Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
"Ενταση της πάλης σε όλα τα μέτωπα"

Η οργή και η αγανάκτηση για τους υπεύθυνους των τραγικών συνεπειών που είχε ο φονικός σεισμός κατά κύριο λόγο σε εργοστάσια και εργατοσυνοικίες, σφράγισαν τις εργασίες της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας,που πραγματοποιήθηκε προχτές την Κυριακή στο θέατρο ΠΕΡΟΚΕ. Στο ψήφισμα της συνέλευσης, που αφορά τα γενικότερα προβλήματα, επισημαίνεται ότι βαριές είναι οι επιπτώσεις από την εφαρμοζόμενη πολιτική, καθώς η ανεργία μεγαλώνει και η προστασία των ανέργων υποβαθμίζεται, ο ΟΑΕΔ μετατρέπεται σε χρηματοδότη των εργοδοτών, ο ΟΕΚ μετατρέπεται σε ιδιόρρυθμη τράπεζα, η υγεία και η παιδεία εμπορευματοποιούνται, η κοινωνική ασφάλιση σταδιακά κατεδαφίζεται και οι συντάξεις χτυπιούνται, ενώ η επικουρική κινδυνεύει να καταργηθεί.

Ειδικότερα για τον κλάδο σημειώνεται ότι στο στόχαστρο έχουν μπει τα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα, που σημαίνει αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια,ότι ο νέος τρόπος ασφάλισης των οικοδόμων μετά τη μείωση του συντελεστή κινδυνεύει με ολοκληρωτική κατάργηση, ενώ το 7ωρο - 5ήμερο, η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας και τα άλλα εργασιακά δικαιώματα είναι επίσης στο στόχαστρο.

"Θα εντείνουμε την πάλη μας σε όλα τα μέτωπα", δηλώνεται, ενώ καθήκον άμεσης προτεραιότητας μπαίνει η στήριξη και το δυνάμωμα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου,αλλά και η προσπάθεια για κοινή πάλη των εργαζομένων με άλλα λαϊκά στρώματα. Επίσης η ένταση της πάλης "ενάντια στις ρεφορμιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΕΚΑ, με στόχο να αποδυναμωθεί η συμβιβαστική τάση στο συνδικαλιστικό κίνημα".

Οι στόχοι πάλης για το επόμενο διάστημα είναι μεταξύ άλλων: Η κατάργηση του αντεργατικού νόμου 2639/98. Η κατάργηση των φορομπηχτικών μέτρων σε βάρος της κατοικίας. Η επιδότηση των ανέργων για όσο διάστημα δεν έχουν δουλιά και επίδομα ίσο με το 80% του βασικού μισθού. Κατάργηση του ν.2434 με τον οποίο μειώνονται οι εισφορές για τους νέους εργαζόμενους. Νομοθέτηση 7ωρου - 35ωρου τη βδομάδα κ. ά.

Οσον αφορά τα ασφαλιστικά προβλήματα διεκδικείται: Κατάργηση αντιασφαλιστικών νόμων, επαναφορά της κατώτερης σύνταξης στα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, επαναφορά των προϋποθέσεων για αναπηρική σύνταξη, η θεσμοθέτηση 4.050 ενσήμων για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, σύνταξη στα 55 για τα βαριά, επαναφορά του συντελεστή ενσήμων κ. ά.

Για το χτύπημα της "μαύρης εργασίας" προτείνεται η ύπαρξη αυστηρών ποινικών και οικονομικών κυρώσεων στους εργοδότες, ολοκληρωμένη νομιμοποίηση των αλλοδαπών, μηχανισμοί ελέγχου και επιβολής κυρώσεων κ. ά. Επίσης διεκδικούν ουσιαστικά μέτρα ελέγχου και κυρώσεις άμεσης αποτελεσματικότητας στους εργοδότες που δεν τηρούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στις οικοδομές...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ