισμού. Εκτενή αναφορά έκανε στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και στο ζήλο που επιδεικνύουν οι πλειοψηφίες στις ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις να στηρίξουν αυτή την πολιτική. Τέλος, επισήμανε την ανάγκη συντονισμένης πάλης, δηλώνοντας πως το ΠΑΜΕ θα στηρίξει τέτοιες πρωτοβουλίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ