Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Απαιτήσεις και ενδοτικότητα για το ΝΑΤΟικό «συνεταιρισμό»

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Τις γνωστές πιέσεις για «πλήρη» συνεργασία του Βελιγραδίου με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης άσκησε χτες υψηλόβαθμος ΝΑΤΟικός αξιωματούχος με αντάλλαγμα... τη μεσοπρόθεσμη ένταξη της Σερβίας στο ΝΑΤΟικό πρόγραμμα «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη».

Στη διάρκεια των εργασιών συνεδρίου ΝΑΤΟ - Σερβίας, που ξεκίνησε χτες στο Βελιγράδι, ο διευθυντής του ΝΑΤΟικού συμβουλίου αρμόδιος για ζητήματα σχεδιασμού των δυνάμεων του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, Φρανκ Μπόλαντ, υποστήριξε ότι δεν έχει αποφασιστεί, και κατά πάσα πιθανότητα «δε θα αποφασιστεί» μέχρι την επόμενη ΝΑΤΟική συνάντηση κορυφής στη Ρίγα, να δοθεί στο Βελιγράδι πράσινο φως για ένταξή του στο λεγόμενο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη». Απαίτησε έτσι πλήρη συνεργασία με τη Χάγη (δηλαδή τη σύλληψη των πρώην ηγετών των Σερβοβόσνιων Ράτκο Μλάντιτς και Ράντοβαν Κάρατζιτς...).

Απέναντι σ' αυτές τις πιέσεις ο Σέρβος υπουργός Αμυνας Ζόραν Στάνκοβιτς ήταν κάτι περισσότερο από ενδοτικός, λέγοντας πως «δεν αισθάνεται άνετα ο σερβικός λαός» επειδή τάχα η Σερβία είναι η μόνη από τις χώρες της περιοχής που δεν έχει ενταχθεί στο ΝΑΤΟικό «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη». Ανήγγειλε δε ότι μετά την υιοθέτηση του νέου Συντάγματος θα ακολουθήσει μπαράζ νομοσχεδίων και μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψουν στις σερβικές ένοπλες δυνάμεις την ένταξή τους σε ΝΑΤΟικά προγράμματα και θα διευρύνουν τη συμμετοχή τους σε διεθνείς αποστολές «διατήρησης της ειρήνης».

Το ίδιο 24ωρο ο Τζεφ Χουν, Βρετανός υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις σχέσεις Λονδίνου - Ευρώπης, ξεκίνησε τριήμερη περιοδεία στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη ζήτησε «επίσπευση των μεταρρυθμίσεων» καλώντας τους ηγέτες της χώρας να εστιάσουν όλες τις προσπάθειές τους στην ένταξη του Σεράγεβο στους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς. Στην Πρίστινα, συναντήθηκε με τον ύπατο διοικητή του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο Γιοακίμ Ρίκερ και δείπνησε με τον Κοσοβάρο Αλβανό πρωθυπουργό Αγκίμ Τσέκου, κάνοντας προφανώς μερικά από τα τελευταία παζάρια πριν τον καθορισμό του «μελλοντικού καθεστώτος» στο προτεκτοράτο. Επόμενοι σταθμοί της περιοδείας Χουν (διόλου τυχαία...) είναι η ΠΓΔΜ και το Μαυροβούνιο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ